maandag 15 april 2019

VS minister Mike Pompeo bezoekt Venezolaanse migranten in Cucuta, Colombia

Pompeo dringt er bij Maduro op aan militaire blokkade van tonnen humanitaire hulp op te heffen


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft zondag 14 april 2019 Venezolaanse migranten in Colombia ontmoet aan het einde van zijn vier landen tournee door Zuid-Amerika, om de socialistische president van Venezuela, Nicolas Maduro, onder druk te zetten.

Pompeo ging naar een migrantencentrum in het grensplaatsje Cucuta met de Colombiaanse president Ivan Duque. Niet ver daarvan stonden de Venezolaanse veiligheidstroepen met oproeruitrusting op het midden van de internationale Simon Bolivar-brug die de twee landen scheidt.


Cucuta is de eerste stop geweest voor zo'n 3.4 miljoen Venezolanen die zijn gevlucht voor hyperinflatie, ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen en politieke onrust in hun thuisland.



Pompeo beschreef een 'zeer ontroerende' ontmoeting met een Venezolaanse moeder genaamd Geraldine die Colombia binnen is binnen gekomen en verscheurd was over het verlaten van haar land, omdat ze moest zoeken naar luiers, medicijnen en andere basisgoederen die ze niet langer in Venezuela kon vinden.


In navolging van President Ronald Reagan's beroemde toespraak 'Tear down this wall' in Berlijn aan het einde van de Koude Oorlog, drong Pompeo er bij Maduro op aan een militaire blokkade op te heffen die de toegang verhinderde voor tonnen humanitaire hulp die maandenlang aan de grenzen van Venezuela met Colombia, Brazilië en op de Nederlandse Antillen staan. 'Dhr. Maduro, open deze bruggen, open deze grenzen. Je kunt dit vandaag afsluiten', zei Pompeo. 'Ik hoop dat het je nu iets zal schelen als je de gruwel ziet, wanneer je de tragedie ziet, je manieren verandert en je land verlaat.'


De VS was de eerste van meer dan nu 50 naties die in januari de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkenden, toen hij zichzelf de interim-president van zijn land noemde. De oppositie, met de steun van de VS en de andere landen, oordeelde vorig jaar de herverkiezing van Maduro onwettig te zijn, omdat vooraanstaande critici niet meer konden deelnemen.

Maar, de belangrijke steun van de bevolking voor Guaidó thuis heeft Maduro's greep op macht niet versoepeld en de omstreden leider geniet nog steeds de steun van de strijdkrachten, de traditionele scheidsrechter in politieke geschillen in Venezuela.



Autoriteiten in Venezuela hebben Washington beschuldigd van een complot om het omverwerpen van Maduro's regime en hebben het zelfs de schuld gegeven van een storing in het elektriciteitsnet vorige maand, waardoor een groot deel van het land dagenlang geen stroom had.

Een topfunctionaris maakte Pompeo's bezoek aan de grens belachelijk. 'Bevestigd: Washington en Bogota ratificeren Cucuta als het reguliere podium voor hun meest decadente en goedkope spektakels', zei minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza in een bericht op Twitter. 'In de tussentijd blijven de verlaten mensen van Cucuta van de Venezolaanse economie leven.'



De VS heeft bijna $ 275 miljoen aan hulp geboden aan Colombia, Peru en andere Zuid-Amerikaanse bondgenoten om de vloed van migranten uit Venezuela te absorberen.


(Suriname Mirror/FOX News/The Associated Press/Politico/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten