Kinderen krijgen onderwijs aan de Franse kant...
Het stamhoofd van Kawemhakan, Apetina (Sipaliwini), Ipomadi Pelenapin, zal bij de overheid erop aandringen om Nederlands onderwijs te laten verzorgen in het gebied. Al meer dan twintig jaar is er geen school meer in het dorp en zijn de kinderen aangewezen op onderwijs aan de Franse kant. Het dorp ligt bij de grens met Frans-Guyana. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 29 april 2019.
Pelenapin zegt, dat de meeste dorpelingen, in het bijzonder de jongeren, alleen Frans of Wayana spreken en slecht of geen Nederlands en Sranantongo kunnen praten. Deze taalbarrière is funest voor de verdere ontwikkeling van de kinderen, stelt de granman.
Aan de Franse kant kunnen de kinderen alleen de lagere school bezoeken, omdat de ouders geen verblijfsvergunning bezitten voor Frans-Guyana. Vervolgonderwijs in Paramaribo kan een probleem worden, vanwege het taalgebrek. Dit probleem is er de oorzaak van dat vele mensen uit het gebied naar de Franse kant trekken.
NDP-parlementariër Edward Linga uit Sipaliwini kan de bezorgdheid van het stamhoofd begrijpen. 'Wanneer de kinderen naar de stad komen voor vervolgonderwijs, kunnen ze een probleem krijgen. Als de mensen zelf aandacht hiervoor vragen, zal de regering er aandacht aan moeten schenken.'
Het schoolgebouw dat er vroeger stond is destijds vanwege een gebrek aan animo en leerkrachten gesloten. Dat kwam ook, omdat de bewoners vanwege de Binnenlandse Oorlog naar de stad trokken. Er zijn vanuit het traditionele gezag verscheidene brieven geschreven naar het ministerie van Onderwijs, Wwetenschap en Cultuur, maar die zijn onbeantwoord gebleven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten