Op zaterdag 29 juni wordt vanaf twee uur 's middags de afschaffing van de slavernij voor de eerste keer herdacht en gevierd in Breda, bij de Vredesduif aan het Groenendijkplein in Breda-Noord. Sinds 2002 wordt de afschaffing op 1 juli in Amsterdam bij het Nationaal monument Slavernijverleden herdacht, sinds enkele jaren op het stadhuis in Rotterdam, vorig jaar voor het eerst in Tilburg en nu dan ook in Breda, aldus het Stadsblad Breda maandag 3 juni 2019.
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname heet het de Dag der Vrijheden, maar wordt ook wel Keti Koti genoemd. Het is een Bevrijdingsfeest voor alle inwoners en niet alleen voorde nazaten van de slaaf gemaakten.
Ook in Breda waren slaven, omdat de Nassaus op alle paleizen en kastelen slaven hadden en dus ook op het Kasteel van Breda. Zo had ook een ex-gouverneur 3 slaven in dienst in Breda in een statig gebouw in de Nieuwstraat.
Initiatiefnemers zijn Kleurrijk Breda met Antilliaanse, Surinaamse en Afrikaanse wortels en worden ondersteund door de Stichting Jara, Amnesty International, Zorgcentrum Raffy, Stichting Hart voor Breda-Noord, Augustinusparochie, Stichting Marokkaanse Jongeren en het Mondiaal Centrum. Het thema is 'Hoe leef je in vrijheid' en wordt juist in Breda-Noord georganiseerd vanwege de veelheid van culturen.
Doelstelling is om stil te staan bij de slavernij toen, de afschaffing ervan, maar ook bij moderne vormen van slavernij zoals mijnwerkers die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken zoals in kolenmijnen in Bolivia, in de kledingindustrie in Bangladesh, stadionbouwers in Qatar, et cetera.
Het voorlopig programma ziet er als volgt uit:
Toespraak over de afschaffing van de slavernij in Nederlandse kolonies door dr. Aspha Bijnaar, directeur EducatieStudio
Wijkbewoner uit Bolivia Ana Wijnen over de Afrogemeenschap in Bolivia
Wijkbewoner uit Suriname Roy Emanuels verhalenverteller.
Wijkbewoner uit Ghana William Akuffi
Toespraak door wethouder Daan Quaars
De herdenking wordt geopend door Moksi Lobi, de uit Breda-Noord afkomstige Surinaamse muziekgroep en verder opgeluisterd door Anouschka Stulting, wijkbewoner, door het gospelkoor Bondeko, dat in Lingala broederlijke vriendschap betekent.
Na het officiële herdenkingsprogramma waar de bevrijding en bewustwording van de slavernij herdacht wordt, is er een gezellig samenzijn met muziek door de Surinaamse groep Moksi Lobi en zijn er eetkraampjes.
Voor meer informatie zie www.mondiaalcentrumbreda.nl of www.augustinusparochie.nl of www.breda.amnesty.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten