maandag 7 januari 2019

Buurman burgemeester van Medellin, Colombia, blijkt kopstuk paramilitaire groep AGC

Aanwezigheid Juan Pablo Usuga Torres deed geen alarmbellen rinkelen


De buurman van de burgemeester van Medellin blijkt een vermeend paramilitair leider te zijn. Eén van de vermeende topcommandanten van de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia - Clan del Golfo) woonde in hetzelfde gebouw als de burgemeester van Medellin zonder dat dat een van de veiligheidsdiensten alarmeerde. 

De autoriteiten arresteerden vrijdag 4 januari 2019 Juan Pablo Usuga Torres, een neef van AGC-leider 'Otoniel', in Carepa, Antioquia, 10 jaar nadat hij naar verluidt lid werd van de AUC-dissidentengroep (Autodefensas Unidas de Colombia) en de bijnaam 'Reseco' aannam.


Volgens minister van Defensie Guillermo Botero, was Reseco de financiële chef van het 'Carlos Vasquez Front' van de AGC in de regio Uraba, het werkterrein van de paramilitaire groepering. Ondanks zijn toppositie in de grootste illegale gewapende groep van het land, verhuisden Reseco en zijn familie acht maanden geleden naar het gebouw waarin ook de burgemeester van Medellin, Federico Gutierrez, woont zonder dat er alarmbellen afgingen.


'We moeten dringend herzien wat onze strategie is en hoe we daadwerkelijke efficiëntie kunnen bereiken in termen van staatsinformatie en contraspionage', zei Colombia's vicepresidente Marta Lucia Ramirez op Twitter.


De beveiligingsanalist Fernando Quijano van Medellin noemde het schandaal 'genant' en zei dat het exemplarisch was voor de manier waarop de Medellin-autoriteiten 'goed zijn als het gaat om mediashows, maar vreselijk wanneer ze de veiligheidssituatie in Medellin moeten monitoren.'

Het schandaal kwam amper een jaar nadat de hoofdcommissaris voor burgerbeveiliging van het politiebureau van Antioquia werd gearresteerd, omdat hij naar verluidt beveiliging regelde voor de vermeende voorganger van Reseco, 'Inglaterra', en minder dan een jaar nadat de voormalige veiligheidssecretaris van Gutierrez voor zijn banden met het plaatselijke misdaadsyndicaat 'Oficina de Envigado' tot gevangenisstraf was veroordeeld.

Chronische corruptie bij de lokale politie en de banden tussen de elite van de stad en de georganiseerde misdaad verwoesten de effectiviteit van de gemeentelijke en politie-autoriteiten in Medellin, waar het aantal moorden het derde jaar op rij steeg in 2018.

Sinds Gutierrez in 2015 werd gekozen zijn moorden in Medellin met 27% gestegen na jarenlang een dalende trend te hebben laten zien.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Revista Semana/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten