'Maar, de aanpak van cocaïne zal niet worden verwaarloosd'
Het Korps Politie Suriname (KPS) zal zich dit jaar zwaar richten op de invoer en distributie van synthetische drugs, met name xtc-pillen, maar de aanpak van cocaïne zal niet worden verwaarloosd, zegt hoofdinspecteur August van Gobbel, hoofd van de afdeling Bestrijding zware criminaliteit, vandaag, maandag 21 januari 2019, in de Ware Tijd.
Inmiddels is duidelijk langs welke route de synthetische drugs het land binnenkomen.
Duidelijk is dat de meeste synthetische drugs via de J.A. Pengelluchthaven Suriname binnenkomen. 'Hierbij gaat het niet om een specifieke luchtvaartmaatschappij, maar om de aanvoerroute', aldus Van Gobbel.
Om de instroom in te dammen zullen verschillende strategieën worden toegepast, zegt hij.
De politieman wijst op het vernuft waarmee drugssmokkelaars te werk gaan. Van Gobbel is in zijn loopbaan drugs tegengekomen die verstopt waren in videocassettebandjes, in de wanden van kartonnen dozen, tussen compact discs, in fruit, voedsel, kruiden, specerijen, pimba en vloeistoffen. 'Drugssmokkel is zeer lucratief en smokkelaars zijn heel inventief. Daarom is het zo moeilijk om iedereen te pakken. Zaken worden verstopt in dingen waar je het niet voor mogelijk zou houden.'
In september vorig jaar stuitte de politie op vloeibare 'sukru' of 'crystal meth', verstopt in ampullen met daarop een afbeelding uit de bij kinderen populaire animatieserie 'Pokemon'. Vermoed wordt dat de doelgroep voor deze drug jonge kinderen is.
Van Gobbel beseft, dat het KPS internationale hulp nodig heeft om drugsorganisaties aan te pakken. De samenwerking met onder meer Nederland zou worden geïntensiveerd om de drugsstroom vanuit Europa in te dammen.
Volgens politieagenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie is er niet altijd een verdrag tussen twee landen nodig om te kunnen samenwerken bij de bestrijding van drugscriminaliteit. Suriname is namelijk partij bij enkele internationale overeenkomsten die dit regelen, waaronder het Inter-Amerikaans Verdrag (OAS-verdrag - Organisatie van Amerikaanse Staten).
Hoewel Suriname niet met alle landen een rechtshulpverdrag heeft, hoeft dat geen belemmering te vormen voor justitiële en politiesamenwerking. Met het OAS-verdrag als kapstok kunnen landen assistentie aan elkaar bieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten