Als het landsbesluit voor een onderwaterpark bij Oostpunt niet wordt gewijzigd voordat de wet eind maart in werking treedt, stapt Willy Maal opnieuw naar de rechter. Volgens Maal betreft een deel van het beschermde gebied gronden en wateren die privé-eigendom zijn van zijn familie. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 maart 2019.
In april 2017 protesteerde Maal om dezelfde reden ook al tegen de conceptwetgeving voor een onderwaterpark waarmee bij Oostpunt 20 kilometer rif wordt beschermd ter compensatie van het verloren gaan van 300 meter van het koraal tijdens de bouw van de tweede megapier. Destijds gaf Suzy Camelia-Römer (PIN), toen als minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), aan dat de wetgeving was aangehouden, omdat de tekening niet klopte.
Maar. nu is volgens Maal het Landsbesluit Spaw-gebied I op 28 december afgekondigd zonder dat de kaart van het betreffende gebied is aangepast. Bovendien zijn in de wet bufferzones opgenomen die ‘daarmee aantoonbaar in strijd is met de Landsverordening herziening Oostpunt’, die eind 2017 door de Staten werd aangenomen. Dit nadat de Erven Maal via een rechtszaak en miljoenenclaims het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) hadden bestreden. De aanwijzing van het gebied gebeurde buiten de onderhandelingscommissie om, zegt Maal. 'Terwijl die juist was ingesteld om gerechtelijke procedures omtrent Oostpunt te voorkomen.'
De eigenaar van een groot deel van Oostpunt benadrukt geen probleem te hebben met een onderwaterpark en zegt zelf altijd ontwikkelingen die schadelijk zijn voor de onderwaterwereld en de kustzone te hebben belet. Maar, hij vindt het onbegrijpelijk dat ‘zonder enige inspraak’ een deel van zijn eigendom in beheer wordt gegeven aan een beheerder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten