'De luchtvaartmaatschappij moet publiekelijk spijt betuigen'
SLM-directeur Lau: 'SLM heeft al dertig jaar lang elk jaar weer spijt betuigd'
Roy Raymond de Miranda was gisterochtend duidelijk in zijn toespraak tijdens de herdenking van de vliegramp van 7 juni 1989. De voorzitter van organisator stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal (MKV) zei, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) volledige blaam treft voor de ramp en probeerde dat met een opsomming van feiten en een reconstructie te staven.
Hij kreeg in de vorm van stevig applaus bijval van nabestaanden, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 8 juni 2019.
Ofschoon hij meermaals aan SLM-directeur Gerard Lau duidelijk maakte dat het geen aanval was, eiste de voorzitter wel dat de vliegmaatschappij publiekelijk spijt betuigt. De Miranda zei, dat de toenmalige leiding van de SLM steken heeft laten vallen waardoor deze ramp, die 167 doden eiste, heeft kunnen plaatsvinden. Zo zouden de piloten totaal niet bevoegd zijn geweest om de vlucht uit te voeren.
'Wij vragen dringend doch beleefd dat u vergiffenis vraagt voor het menselijk falen dat ertoe heeft geleid dat wij vandaag hier in deze constellatie zitten', zei De Miranda, die gelijk eraan toevoegde dat zijn oproep niet als vijandig of onvriendelijk is bedoeld. 'Het is hoe wij omgaan met het resultaat van een noodlottig geval dat niemand had gewild. Het is ons overkomen en wij moeten nu al dertig jaar ermee zien om te gaan.'
De Miranda benadrukte, dat de luchtvaartmaatschappij nog steeds de Surinaamse trots is, maar een publieke spijtbetuiging zou het leed helpen verzachten. Echter, Lau begrijpt de eis van De Miranda niet. Hij is van mening, dat de SLM meerdere malen en op verschillende manieren spijt heeft betuigd. 'SLM heeft al dertig jaar lang elk jaar weer spijt betuigd', zei de directeur. Een van de manieren is het schoonmaken en onderhouden van het monument en dat is ook de morele verplichting van de SLM.
Op de 7 juni zorgt zijn bedrijf er steeds weer voor, dat de plek schoon is, bloemen worden geplaatst zodat de bezoekers gemakkelijk het monument kunnen bezoeken. De SLM heeft ook spijt betuigd bij de afronding van het rouwproces door middel van een puru blaka door inheemsen, marrons en geestelijke leiders. 'Wij hebben dat proces afgerond ook voor de rust van de nabestaanden. De Miranda zegt dat de ramp herdenken elk jaar weer wonden open haalt. Die wond is lichtelijk geheeld, maar er is wel een fors litteken. Er hoeft maar ergens op de wereld een vliegtuigongeluk te zijn en de pijn ligt er voor ons allen. Niet alleen voor degene die er direct bij waren betrokken, maar ook bij alle andere Surinamers die gewetensvol staan in de samenleving.'
Hij verzocht de totale samenleving om de ramp vast te leggen in de geschiedschrijving van Suriname. In een gesprek met Onderwijsminister Lillian Ferrier deelde de bewindsvrouwe hem mee, dat zij vanuit haar beroep als psychologe in de dagen van de vliegramp een heleboel materiaal op schrift heeft vastgelegd en dat zij erover nadenkt om dat in boekvorm toe te voegen aan de rijke collectie van de Surinaamse geschiedenis.
De MVK-voorzitter deed een beroep op vicepresident Ashwin Adhin en de overige aanwezige ministers om de gedachte van Ferrier bespreekbaar te maken in de Raad van Ministers om te komen tot de daadwerkelijke uitwerking van dit stukje geschiedenis voor het nageslacht. 'Er is geen overdracht geweest waardoor de kinderen van nu niets weten over de vliegramp en dat is een gemis in de opvoeding van onze kinderen', vindt De Miranda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten