Het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden heeft 2 april 2019 unaniem ingestemd met een uitgebreid wetsvoorstel waarmee dierproeven voor cosmetica en cosmetische ingrediënten verboden worden. Het gaat om cosmetica die het land produceert én importeert, en om make-up removers en absorptiematerialen die in luiers en tampons zitten verwerkt.
Als de wet er daadwerkelijk komt, is Colombia het eerste Latijns-Amerikaanse land met een dergelijk verbod.
De onderdelen van de wet op een rij:
• Dierproeven worden verboden voor onderzoek, ontwikkeling en de commerciële verkoop van cosmetica , persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal.
• Alle cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal die Colombia produceert, verhandelt, invoert of exporteert moeten een label met ‘Niet getest op dieren’ hebben.
• De regering zal premies instellen en faciliteiten creëren voor de commerciële verkoop en export van cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal die niet op dieren zijn getest, en voor wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s die alternatieve methoden ontwikkelen om dierproeven in deze sector uit te bannen.
Het wetsvoorstel gaat nu naar Colombiaanse Senaat, die in twee debatten beslist of de wet wordt aangenomen. Bij akkoord gaat de wet twaalf maanden later in.
Juan Carlos Losada Vargas is lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij presenteerde de wet in augustus vorig jaar in het Colombiaanse Congres. Met deze wet wil hij dierenleed stoppen en Colombiaanse bedrijven de mogelijkheden bieden om de Europese markt te betreden, waar dierproeven voor cosmetica al jarenlang verboden zijn.
APROBADO!!!! En segundo debate mi proyecto de ley que prohíbe las pruebas cosméticas en animales, gracias a @AnimalDefenders y a todas organizaciones que se sumaron a esta importante causa. Seguimos avanzando en lucha por la protección animal!! #NoMásTesteoAnimal— Juan Carlos Losada ॐ (@JuanKarloslos) April 3, 2019
Aprobado en segundo debate nuestro proyecto de ley para prohibir la experimentación en animales con fines cosméticos! Seguimos luchando por los animales! @eduardopenha @SaninPazC @DanielSamperO @YerlyMozo @WRadioColombia @piedrahitangela @Amparo_Grisales @VanessaRosales_ pic.twitter.com/1aa2TfN6wF— Juan Carlos Losada ॐ (@JuanKarloslos) April 3, 2019
Ángel María Gaitán – ook lid van het Huis – steunt het wetsvoorstel: 'Colombia moet voorop gaan in de wereldwijde strijd tegen dit dierenleed. Door middel van premies en ondersteuning maken we hier nu een einde aan in ons land.'
Volgens de non-gouvernementele organisatie Animal Defenders International (ADI) geldt op dit moment een soortgelijk verbod in ongeveer 40 landen, waaronder India, Israël en Nieuw-Zeeland .
Het Verenigd Koninkrijk was in 1998 het eerste land dat dierproeven voor cosmetica bij wet verbood. In 2013 verbood de Europese Unie de verkoop van op dieren geteste cosmetica , zij het met enkele uitzonderingen. En in mei 2018 nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot een wereldwijd verbod in 2023. Maar, in een voortgangsrapport over de periode 2015-17 stelde de Europese Commissie in juli 2018 dat alternatieve testmethoden nog niet ver genoeg waren ontwikkeld om dierproeven volledig uit te bannen.
(Suriname Mirror/Animals Today/Animals Defenders International)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten