Het duurde twaalf jaar, maar het Colombia's Congres heeft dinsdag 12 juni 2019 de productie, verkoop en het gebruik van asbest verboden vanwege de gezondheidsrisico's. Het verbod gaat in 2021 in en lokale bedrijven die asbest in hun producten gebruiken krijgen een overgangsperiode van vijf jaar om het gebruik van het mineraal, dat bekend staat om het veroorzaken van, onder andere, longkanker, af te bouwen.
Voorafgaand aan de stemming, hoorden de parlementsleden burgers die ziek waren geworden voor een verscheidenheid aan ziekten waarvan vermoed wordt dat ze door asbest zijn veroorzaakt. Andere getuigen in het debat toonden beelden van geliefden die stierven vanwege hun blootstelling aan het kankerachtige mineraal dat al lang in de bouw werd gebruikt.
BREAKING NEWS: The conciliation BAN ASBESTOS bill will be voted on June 13 in Colombian House of Representatives; Senate vote is June 18 & then President will sign it & IT WILL BE THE LAW THAT BANS ASBESTOS IN COLOMBIA! Thanks @Miletonet123 for the news! #ColombiaSinAsbesto pic.twitter.com/axCzkroZFV— Laurie Kazan-Allen (@ibasecretariat) June 13, 2019
Glad to see other countries recognising the dangers of #asbestos and introducing laws to protect its citizens!— Lauren Bull (@lauren_bull94) June 12, 2019
Colombia’s Congress passes law for complete ban on asbestos. https://t.co/rEmSh8s6f2 via @citypaperbogota
Het Congres, die de eindstemming over de kwestie had, stemde unaniem in met het verbod, tot grote vreugde van de uitgenodigde slachtoffers. De mijnbouw en export van het controversiële mineraal is ook verboden.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan 100.000 mensen ten gevolge van hun blootstelling aan asbestvezels.
Volgens de website Pulzo kreeg het debat om asbest te verbieden steun, nadat journaliste Ana Cecilia Niño ontdekte dat ze kanker kreeg als gevolg van het leven naast een fabriek die het mineraal gebruikte en bracht haar stervende dagen door met campagne voeren om Colombia asbestvrij te maken.
De journaliste stierf in 2012.
Ondanks decennia van burgerlijke rechtszaken, hebben lobbyisten in de industrie tot dusverre asbest legaal in de Verenigde Staten kunnen handhaven.
Ook in de Europese Unie is wetgeving om het gebruik van het controversiële mineraal te verbieden of te beperken moeilijk uitvoerbaar. Colombia is het zevende land ter wereld dat asbest volledig verbiedt.
A Momentous Day in Colombia and Around the World, as Congress Bans #Asbestos #Asbesto with the Passage of the "Ana Cecilia Niño Bill" Congrats @historiasazules @NadiaBlel https://t.co/YnfmQT2LxT #ColombiaSinAsbesto— Linda Reinstein (@Linda_ADAO) June 11, 2019
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten