zaterdag 1 juni 2019

BvL-/ALS-voorzitster Mangre vraagt minister Ferrier aandacht voor positie districtskwekelingen

Districtskwekelingen EBGS in binnenland moeten van ministerie vervolgopleiding gaan volgen


Het lot van districtskwekelingen (DK) is door voorzitster Reshma Mangre van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dit gebeurde dinsdag tijdens een onderhoud van de bewindsvrouwe met alle onderwijsbonden, zo meldt de Ware Tijd zaterdag 1 juni 2019.

Vorige maand hebben deze leerkrachten, die in het achterland lesgeven, een schrijven van het Onderwijs der EBGS ontvangen. In de brief werd hen duidelijk gemaakt, dat zij per 1 augustus moeten aantonen dat zij op een vervolgopleiding staan ingeschreven. Blijft dat bewijs uit, dan kunnen zij niet langer lessen verzorgen. Hoewel aan de groep dispensatie is verleend om het komend schooljaar les te blijven geven, zijn daar voorwaarden aan gekoppeld.

Dit kan voor Mangre niet door de beugel. Zij wijst erop dat met de invoering van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden, districtskwekelingen en personen met een boslandacte zijn verheven tot vierdegraads personeel. Bij haar kan het er niet in, dat deze leerkrachten een brief krijgen waarin staat dat zij niet meer voldoen aan de kwalificaties. Ze zegt dat de voorwaarden niet haalbaar zijn, omdat er geen vervolgopleidingen zijn in het binnenland en de afstanden om naar de stad af te reizen te groot zijn. Voorts moet volgens Mangre worden nagegaan wat bij deze leerkrachten aansluit en of zij aan de eisen voldoen.

In De Nationale Assemblee sprak Ferrier vorige week over 'distance learning' voor deze groep. Mangre vermoedt dat dat onhaalbaar is, omdat niet een ieder in het binnenland over internet of een smartphone beschikt. 'De faciliteiten zouden eerst gecreëerd moeten worden.' Voorts moet ook vast komen te staan wie les in het binnenland gaat verzorgen als deze groep wordt gemuteerd.

DK's zijn leerkrachten die tot het eerste of tweede jaar van de kweekschool zijn gegaan en een korte opfriscursus van de EBGS hebben gevolgd om in het binnenland les te kunnen verzorgen. Omdat deze leerkrachten voor een bijzondere school werken, verleent het ministerie dispensatie aan de groep om les te mogen verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten