woensdag 6 februari 2019

Milieubewuste priester in Peru zegt dat weinig is veranderd sinds het bezoek van de paus

(Bron foto:RNS/Paula Dupraz-Dobias)
'Het is zo frustrerend, dat ik bijna geen journalisten meer wil ontvangen'

Zwitserse priester Xavier Arbex trachtte decennia lang wereldwijde aandacht te vestigen op milieu- en sociale verwoesting door illegale goudwinning


De reis van paus Franciscus naar Peru, een jaar geleden, omvatte een bezoek aan een regio rijk aan biodiversiteit, waar een Zwitserse priester decennia lang heeft geprobeerd wereldwijde aandacht te vestigen op milieu- en sociale verwoesting veroorzaakt door illegale goudwinning. Ondanks jarenlange inspanningen - en het bezoek van de paus - is er weinig veranderd, zegt Xavier Arbex. 

'Het is zo frustrerend dat ik bijna geen journalisten meer wil ontvangen', vertelde de 75-jarige priester onlangs aan Religion News Service. Arbex heeft veel gezien en gehoord in de meer dan vier decennia dat hij in Peru heeft gewoond.

Toen de diocesane priester voor het eerst in 1974 aankwam, begon hij te werken in Puno, een mijnbouwregio waar inheemse volkeren de kost verdienen in de schaduw van de uitgestrekte minerale rijkdom van het land. Peru is de op één na grootste koper- en zilverproducent ter wereld en de zesde belangrijkste goudbron.



Twintig jaar geleden verhuisde hij naar Peru's zuidoostelijke Amazone-gebied Madre de Dios om een ​​kindertehuis op te richten, El Principito.



Na zijn aankomst leerde hij, dat het grootste deel van het illegale goud van het land in het gebied wordt geproduceerd, wat neerkomt op een miljardenbedrijf waarvan wordt aangenomen dat het nu winstgevender is dan de drugshandel. Al snel nadat hij zich opnieuw vestigde in Puerto Maldonado, zei Arbex, begon hij lokale leiders en journalisten te waarschuwen voor dreigende sociale en milieukwesties.

Illegale goudzoekers die als eerste goud van rivieroevers zeefden, begonnen zware machines te verplaatsen naar Madre de Dios en duizenden hectares bos te kappen toen de wereldwijde prijzen voor de mineralen stegen. Kwik gebruikt in de mijnbouwoperaties - zo'n 90 ton per jaar, volgens de Canadese groep Artisanal Gold Council - stelt lokale inwoners en inheemse bevolkingsgroepen bloot aan hoge niveaus van het zware metaal in hun bloed. Tienduizenden hectares ongerept oerwoud worden elk jaar getransformeerd tot kale, zandige braakliggende gebieden. In 2017 ging naar schatting 208 vierkante kilometer bos verloren.

Volgens de schattingen van de Peruaanse nationale ombudsman La Defensoría del Pueblo in 2014, biedt de illegale activiteit rechtstreeks aan ongeveer 50.000 tot 70.000 mensen werk. Bovendien beweren niet-gouvernementele organisaties, dat duizenden meisjes, vaak ongewild, in de seksindustrie worden gelokt. 'Ik waarschuwde iedereen dat dit zou gebeuren', zei Arbex. 'Maar niemand wilde luisteren.'

In 2006 publiceerde de priester een artikel dat de exploitatie van zoet water, land en mensen voor de opgraving en scheiding van gouderts veroordeelde. Arbex bekritiseerde overheidsministeries en non-gouvernementele organisaties, omdat ze hun respectieve rollen niet speelden om de situatie op dat moment te beheersen. 'Het leven van deze generatie veroorzaakt de dood voor de volgende generatie', schreef hij.

De priester beweert dat in La Pampa, een uitgestrekt wetteloos gebied niet ver van Puerto Maldonado, jaarlijks minstens 250 arbeiders vermist worden. 'Soms worden ze levend begraven in een modderstroom veroorzaakt door waterstralen, die de aarde van het goud scheiden', legt hij uit. 'En ze zijn daar gewoon achtergelaten.'

(Suriname Mirror/Religion News Service/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten