Open brief aan de universiteitsgemeenschap
'Beste voorzitter,
Bijgaand doe ik u op de Dag van de Arbeid toekomen het memorandum BALANS VAN TIEN JAAR IGSR EN TOEKOMSTPERSPECTIEF. Kennisvernieuwing en ontwikkeling voor de universiteit en de samenleving. Met dit document wordt beoogd een objectief beeld te geven van de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) voor de AdeKUS en voor Suriname. Tevens wordt gedacht hiermee een belangrijke aanzet te geven voor een open dialoog over de toekomst van het IGSR en vervolgens de totale universiteit.
Na meer dan een decennium van wetenschappelijk onderzoek, postdoctoraal onderwijs en dienstverlening is het IGSR op een kruispunt. Er moeten nu keuzen worden gemaakt voor de toekomst van dit instituut. Ik heb gemeend om de balans op te maken van de wording en resultaten van het IGSR.
Dit wordt om twee redenen noodzakelijk geacht.
Ten eerste, omdat deze instelling zich van meet af aan heeft laten inspireren door ontwikkeling in het belang van de samenleving; ten tweede om de ernstige problemen die zich recentelijk hebben voorgedaan te identificeren, en met een blik op de toekomst een diepgaande dialoog over dit Instituut en de toekomst van de universiteit te beginnen.
Een belangrijke conclusie in het memorandum is dat het IGSR sinds zijn oprichting substantieel heeft bijgedragen aan de vernieuwing van wetenschappelijk onderzoek, postdoctoraal onderwijs en dienstverlening van de AdeKUS. Er is een belangrijke brug geslagen naar de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, met een tastbare betekenis voor de ontwikkeling van wetenschap en samenleving. Via synergie tussen wetenschappers, leerstoelen en vakgroepen heeft het IGSR ook bijgedragen aan het kwalitatief en kwantitatief verhogen van het wetenschappelijk niveau van onze universiteit.
Het IGSR produceerde meer dan 250 publicaties, waarvan 23 boeken, met belangrijke innovaties voor wetenschap en samenleving. De introductie van de Academic e-journal of Suriname, het eerste digitale academische tijdschrift in Suriname, droeg vooral door haar interdisciplinair karakter bij aan de nationale en internationale erkenning van onze universiteit.
Er werden 22 postdoctorale programma’s aangeboden: 18 masterprogramma’s, een Pre-PhD programma, een Pilot PhD klas, Assistenten in Opleiding (AiO) en een PhD School. Dit resulteerde in 201 Master en PhD afgestudeerden. Er zijn 10 personen die de graad van doctor hebben behaald met een IGSR-hoogleraar als promotor.
De goede samenwerking tussen wetenschappers uit verschillende disciplines en benaderingen culmineerde in de oprichting van de Ph.D School. Deze opleiding met een interdisciplinair basisprogramma is gebaseerd op een interactief concept, en gericht op het versterken van ontwikkelingsgericht kritisch denken, om wetenschappers te vormen die leiderschap en samenwerking met elkaar kunnen harmoniseren.
Interne problemen binnen het IGSR culmineerden in december 2018 en januari 2019 in een ernstige crisis binnen en rond dit instituut. Dit heeft geleid tot maatregelen op het niveau van het Bestuur van AdeKUS en het management van het IGSR. De hierdoor ontstane impasse heeft een demotiverend effect gehad op de leerstoelhouders, onderzoekers en medewerkers van het Instituut, terwijl er ook stagnatie ontstond in lopende en geplande projecten, alsmede de acquisitie van nieuwe projecten. Als de impasse niet snel wordt doorbroken door een doorstart van het IGSR, zullen de gevolgen voor dit instituut ernstig zijn. Dit zal het imago van AdeKUS bij haar 50-jarig bestaan blijven schaden evenals de autonomie van de wetenschap in Suriname.
In de overtuiging dat er samen een oplossing gevonden kan worden voor de problemen op het IGSR en een positieve toekomst van de universiteit, wordt dit memorandum in de eerste plaats aan de universiteitsgemeenschap aangeboden.
Tevens wensen wij met dit document beleidsmakers en de samenleving een objectief beeld te geven van de rol die het IGSR heeft vervuld in de afgelopen periode en de prestaties die zijn geleverd door de medewerkers.
Een duurzame oplossing voor de crisis die zich heeft voorgedaan op het IGSR moet worden gevonden in een geest van dialoog, wederzijds respect, tolerantie en zelfkritiek. Hierdoor kan de beste strategie worden voorgesteld om de universiteit in een ontwikkelingsrol te plaatsen, terwijl het IGSR weer volledig operationeel kan worden met de kennisontwikkeling.
Met vriendelijke groet,
Jack Menke,
hoogleraar sociaalwetenschappelijke methodologie in multi-etnische samenlevingen'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten