vrijdag 5 april 2019

VS-rapport: 'Suriname blijft een doorvoerland voor illegale drugs afkomstig uit Zuid-Amerika'

VS spoort de regering van Suriname aan om corruptie te bestrijden

'Strafrechtelijk onderzoek en vervolging van vermeende corrupte handelingen zijn zeldzaam'


Suriname blijft een doorvoerland voor illegale drugs afkomstig uit Zuid-Amerika op weg naar Europa, Afrika en in mindere mate de Verenigde Staten (VS). De VS spoort de regering van Suriname aan om corruptie te bestrijden en verdere stappen te ondernemen om de effectiviteit van drugsbestrijdingsinspanningen in het land te vergroten, evenals onderzoeken en vervolgingen. Dit staat in het op 28 maart 2019 uitgebrachte International Narcotics Control Strategy Report van maart 2019. Het rapport is van het Amerikaanse Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 5 april 2019.


Suriname is geen bronland voor illegale drugs of chemicaliën die voor de productie ervan worden gebruikt. 'Maar, het land blijft een overslagpunt voor illegale drugs.' In de eerste negen maanden van 2018 is ongeveer 648 kg cocaïne, 16,4 liter vloeibare cocaïne, 569,1 kg marihuana, 875 gram hasjiesj, 524 gram Ecstasy poeder (MDMA) en 504 MDMA-pillen in beslag genomen. Volgens het jongste rapport is er vorig jaar minder cocaïne, maar meer marihuana en MDMA onderschept vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2017.



In het document wordt aangegeven dat met de steun van de Amerikaanse autoriteiten, de Surinaamse rechtshandhavingsdiensten op 1 maart vorig jaar een semi-duikboot in Saramacca hebben onderschept en in beslag genomen. Twee weken later hebben de lokale autoriteiten een Cessna 210-toestel gepakt met 488 kilo cocaïne.

De procureur-generaal heeft vorig jaar 139 druggerelateerde zaken ontvangen van de politie voor aanvullend onderzoek. 71 van deze zaken kwamen voor de rechter. Uit wijdverspreide en geloofwaardige 'aantijgingen' blijkt, dat de corruptie in Suriname doordringt tot vele overheidsgebouwen en dat corruptie in sommige zaken het onderzoek door de regering beïnvloed. In het International Narcotics Control Strategy Report 2019 wordt gesteld, dat het parlement in september 2017 een Anti-Corruptiewet heeft aangenomen en dat president Desi Bouterse de wet pas in oktober 2018 heeft ondertekend om het in werking te doen treden. De minister van Justitie en Politie had aangekondigd dat hij een integriteitscommissie wilde instellen, nadat tien politieagenten waren aangehouden, vijf van hen in druggerelateerde zaken in een tijdsbestek van twee weken.

Op nationaal niveau is strafrechtelijk onderzoek en vervolging van vermeende corrupte handelingen zeldzaam, gaat het rapport verder. In oktober echter heeft de rechter een douaneambtenaar gevonnist tot negen maanden gevangenisstraf. Een douane-inspecteur kreeg twee maanden gevangenisstraf in een van de grootste drugszaken van 2017. De twee veroordeelden waren betrokken bij de poging om 395 kg drugs in een vrachtcontainer te smokkelen. Rechtbanken in Nederland, Frankrijk en de VS hebben in de zelfde periode hoge overheidsfunctionarissen veroordeeld voor drugssmokkel.

Ofschoon Suriname officieel gekant is tegen illegale drugshandel, wordt het praktisch vermogen van het land om drugshandelaren te vatten en te vervolgen, tegengehouden door druggerelateerde corruptie, bureaucratische hindernissen en het gebrek aan financiële en materiële middelen.

De meeste illegale drugs worden in vrachtcontainers via Suriname gesmokkeld. Maar, ook met kleinere vissersvaartuigen, commercieel en particulier luchtvervoer en drugkoeriers. De dunbevolkte kuststreek van het land en zijn geïsoleerde binnenland, samen met zwakke grenscontroles en infrastructuur, bemoeilijken de inspanningen om illegale drugs te lokaliseren en te elimineren. Er is volgens de VS weinig bewijs van illegale productie van drugs in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten