'We moeten in dit stadium geen gekke dingen doen'
'Als de minister van Financiën de governor van de Centrale Bank inderdaad heeft aangeschreven om de overeenkomst op te schorten en wenst over te gaan tot monetaire financiering, is dat een ernstig financieel dilemma en zeker een vraagstuk waarvan hij in ieder geval de noodzaak en bestemming haarfijn zal moeten uitleggen', aldus Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws.
Hij merkt op dat monetaire financiering niet per definitie slecht is, maar dienstbaar kan zijn aan de economie, vooral als de middelen effectief worden ingezet in de productieverhogende sfeer.
Wanneer de regering het om liquiditeitsoverwegingen nodig vindt voorschotten op te nemen bij de Centrale Bank biedt de Bankwet voldoende ruimte om samen met de governor tot een eensgezinde gedragslijn te komen over de monetaire en financiële politiek.
'De hele gossip-soap was ons dan allemaal bespaard gebleven. Voor zover de zaken ie de minister van Financiën opgesomd heeft gegrond zijn, vanaf de valutaswap tot de informatie weigering over onze valutareserves, denk ik dat er ten minste getwijfeld mocht worden aan de coöperatieve houding van de governor. Het probleem hierbij is dat ons systeem de mogelijkheid niet heeft deze zaken te toetsen. De governor is immers geen verantwoording verschuldigd aan het parlement, waardoor het vanuit onze kant moeilijk is de positie van hem ter discussie te stellen', stelt de politicus.
Nu het ontslag van Gersie een feit is moeten volgens Sapoen vier dingen gebeuren:
- rust bewaren op het koersenfront en geen onnodige druk daarop uitoefenen,
- een krachtige controle op het prijzenfront met name op basisgoederen,
- zo snel mogelijk opdraven met een capabele nieuwe governor die rust en vertrouwen uitstraalt,
- en vooral de geruststelling geven aan de samenleving dat er niet monetair gefinancierd zal worden.
De overeenkomst van 2016 waarin de regering en de Centrale Bank zich hebben gecommitteerd om monetaire financiering te vermijden, is in het proces van stabilisatie en herstel van de economie een absolute baken van rust en vertrouwen geweest en dat moet ook zo blijven.
'Dwars door de economische schokken heen, hebben we nu inderdaad het ergste achter de rug en is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we het pad van economisch herstel opgaan. Ondanks de gunstige macro-economische condities in termen van inflatie, economische groei en valutareserves, baart de vrij hoge schuldenlast met een ratio van ruim 85% mij enorm veel zorgen. We hebben geen zicht op een gunstige en duurzame terugbetalingscapaciteit en daarom moeten we in dit stadium geen gekke dingen doen', zegt Sapoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten