In het gebied rond de breuk in de 86 meter hoge dam van de ijzermijn Córrego do Feijão bij het Braziliaanse stadje Brumadinho, dreigt een tweede dam het te begeven. Een verwoestende modderstroom van 12 miljoen kubieke meter mijnafval baant zich sinds vrijdag een weg door het gebied, mensen, huizen, vee en begroeiing vernietigend. Het stromende mijnafval is mogelijk giftig door de aanwezigheid van ijzerertsresiduen, zuren en ammoniak en bedreigt onder meer de belangrijke rivier São Francisco, die tientallen miljoenen mensen in het noordoosten van Brazilië van water voorziet.
Inmiddels zijn 37 doden geborgen, meer dan 250 mensen worden vermist. Grotendeels gaat het om werknemers en onderaannemers van het bedrijf Vale, een van ’s werelds grootste mijnbouwers, dat eigenaar is van de mijn en de dam. De meeste vermisten zijn vermoedelijk verzwolgen door de modder. Reddingswerkers zeggen dat sommige mensen misschien nooit gevonden zullen worden.
Evacuaron a toda Brumadinho ante la posible rotura de otro dique https://t.co/dAO20vkhZR— LMNeuquén (@LMNeuquen) January 27, 2019
Het bergingswerk verloopt zeer moeizaam. Op sommige punten is de modder zo’n 10 meter diep, de meeste plekken kunnen alleen door de lucht worden bereikt. Huiveringwekkend zijn de beelden van manoeuvrerende helikopters, die slechts decimeters boven de grond hangen en waaruit brandweerlieden proberen overlevenden of doden uit de modder te trekken.
De Braziliaanse regering heeft de hulp ingeroepen van Israëlische reddingswerkers met speciale apparatuur:
Israel envia a Brumadinho missão com 130 especialistas em buscas https://t.co/2Al3oOu0m3— Renarli (@Renarli) January 27, 2019
Brazilië telt ruim 24.000 geregistreerde stuwdammen, waarvan 790 voor de opslag van mijnbouwafval zoals in Brumadinho. Daarvoor zijn 154 inspecteurs beschikbaar, waardoor jaarlijks slechts drie procent wordt gecontroleerd.
Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat een dergelijke ramp Minas Gerais treft. In november 2015 kwamen 19 mensen om het leven toen bij Mariana een dam van hetzelfde bedrijf brak en de grootste milieuramp ooit in Brazilië veroorzaakte. De hoeveelheid modder die destijds loskwam was bijna vier keer zo groot als nu in Brumadinho en uiterst giftig. Het stroomde meer dan 660 kilometer ver het land in. Daarbij werden 39 dorpen verwoest, land en water zijn nog altijd onbruikbaar voor landbouw of visserij. Niemand is ooit veroordeeld of verantwoordelijk gehouden voor de tragedie in Mariana.
Lax regulation, insufficient oversight and a lack of accountability have taken Brazilian dams to a critical level. The #Brumadinho collapse could be followed by similar cases in the near future.https://t.co/ZiKVS2c16f— The Brazilian Report (@BrazilianReport) January 27, 2019
'Er is niets geleerd van de ramp in Mariana', zegt Pedro Dutra, onderzoeker van de Universiteit van Belo Horizonte. 'Regels en controles op het gebied van dit soort stuwdammen en -meren zijn niet veranderd.' Een wetsvoorstel met strengere mileueisen voor de mijnbouw is wel besproken in de Braziliaanse Senaat, maar niet in stemming gebracht. Ook in het parlement van Minas Gerais is een voorstel voor strengere regels afgewezen, na een sterke lobby van de mijnindustrie, die in het gebied voor veel werk en inkomen zorgt.
De tragedie in Brumadinho is de eerste grote nationale crisis voor de regering van de op 1 januari aangetreden president Jair Bolsonaro, die zaterdag 26 januari 2019 een rondvlucht maakte boven het getroffen gebied.
Het is tevens een eerste test voor Bolsonaro, die graag soepeler milieu-eisen wil om de industrie te bevorderen. De nieuwe president kondigde zaterdag ‘alle benodigde steun’ aan voor slachtoffers, maar zweeg toen hem werd gevraagd of de stuwdammen strenger moeten worden gecontroleerd.
Vídeos mostram animais agonizando após rompimento de barragem em Brumadinhohttps://t.co/xYOM9entUe pic.twitter.com/pKuAGVYaER— Diário Online (@doldiarioonline) January 27, 2019
Na een vergadering van het ingestelde crisisteam verklaarde de minister van van Institutionele Veiligheid, generaal Augusto Helenio, kort daarop dat ‘flexibilisering van de milieuregels niet betekent dat we ze gaan loslaten’. Hij kondigde ook ‘op zo kort mogelijke termijn’ controles aan van alle 723 stuwdammen in het land die als risico worden aangemerkt.
(Suriname Mirror/OGlobo/AD/YouTube/Twitter/em.com.br/Mining.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten