vrijdag 25 januari 2019

De Doksenclub richt zich na export naar Trinidad & Tobago ook op Barbados en Jamaica

Pluimveebedrijf heeft eerste 10.000 kilo doksenvlees naar Trinidad & Tobago verscheept

Directeur Gerard van den Bergh van De Doksenclub ziet toekomst zonnig tegemoet


Nu De Doksenclub na 4.5 jaar wachten eindelijk vlees kan exporteren naar Trinidad & Tobago worden de blikken gericht op Barbados en Jamaica. Het pluimveebedrijf verwacht evenwel dat het mogelijk weer een harde strijd wordt om haar product te mogen leveren aan deze twee Caribische eilanden. Vorige week werd de eerste partij van 10.000 doksenvlees door de autoriteiten van Trinidad & Tobago toegelaten. Binnen een maand volgt een tweede levering. 

Gerard van den Bergh, directeur van De Doksenclub, zegt vrijdag 25 januari 2019 in de Ware Tijd, dat de druk vanuit de Caricom op Trinidad & Tobago zo groot werd, dat de regering niet langer kon weigeren, omdat zijn bedrijf aan alle eisen voldoet en ook door CAHFSA (Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency), het voedselveiligheidsinstituut van Caricom, is gecertificeerd.

De regering van Suriname heeft hierbij een cruciale rol vervuld door op vrijwel elke Caricom-vergadering over de agrarische sector en vrijhandel hierop te hameren. Ook tijdens staatshoofdenvergaderingen heeft het land de weigerachtige houding van Port of Spain steeds aan de orde gesteld. 'Trinidad kon dus niet blijven weigeren', aldus Van den Bergh.


Van den Bergh merkt op dat het Surinaamse product zeker kan concurreren met wat daar al te verkrijgen is. 'Wij hebben de echte doksen. De consument kan dus kiezen tussen echte doksen en pekingeend die we leveren.' Op het eiland was eerder alleen de zogenoemde mule-eend verkrijgbaar. Volgens de directeur zal pas na de derde of vierde levering duidelijk zijn wat min of meer de behoefte van Trinidad & Tobago is. De productie zal ook daarop afgestemd worden.

Recentelijk is fors geïnvesteerd in een moderne slachtlijn. Met deze slachtlijn kan de productie fors worden opgevoerd. 'We kunnen in twee uur vijfduizend eenden slachten. Vroeger deden we vier- tot vijfhonderd per dag', aldus Van den Bergh. Met de productieverruiming kunnen ook meer arbeidsplaatsen worden geschapen, voegt hij eraan toe. Het afgelopen jaar zijn ruim veertigduizend eenden geslacht.

Volgens Van den Bergh is De Doksenclub het enige moderne eendenslachtbedrijf in de regio dat aan alle standaarden voldoet, ook aan de Europese. Met de goedkeuring van Caricom en certficering van CAHFSA heeft het bedrijf in principe al een exportvergunning voor Barbados en Jamaica, stelt de directeur. 'We moeten naar alle Caricom-landen kunnen exporteren.'

Hij verwacht evenwel dat de andere landen ook met 'excuusverhalen' zullen komen om het Surinaamse product buiten de deur te houden. Ook dan zal de hulp van de overheid nodig zijn om de obstakels uit de weg te ruimen, verwacht Van den Bergh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten