Organisatoren van een internationaal muziekfestival in Sao Paulo zijn woensdag 10 april 2019 formeel beschuldigd door een arbeidersvakbond van het inzetten van daklozen om de podia te bouwen en hen te onderwerpen aan slavernij-achtige omstandigheden.
Sao Paulo's Bond voor Kunstenaars en Technici in Festivals en Entertainment diende een officiële klacht in bij het Parket van de openbare aanklager tegen het Braziliaanse entertainmentbedrijf T4F dat de Braziliaanse editie van het Lollapalooza-festival organiseerde.
Bondspresident Dorberto Carvalho beschuldigde T4F van het dwingen van daklozen om lange uren te werken in gevaarlijke en vernederende omstandigheden, tegen weinig of geen beloning voorafgaand aan het festival van afgelopen weekend. T4F, ook wel bekend als Time for Fun, het enige openbare entertainmentbedrijf in Brazilië dat dateert uit 1983, zou geen commentaar geven op de beschuldigingen. Lollapalooza, een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf, heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.
'Ze vertelden me dat ze werden ingehuurd om zware constructies gedurende 12 uur achter elkaar te dragen', vertelde Carvalho aan de Thomson Reuters Foundation. 'Als een persoon niet de volledige 12 uur kon werken, als ze er maar zes konden werken, werden ze ontslagen en kregen ze niets.'
@lollapalooza will not comment on how the Brazilian producer the event @t4f used typical practices of slave labor? https://t.co/2I7SWkDlPA— Alexandre Trindade (@atroliveira) April 10, 2019
Het Parket van Sao Paulo, dat arbeidsovertredingen onderzoekt en vervolgt, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Wanneer een formele klacht wordt ingediend, moet het kantoor een Officier van Justitie toewijzen om de klacht te analyseren en te kijken of het verder onderzoek verdient. Als een Officier van Justitie besluit TF4 te vervolgen voor het laten verrichten van slavenarbeid, kan het bedrijf civiele en strafrechtelijke procedures tegemoet zien.
Dit jaar waren in de Braziliaanse versie van Lollapalooza artiesten als de Arctic Monkeys, Sam Smith, Lenny Kravitz en Kendrick Lamar drie dagen te zien.
A espera acabou! O Arctic Monkeys acabou de se apresentar no #LollaAR. A próxima parada é no Rio de Janeiro e logo em seguida no #LollaBR. Dá pra acreditar? Últimos ingressos disponíveis para conferir os nossos ídolos de pertinho. | Ingressos: https://t.co/L1sd6stGJX pic.twitter.com/MFmjRx8EXn— T4F (@t4f) April 1, 2019
De goedkopere tickets werden verkocht voor ongeveer 800 reals ($ 207,54). Volgens Carvalho werkten ongeveer 120 daklozen aan het evenement, gevonden via een aannemer die door T4F was ingehuurd. Ze kregen ongeveer 45 reals ($ 11,67) per dag, hadden geen veiligheidsuitrusting en kregen geen contracten. Degenen die tijdens het evenement onderhoud hadden gedaan, werden ondergebracht in een afgesloten ruimte, zodat ze zich niet met het betalende publiek zouden mengen, zei Carvalho, die met een aantal dakloze arbeiders sprak.
In Brazilië wordt slavernij niet alleen als dwangarbeid gedefinieerd. De term omvat ook schuldbinding, onterende arbeidsomstandigheden, lange arbeidsuren die een gezondheidsrisico vormen en werk dat de menselijke waardigheid schendt.
De vermeende mensenrechtenschendingen werden aanvankelijk op zaterdag gemeld door Folha de Sao Paulo, een Braziliaanse krant, die sprak met verschillende daklozen en ook met Rev Julio Lancelotti, een katholieke priester die nauw samenwerkt met de daklozen. Lancelotti zei dat hij het probleem van Lollapalooza vorig jaar voor het eerst opmerkte toen daklozen hem vroegen of ze schoenen konden lenen.
Toekomstige werkgevers gaan huis-aan-huis naar dakloze schuilplaatsen in Sao Paulo op zoek naar goedkope arbeidskrachten om het zware werk te doen van het bouwen van podia voor evenementen, zei Lancelotti. 'Ze kiezen degenen die schoenen hebben, dus daarom vroegen ze me er om. De meesten hebben alleen maar flip-flops', zei hij. 'Ze dragen zware structuren, en soms raken ze gewond ... Het is analoog aan slavernij. Het is zeer uitbuitend.'
Brazilië erkende officieel het actieve gebruik van slavenarbeid in 1995 en lanceerde een speciale mobiele handhavingsgroep om samen met openbare aanklagers en politie boerderijen, bouwplaatsen en bedrijven waarvan men vermoedt dat ze slavenarbeiders gebruiken te vinden en binnen te vallen. Sindsdien zijn volgens de cijfers van de overheid ongeveer 50.000 mensen bevrijd van slavenarbeid, de meesten van hen zijn analfabeet of hebben geen basisopleiding voltooid.
(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Twitter/Thomson Reuters Foundation)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten