'Bedrijf is al jaren verlieslatend en kan zich nu geen hoge salarisverhoging permitteren'
Als de impasse bij Surpost over een betere financiële waardering en betere secundaire arbeidsvoorwaarden aanhoudt, zal het bedrijf de hulp van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname inroepen, zegt directeur John Power vandaag, donderdag 13 juni 2019, in de Ware Tijd. 'Het bedrijf is al jaren verlieslatend en kan zich op dit moment geen hoge salarisverhoging permitteren', stelt hij.
Power wijst erop, dat het postverkeer fors is gedaald, terwijl de personeelskosten buitensporig hoog zijn, namelijk 80 procent van de uitgaven van het bedrijf.
Het merendeel van het personeel is sinds maandag in actie, wat betekent dat het wel op het werk is, maar op een laag pitje of helemaal niet produceert.
Power noemt het een 'nare situatie'. 'We zijn met noodmaatregelen bezig om de dienstverlening draaiende te houden. Zo hebben we de staf en werkwilligen ingezet.'
Hoewel de dienstverlening sinds maandag beperkt is, vindt die normaal voortgang. In het buitenland heeft het bedrijf melding gemaakt van de situatie.
De vakbond eiste in 2017 een uitkering ter versterking van de koopkracht, wat leidde tot een Kort Geding, waarbij de rechter de koopkrachtversterking afwees, maar Surpost wel heeft aangemaand cao-besprekingen te beginnen. Power: 'Dat is ook gebeurd, maar de bond ziet de twee gesprekken die zijn gevoerd niet als onderhandeling.'
De directeur zegt dat er een pakket aan maatregelen is aangeboden.
Op dit moment doet zich volgens hem de situatie voor waarbij de vakorganisatie persisteert dat wordt onderhandeld. 'We zullen de bond alsnog uitnodigen voor onderhandeling.' Overigens, hij spreekt van 'een vermeende situatie dat we niet met de bond willen praten over de cao van 2018'.
De bond noemt het bod van Srd 85 loonsverhoging per maand laag en eist Srd 1.000, terugwerkend tot en met 2018 en 250 procent verhoging van de secundaire voorwaarden. De directeur zegt dat hieraan toegeven het bedrijf Srd 4 miljoen zal kosten.
Er zullen 25 arbeidsplaatsen ingeleverd moeten worden en er zal een goedkopere ziektekostenregeling moeten worden afgesloten en eigen personeel zal bij verschillende dienstonderdelen worden ingezet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten