donderdag 21 maart 2019

Zo'n 400.000 docenten demonstreren in diverse Colombiaanse steden

Leerkrachten eisen dat regering beloften nakomt en meer geld vrijmaakt voor openbaar onderwijs


De lessen werden opgeschort in Colombia en zo'n 400.000 docenten demonstreerden woensdag 20 maart 2019 in grote steden en riepen de regering op om beloften na te komen en meer geld voor openbaar onderwijs beschikbaar te stellen. 

Volgens lerarenvakbond FECODE (Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación) slaagt het nationale ontwikkelingsplan van president Ivan Duque, dat beleid voor de komende vier jaar wil uitstippelen, nieten komt niet tegemoet aan de behoeften van het openbare onderwijssysteem van het land.

De leerkrachten willen dat de regering een constitutionele hervorming doorvoert die meer middelen voor schoolvoedsel, transport, hogere lerarensalarissen, materialen en adequate infrastructuur garandeert. Het schoolsysteem van het land heeft jarenlang te kampen met tekorten op deze gebieden als gevolg van chronische onderdekking.



Toen de leerkrachten in 2017het werk neerlegden, stemde de regering van president Juan Manuel Santos ermee in om aan de eisen tegemoet te komen, maar hij heeft alleen de loonstijging geïmplementeerd. Slechts 90 contracten van de 520 voor schoolonderhoud van oud-president Manuel Santos werden uitgevoerd.

Andere doelstellingen van het protest  zijn de tijdige naleving van de gezondheidscontracten van leerkrachten. FECODE zegt, dat de tussenpersoon voor gezondheidszorg 225 miljoen dollar verschuldigd is aan artsen en ziekenhuizen. 'Vandaag vragen we de uiterste politieke wil van de nationale regering om binnen het tijdsbestek van de onderhandelingen oplossingen te vinden. Vertragingen verergeren de kritieke problemen in de publieke educatie van het land.'



Verhogingen van de lonen voor leerkrachten worden besproken, samen met de toename van het aantal werknemers in de publieke sector, door FECODE en andere organisaties. De verhogingen voor 2019 zijn nog steeds in discussie.

Het doel van de leerkracht is om 'de onderhandelingen met de mars te ondersteunen om een ​​waardige loonsverhoging te verzekeren'.

Ze maken zich ook zorgen over de recente bezwaren van de rechtbank voor oorlogsmisdaden en over het algemene falen van Duke om een ​​vredesakkoord met de nu gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) uit te voeren. De bezorgdheid van leraren houdt verband met veiligheidsproblemen, omdat ze vaak worden bedreigd door een gewapende groep die minderjarigen wil rekruteren.

Lerarenstakingen zijn gebruikelijk geworden in Colombia. De meest recente  is de vierde in een jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Colombiano/Prensa Latina/El Periodico/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten