zaterdag 16 februari 2019

Aantal Venezolanen op Bonaire neemt toe en ze leven meer ondergronds dan op Curaçao en Aruba.

'Dit probleem wordt op Bonaire nog niet door iedereen herkend of erkend'


Op Bonaire lijkt sprake te zijn van een silent invasion waar het gaat om illegale vreemdelingen, en dan met name Venezolanen, maar ook Chinezen. 'Silent invasion met betrekking tot Venezolanen wil zeggen dat dit aantal toeneemt en dat zij op Bonaire meer ondergronds leven dan op Curaçao en Aruba. Dit probleem wordt op Bonaire nog niet door iedereen herkend of erkend', zo staat in het onlangs uitgebracht onderzoek ‘Veiligheidsbeeld BES 2018’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 februari 2019.

Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat er nog onvoldoende zicht is op de omvang van de illegale groep vreemdelingen. Dit komt, omdat zij nauwelijks deelnemen aan het openbare leven op Bonaire waar ze vanwege de kleinschaligheid gemakkelijk opvallen.

De onderzoekers schrijven: 'Ze wonen vaak met lotgenoten in woningen met kleine kamertjes en worden ’s ochtends door een busje opgehaald om naar het werk te gaan en ’s avonds weer thuis afgezet. Je vindt hen onder meer in de bouw, de schoonmaaksector, horecagelegenheden en hotels. Deze groep is uitermate kwetsbaar. Ze zijn bereid met weinig loon genoegen te nemen en zijn daardoor een gemakkelijke prooi voor uitbuiting door ondernemers.'



'Omdat het voor lokale Bonairianen onmogelijk is met dergelijke lonen een gezin te onderhouden, vindt verdringing op de arbeidsmarkt plaats. De kwetsbaarheid van de illegale vreemdelingen zorgt er soms voor dat ze verzeild raken in de criminaliteit of in de illegale prostitutie.'

Respondenten melden, dat het toelatingssysteem op Bonaire wordt misbruikt door ondernemers en malafide ‘uitzendbureaus’ die profiteren van de zwakke positie van migranten door hoge bedragen voor hun veelal summiere dienstverlening te vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten