maandag 4 maart 2019

Protesterende boeren in botsing met oproerpolitie in het noorden van Colombia

(Bron foto: Twitter)
Boeren protesteren tegen falend overheidsbeleid  steun bij overstap boeren van cocateelt naar legale gewassen


Boeren zijn in botsing gekomen met de oproerpolitie in het noorden van Colombia, met zo'n 400 demonstranten die hun stem laten horen tegen falend overheidsbeleid om de boerderijen te helpen bij de overstap van cocateelt, het basisingrediënt voor cocaïne, naar legale gewassen. 

Boeren uit de Alto Sinu-regio in de provincie Cordoba hebben deelgenomen aan een gewasvervangingsprogramma dat deel uitmaakt van het vredesproces in Colombia. Maar, volgens de Asociación Campesina para el Desarrollo del Alto Sinú (ASODECAS) zijn zo'n 3.500 gezinnen bijna twee jaar lang in de steek gelaten zonder de beloofde economische hulp of veiligheidsmaatregelen. Dit heeft velen weinig andere keus gelaten dan terug te keren tot de illegale cocateelt.

De actievoerders zijn overeengekomen hun wegversperring op te heffen op voorwaarde dat er een bijeenkomst wordt gehouden met de regering om deze substitutie-inspanning te bevorderen, inclusief een ontmoeting met Emilio Archila, presidentiële adviseur voor Post-Conflict. De bijeenkomst zal naar verwachting volgende week plaatsvinden en demonstranten hebben hun voornemen aangekondigd om in bermkampen te blijven wonen totdat de bijeenkomst wordt gehouden.



Initiatieven die technische hulp bieden aan boerenfamilies in onderontwikkelde regio's om hen te helpen overschakelen van illegale naar legale gewassen waren een onderdeel van de vredesakkoorden ondertekend met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Sinds mei 2017, toen deze regeling begon, is 33.000 hectare cocateelt vernietigd. Er zijn nu 124.000 gezinnen verbonden aan vrijwillige substitutieprogramma's, als onderdeel van dit nationale programma voor de substitutie van illegaal gebruik, of PNIS (Programa Nacional Integral de Sustitución de Cultivos de Uso Ilícito).


De regering van president Ivan Duque benadrukte, dat de politie, het leger en de boeren in de eerste vier maanden na zijj aantreden vorig jaar meer cocateelt hebben uitgeroeid dan in de zes maanden ervoor.

De vrijwillige vervanging van gewassen, die door de Verenigde Naties en lokale deskundigen als het meest effectief wordt gezien, kan nauwelijks rekenen op de steun van de regeringen van Colombia en de Verenigde Staten, die al lang de voorkeur hebben gegeven aan gedwongen uitroeiing. De coca-productie en cocaïneproductie in Colombia bereikten een recordniveau, met een stijging tot 171.000 hectare in 2017, van 48.000 in 2013.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten