zaterdag 16 februari 2019

Peruaanse archeologen ontdekken een Inca-tombe in het noorden van het land

(Bron foto's: AFP/Andina)
Tombe ontdekt op de Mata Indio-opgravingslocatie in de noordelijke regio Lambayeque


Peruaanse archeologen hebben een Inca-tombe ontdekt in het noorden van het land waar een elite-lid van het pre-Columbiaanse rijk werd begraven, meldde een van de onderzoekers vrijdag 15 februari 2019. 

De ontdekking werd gedaan op de Mata Indio-opgravingslocatie in de noordelijke regio Lambayeque, vertelde archeoloog Luis Chero aan het Peruaanse persagentschap Andina.

Archeologen geloven dat het graf toebehoorde aan een nobele Inca, gebaseerd op de aanwezigheid van 'spondylus', een soort zeeschelp die altijd aanwezig is in de graven van belangrijke figuren uit de Inca-periode, die duurde van de 12e tot de 16e eeuw.



Het graf was meerdere keren opengebroken, mogelijk was men op zoek naar een schat. Maar ondanks het bewijs van plundering, ontdekten archeologen voorwerpen waaronder vazen.


Het graf had ook een unieke architectuur met holtes voor de plaatsing van afgoden.

Chero zei, dat de bevindingen 'het belang van deze site demonstreren', gelegen op 1.000 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, en 2.000 kilometer van Cusco - hoofdstad van het Inca-rijk dat zich uitstrekte van het zuiden van Colombia tot centraal Chili.


(Suriname Mirror/O'Globo/AFP/Andina/Debate/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten