woensdag 27 februari 2019

Meer dan vijfhonderd vrouwen worden per uur geconfronteerd met geweld in Brazilië

(Bron foto: Wilson Dias-Agência Brasil)
Ruim zestien miljoen vrouwen in Brazilië hebben in 2018 een vorm van fysiek geweld ondervonden


Volgens een nieuw onderzoek van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública (FBSP) hebben meer dan zestien miljoen vrouwen, ongeveer 27 procent van de Braziliaanse bevolking, het afgelopen jaar fysiek geweld ondervonden. Dit komt neer op ongeveer vijfhonderd vrouwen die het hele jaar door aan geweld worden blootgesteld. 

Een begeleidende enquête van Datafolha toont aan, dat van de vrouwelijke slachtoffers van geweld in Brazilië, meer dan de helft (52 procent) verklaarde dat ze geen hulp zochten na gewelddadige incidenten.

Ongeveer twintig procent gaf aan contact op te nemen met de lokale ordehandhaving; vijftien procent zei dat ze er met familie over spraken; en acht procent zocht hulp bij de kerk. In de meeste gevallen (76 procent) werd het geweld tegen een vrouw gepleegd door iemand die het slachtoffer kende, zoals een echtgenoot of vriend (24 procent), een ex-echtgenoot of vriend (vijftien procent), ouders (zeven procent) , vrienden (zes procent) en broers en zussen (vijf procent).



De enquête onderzocht ook intimidatie en laat zien, dat de meest kwetsbare groep vrouwen tussen de 16 en 24 jaar oud is. 66 Procent van de vrouwen in deze leeftijdsgroep is het slachtoffer geworden van een vorm van intimidatie. Van Braziliaanse vrouwen van 25 tot 34 jaar, meldde 54 procent dat ze een vorm van intimidatie hadden ondergaan. Van vrouwen van 35 tot 44 meldde 33 te zijn geïntimideerd. Het merendeel van de intimidatie-gevallen, volgens de enquête, neemt de vorm aan van sneers of respectloos commentaar tijdens het lopen op straat (32 procent), respectloos commentaar op de werkplek (elf procent) en intimidatie in het openbaar vervoer (zeven procent).

Vorige maand meldde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) dat in de eerste paar weken van 2019 al 126 geslachtsgerelateerde vrouwenmoorden samen met 67 moordpogingen in Brazilië voorkwamen, gemiddeld vier gedode vrouwen elke dag.

In een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York maandag 25 februari 2019 beweerde de Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, Damares Alves, dat de uitvoering van de politiek voor de bescherming en verdediging van de mensenrechten een van de topprioriteiten van de Braziliaanse regering is. 'We zullen alles doen om discriminatie en geweld tegen vrouwen aan te pakken, met name vrouwenmoord en seksuele intimidatie.'



(Suriname Mirror/The Rio Times/ISSUU Suriname Mirror/FBSP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten