donderdag 3 januari 2019

Nog steeds geen duidelijkheid over aantal slachtoffers bootdrama Coppenamerivier

Getallen van 10, 11 en 12 doden doen de ronde in media, zonder enige officiële bekendmaking...

Begrafenis van de slachtoffers wordt door regering bekostigd


De laatste dagen was verwarring ontstaan over het aantal slachtoffers van het bootdrama afgelopen vrijdagochtend op de Coppenamerivier. Inmiddels is duidelijk - zo bericht althans de Ware Tijd woensdag 2 januari 2019 - dat dit geen tien, maar twaalf zijn. Negen omgekomen passagiers, vier vrouwen (van wie twee in verwachting) en vijf kinderen van één tot acht jaar zijn afkomstig uit Grankreek in het district Saramacca. De drie overige - twee jongens en een meisje - zullen op een nog te bepalen datum in Paramaribo ten grave gedragen zullen worden. Woensdag zal duidelijk zijn wanneer precies de begrafenis van alle slachtoffers zal plaatsvinden. De regering zal de kosten betalen.

Alle acht slachtoffers uit het inheemse dorp Grankreek zullen mogelijk donderdag tegelijk begraven worden op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen in Saramacca. Dit zegt kapitein Angelique Palmtak. Mocht het lijk van de dorpelinge naar wie nog gezocht wordt, gevonden worden, dan zal ook zij dan begraven worden.

President Desi Bouterse heeft aangekondigd dat donderdag een dag van nationale rouw is. Volgens de kapitein een passend eerbetoon.

De boot waarin de slachtoffers zaten vertrok donderdagavond rond elf uur vanuit Corneliskondre aan de Wayamborivier naar Boskamp. De bootsman wilde bij een bocht nabij het dorp Kalebaskreek - niet ver van de eindbestemming - de oversteek doen. In het midden van de rivier kwam door een grote golf water in het vaartuig en er brak paniek uit. Bij een tweede grote golf zonk de boot en de opvarenden waren in het donker - rond twee uurnin de ochtend, overgeleverd aan het onstuimige water.

Zeven lichamen werden dezelfde dag geborgen en gebracht naar de marinebasis van Boskamp. Nog vier lijken werden de volgende dagen gevonden.

Eén persoon wordt nog vermist.

Voor tenminste twee nabestaanden en een overlevende komt de klap extra hard aan en dit drama zal hen nog jaren bijblijven: Tachiro Biswane verloor zijn 22-jarige zwangere vrouw en driejarige zoontje en Samkoemar Hanoeman zijn zwangere echtgenote (30) en zijn twee dochters van zes en een jaar. Zijn oudste dochter van negen jaar heeft het drama overleefd.

Overigens is het stil rond de vraag waarom de opvarenden geen reddings(zwem)vest droegen. Een boothouder is sinds 2011 verplicht zijn passagiers een reddingsvest aan te bieden. Niet bekend is of de verantwoordelijke autoriteiten enige actie ondernemen tegen de boothouder van de afgelopen vrijdag op de Coppenamerivier gezonken korjaal....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten