zaterdag 2 maart 2019

NPS slaat alarm over 'explosieve gezondheidssituatie' Brokopondo

Bewoners ontvangen water waarin dagelijks menselijke fecaliën terechtkomen

- SWM: 'Nu waterinstallaties worden gezuiverd, komt de NPS met dit soort berichtgeving'
- 'Met alles wordt politiek bedreven'


Bewoners van het Brokopondo-gebied worden voorzien van water waarin dagelijks menselijke fecaliën terechtkomen. Een delegatie van de NPS bestaande uit afdelingsvoorzitter Ligeon Wens en gebiedscoördinator Ivan Lede was onlangs voor oriëntatie in het gebied. De NPS waarschuwt voor de explosieve gezondheidssituatie die tot nog toe geen aandacht geniet van de regering. 

De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, zegt zaterdagavond 2 maart 2019 in een reactie op Starnieuws, dat met alles politiek wordt bedreven. De SWM is nog ter plaatse bezig. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond.

Volgens verklaringen van Wens is er een meer in het gebied dat is ontstaan uit de goudwinningsactiviteiten. De goudzoekers hebben aan de rand van het meer zodanig wc’s gebouwd, waardoor ontlasting in het water terechtkomt. Dat water wordt door de SWM gepompt naar het Brownsberggebied, ter hoogte van de militaire basis. Daar gaat het water in twee tanks die niet voorzien zijn van filtersystemen. Hierdoor wordt het water niet verschoond en gaat het uiteindelijk naar de verbruiker. Wens heeft zijn waarnemingen gerapporteerd aan de leiding van de NPS.


Hij meent te weten dat de SWM in 2017 een proef zou doen door podosiri in de watertanks te plaatsen. Hierdoor zou er op natuurlijke wijze filtering plaatsvinden. Dit project is nimmer van de grond gekomen. Behalve het Brownsberggebied blijkt nu ook dat ook dezelfde situatie zich in Koffiekamp voordoet. Daar zijn twee waterbronnen waarvan een is afgekeurd. De andere bron is begin 2019 in bedrijf gegaan, maar is nu defect.

Om het waterprobleem voor de bewoners op te lossen is een watertruck ingehuurd die water tapt uit de tanks. Waarneembaar is dat SWM-medewerkers bezig zijn buizen aan te leggen om vanuit één van de tanks water te pompen naar de huishoudens. Aangezien bij navraag aan medewerkers van het SWM-laboratorium geen afdoend antwoord kon worden gegeven of het water getest wordt, vermoedt Wens dat ook die verantwoordelijkheid vanuit de overheid uitblijft.

Gezien deze onhygiënische situatie roept de NPS regeringsautoriteiten op per direct voorzieningen te treffen opdat de bewoners verzekerd kunnen zijn van schoon en gezond drinkwater.

Oosterling deelt mee dat de SWM de gebieden overgenomen heeft van Natuurlijke Hulpbronnen. In Brokopondo is de maatschappij bezig om de waterinstallaties te zuiveren. 'Het werk is nog niet opgeleverd. Wij zijn nog volop bezig in de gebieden waar het probleem zich allang voordoet. Nu het aangepakt wordt, komt de NPS met dit soort berichtgeving', zegt Oosterling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten