dinsdag 5 maart 2019

Suralco van bauxietmaatschappij tot Real Estate bedrijf

Groep bewoners Para legt eisenpakket op tafel voor rapport  mijnafsluitingsactiviteiten Suralco


Suralco NV heeft in een hypothecair uittreksel het zakelijk recht tot ontginning van alle delfstoffen op de grond Onoribo gelegen in het district Para, op 17 januari opnieuw ingeschreven ten kantore bij GLIS. Het gaat over de overschrijving van het zakelijk recht van de Surinaamse bauxietmaatschappij aan Suralco op 30-1-1958. Dit gebeurt terwijl nu een onafhankelijk rapport voor mijnafsluitingsactiviteiten in het district Para (waar ook Onoribo onder valt) wordt opgesteld door een onafhankelijk bureau, dat samen met de communicatiewoordvoerder van Suralco NV, diverse stakeholders vergaderingen organiseert om dit rapport in juni 2019 bij de regering in te leveren. 

Waarom deze handeling nu als men is gestopt met mijnen? 
Wil men overgaan op goudwinning? 

Suralco gaat verder in Suriname volgens eigen zeggen met waterwinning, landbouwactiviteiten en houtproductie zoals zij aangeven in de openbare presentaties die zij nog niet zo lang geleden hebben geven. Krijgen we nu de elektriciteitsdam van Suralco in eigen beheer en moeten we zo dadelijk water in Suriname gaan kopen van deze multinational SWM2? Zij willen gaan werken met kleine zelfstandigen. We weten dat dit op den duur armoede gaat inhouden als je contracten hebt met multinationals.

Suralco beweert ook, volgens de woordvoerder, dat zij 54% van Plantage Onoribo in bezit heeft, naast de omringende plantages die al in het bezit zijn van het bedrijf. Waar ter wereld is het geoorloofd, dat bij mijnafsluitingen de concessiegronden in bezit worden genomen door een multinational? Het is toch simpeler als u denkt. Zij geven namelijk ook aan, dat zij de herbestemming van de gronden in het rapport mee zullen nemen. Als bedrijven over gaan naar landbouwactiviteiten en waterwinning heeft de VN het 'in het bezit hebben van gronden goedgekeurd' voor deze grote bedrijven om de 'wereldvoedselveiligheid' veilig te stellen. Dit fenomeen zie je ook in Indonesië voorkomen. 

Daarnaast behoren de nazaten van de voormalige slaven, op de diverse plantages in dit gebied, niet tot 'inheemse volkeren' en dat betekent dat hun gronden niet zijn beschermd door VN resoluties voor inheemse volkeren. Wie komt er nu voor deze groep Paranen op? 

Om de toekomst veilig te stellen voor de bewoners van Para en de diverse grondeigenaren, maken we de eisen nu al openbaar, zodat deze worden opgenomen in het mijnbouwafsluitingsrapport van het district Para, wat in opdracht wordt gemaakt van Suralco op dit moment. 

1) Dat alle gronden in het district Para, die betrokken zijn bij 100 jaar mijnbouwactiviteiten door verschillende grote bedrijven, in de boezem van de wettelijke plantage eigenaren terug moet vloeien. 
2) Dat we eisen dat de regering geen vergunningen in dit district zal uitgeven voor vervolgactiviteiten van Suralco of andere multinationals. Wij geven in het district Para nu niet onze waterbronnen, landbouwgronden en het hout zomaar af. We stemmen niet meer toe in nieuwe mijnbouwactiviteiten. We hebben uit de laatste 100 jaar geleerd, toch? 
3) Na eeuwen slavernij komt de tijd van 100 jaar mijnbouw in het district Para, wat ook geen vooruitgang heeft gebracht m.b.t. sociaal-economische ontwikkeling en daarvoor zal het district Para een schadevergoeding eisen. Om o.a. een 'gezonde' werkgelegenheid op te kunnen bouwen, hospitaal terug, politiebureau, waterinfrastructuur in het gebied herstellen, infrastructuur herstellen, Milieu herstel die vervuild zijn naast concessies van Suralco N. V. , dijken bij de mijnbouwkraters, herindeling terrein Billiton etc. etc. USD 50.000.000. 
4) Dat er, in een speciale daartoe op te richten Ontwikkelingsfonds, een bedrag van USD 5. 000.000 wordt gestort voor het financieren van economische, infrastructurele en sociale projecten voor dit district, om de 'echte' zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid in te kunnen zetten voor de Paranen. 
5) Dat de eigenaren die verbonden zijn aan deze mijnafsluitingsgebieden in het district Para rectificatiegelden c.q. schadevergoeding moeten ontvangen voor de schade die is toegebracht aan hun gronden, waarmee de verschillende mijnbouw bedrijven véééééél winst bij hebben gemaakt. Dat, met een plan van aanpak, er gelden komen om de sociaal-economische ontwikkeling in te zetten. 
6) Dat het milieu, in de uitgemijnde gebieden, in oude staat wordt terug gebracht in het gehele district Para. 
7) Dat er een milieuonderzoek komt om de schade te meten die is aangebracht, door een “Onafhankelijk bedrijf” en niet van één die zij zelf uitvoeren of die zij zelf opdracht geven, in Amerika, en door hun wordt betaald. 
8) We willen dit mijnafsluitingstraject 31-12-2019 hebben afgerond, tegelijkertijd met de afsluiting door de Onderhandelingscommissie Bauxiet industrie van de Republiek Suriname m.b.t. de Brokopondo overeenkomst. Mede dat in het district Para ook de bauxiet raffinaderij staat en nu ontmanteld gaat worden voor 2033 en dat we daar in het district Para vele banen vroegtijdig verloren mee zijn geraakt. 
9) Dat er naar 100 jaar mijnen in het district Para geen einddatum voor verjaring wordt genoemd door Regering of Suralco NV om naar de rechter te stappen. 

De Paranen roepen wij op om, met vereende krachten, in eenheid, gezamenlijk op te komen tegen het onrecht dat hun is aangedaan. Paranen let op uw zaak! 

In opdracht geschreven voor minimaal 40 zeer verontrustende nazaten en hun ouders die op deze gronden recht hebben, door Marie-Louise Vissers en Ronald Hanenberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten