zondag 9 december 2018

Lid gewapende machten in Suriname poseert trots met door hem doodgeschoten jaguar op Facebook

Schutter beweert glashard niet te weten dat de jaguar een beschermde diersoort is...

- Zaak zou in onderzoek zijn bij Korps Politie Suriname
- Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu zijn tanden laten zien en zelf actie ondernemen tegen schutter


Een lid van de gewapende machten in Suriname (Carlos R., 44) is zo naïef geweest foto’s op Facebook plaatsen, waarop hij ogenschijnlijk trots poseert met een door hem doodgeschoten jaguar (Panthers onca). 

De foto’s werden natuurlijk opgemerkt door andere Facebookgebruikers, die ze prompt deelden en zich daarbij afvroegen of het wel door de beugel kan, dat een wapendrager een beschermde diersoort kan doodschieten, aldus Waterkant.net zondag 9 december 2018. Natuurlijk niet! Nièmand mag een jaguar doden, ook niet een lid van het Korps Politie Suriname (KPS). De man had beter moeten weten....

Ook de dierenwelzijnsorganisatie Henk Abrahams Stichting deelde de foto, maar werd kort daarna door de dader gebeld met de vraag om de foto’s niet te plaatsen, vanwege waarschijnlijk de negatieve reacties.

'Wij werden net gebeld door de persoon die dit machtig en beschermd dier heeft gedood, met het verzoek het niet te plaatsen. Waarom? Omdat deze kwestie al in onderzoek is bij het Korps Politie Suriname, afdeling Kapitale Delicten', schrijft de stichting.


Volgens de stichting was het argument van de doder dat hij niet wist dat ze beschermd zijn. 'En dat anno 2018. Ondanks zoveel voorlichting. Wij zijn in ieder geval heel blij, dat het KPS nu daadwerkelijk optreedt', aldus de stichting die binnenkort een lijst van alle beschermde diersoorten in Suriname zal publiceren.

Dat het Korps Politie Suriname deze zaak onderzoekt is niet voldoende. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu zijn tanden laten zien en zelf actie ondernemen tegen Carlos R.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei 5 oktober tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar van het OM, dat de aanpak van wildlife crime voorrang zal krijgen. 'De informatie in de nationale en internationale pers spreekt voor zich, doch zullen meerdere actoren tegelijk in actie moeten komen, zoals de jachtopzieners en de gespecialiseerde diensten binnen het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.'

Peruaanse autoriteiten sluiten deal met Peruaanse tak Braziliaanse bouwgigant Odebrecht in omkopingszaak

Odebrecht verstrekt in ruil namen ambtenaren die het heeft omgekocht


De Peruaanse autoriteiten hebben een deal gesloten met de Peruaanse eenheid van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, die het schandaal besmette bedrijf in Peru in staat stelt te opereren in Peru in ruil voor boetes en het onthullen van informatie over ambtenaren die het heeft omgekocht, zo melden lokale media en Reuters zaterdag 8 december 2018.


Odebrecht stond in het centrum van een groot corruptieschandaal nadat het in 2016 toegaf 800 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald aan politici in een tiental Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Peru.


Peruaanse anti-corruptie aanklagers onderzoeken momenteel voormalige presidenten Alejandro Toledo (2001-2006), Alan García (1985-1990, 2006-2011), Ollanta Humala (2011-2016) en Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), in aanvulling op de voormalige presidentskandidate en oppositieleidster Keiko Fujimori, die in de gevangenis zit.



De krant El Comercio meldt, dat de overeenkomst tussen Officieren van Justitie en Odebrecht een verbintenis inhoudt voor het bedrijf om informatie te verstrekken over steekpenningen die het aan Peruaanse functionarissen heeft betaald.

Het economisch dagblad Gestion bericht, dat in het 150 pagina's tellende akkoord Odebrecht toegeeft steekpenningen te betalen om contracten te winnen voor vijf projecten voor openbare werken.



Twee bronnen zeiden tegen persbureau Reuters, dat de Braziliaanse gigant bekende dat het steekpenningen had betaald om zes contracten te winnen die verband hielden met vier infrastructuurprojecten.

Los daarvan meldde de krant La Republica, dat Peruaanse onderzoekers de komende weken naar Brazilië zullen afreizen om ex-president Jorge Barata van Odebrecht te ondervragen over een vermeende witwaszaak tegen voormalig president Garcia en oppositieleidster Keiko Fujimori.

Als onderdeel van de deal, is Odebrecht ook overeengekomen om te tussen de $ 182 miljoen en $ 200 miljoen aan boetes te betalen, volgens Reuters. De overeenkomst maakt het Odebrecht mogelijk om in Peru te blijven opereren.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Gestion/Reuters/YouTube/EFE/El Comercio/Twitter)

Twee activisten van organisatie van landlozen MST vermoord in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
José Bernardo da Silva en Rodrigo Celestino doodgeschoten in Alhandra, deelstaat Paraíba


Twee mannen die lid waren van de landloze activistische groepering MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) in Brazilië zijn zaterdag 8 december 2018 gedood in een landelijk gebied in de noordoostelijke staat Paraíba, volgens MST en de lokale politie. 

De moorden vonden plaats in een boerderij waar activisten van de linkse MST-groep vorig jaar een kamp hadden opgezet. MST zei in een verklaring dat zwaarbewapende mannen zaterdag laat het kamp binnenkwamen en de twee mannen doodschoten.


De politie in de Alhandra bevestigde de doden, maar zei dat er nog steeds geen details zijn over wat het moordpartijen noemde. Er staat dat twee politieagenten van de hoofdstad João Pessoa door de regering zijn gestuurd om de schietpartij te onderzoeken en zondag op de boerderij zijn geweest om met getuigen te praten.


Er zijn geen verdachten geïdentificeerd of gearresteerd, zei de politie, en de lichamen van de activisten waren nog steeds op de boerderij. Ze zouden later voor de autopsies worden overgebracht naar de stad. Volgens MST zijn de slachtoffers José Bernardo da Silva en Rodrigo Celestino.



MST-activisten vechten voor landverdeling in Brazilië, vaak gebieden binnen vallend die volgens zeggen niets produceren en vervolgens onteigening door de overheid zoeken.

De groep eiste een snel onderzoek naar de misdaad en de arrestatie van de moordenaars.

Moorden in verband met landgeschillen in Brazilië bereikten vorig jaar een aantal van 70, volgens Comissão Pastoral da Terra (CPT), een groep die verbonden is aan de katholieke kerk. Het zei in een rapport in april, dat het het hoogste aantal van dergelijke sterfgevallen was sinds 2003, toen 73 mensen werden gedood in landconflicten.

De aankomende president Jair Bolsonaro is fel gekant tegen de acties van MST en zegt dat ze als terrorisme moeten worden beschouwd. Groepen zoals de MST vrezen, dat zijn standpunt met betrekking tot de kwestie nog groter geweld in het Braziliaanse platteland zou kunnen stimuleren.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Braziliaanse ​​bekende zelfbenoemde spirituele genezer beschuldigd van seksueel misbruik

(Bron foto: AFP)
Joao Teixeira de Faria, 76, beschuldigd door negen Braziliaanse- en een Nederlandse vrouw

- Seksueel misbruik onder het mom van vrouwen proberen te 'genezen' van depressies of andere problemen
- 'Hij verwerpt heftig aantijgingen van ongepaste praktijken tijdens zijn behandelingen'


Verschillende vrouwen zijn naar voren gekomen in Brazilië om een ​​internationaal bekende zelfbenoemde spirituele genezer ervan te beschuldigen ze seksueel te hebben misbruikt onder het voorwendsel dat ze proberen te 'genezen' van depressies of andere problemen. 

De aantijgingen tegen Joao Teixeira de Faria, 76, beter bekend als "Joao de Deus" ("Joao van God"), werden vrijdag 7 december 2018 guit in een over het algemeen wijdverspreid bekeken programma op het Global Television-netwerk.

Een Nederlandse choreografe geïdentificeerd als Zahira Leeneke Maus en negen Braziliaanse vrouwen, die anoniem bleven, beschuldigden Faria ervan hem te laten masturberen of fellatio te spelen, waarop hij volhield dat dit de enige manier was om zijn 'reinigende' energie aan hen over te dragen. Maus vertelde ook aan het programma, dat Faria haar had verkracht.



De O Globo-krant meldde later, dat zij met twee andere vrouwen had gesproken die soortgelijke verklaringen gaven over seksueel misbruik door Faria, waarmee het totaal op een dozijn kwam.





Alle vrouwen zeiden, dat ze in hun dertigste waren toen de vermeende daden plaatsvonden in Faria's 'geestelijk ziekenhuis' in de stad Abadiania, dicht bij de hoofdstad Brasilia.

De G1-nieuwswebsite van Globo citeerde een verklaring van de persdienst van Faria, waarin stond dat hij zijn krachten had gebruikt om duizenden mensen de afgelopen 44 jaar te behandelen en 'hij verwerpt heftig aantijgingen van ongepaste praktijken tijdens zijn behandelingen'.

Faria's reputatie reikt tot ver buiten Brazilië, met volgers in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Oprah Winfrey, de beroemdheid en producer van de Amerikaanse televisie, bezocht Faria in 2013 om zijn 'wonderen' te onderzoeken. Verschillende mediakanalen hebben kritisch onderzoek gedaan naar Faria's beweringen over genezing, en sommige onthulden eerdere beschuldigingen van seksueel misbruik en andere onjuistheden waarvoor Faria nooit is vervolgd.

De nieuwe aantijgingen die Globo uitte, zijn te wijten aan een wereldwijde afrekening van vermeend seksueel wangedrag door machtige mannen tegen vrouwen onder de #metoo-campagne.



(Suriname Mirror/AFP/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Een van Bolivia's leidende ex-drugsbarons ontsnapt uit een medische kliniek

(Bron foto: Twitter)
Roca Suarez was leverancier van het Medellin-kartel van drugsbaron Pablo Escobar, Colombia


Een voormalige Boliviaanse drugsbaron, die bijna 28 jaar in de gevangenis had gezeten in de Verenigde Staten voordat hij terugkeerde naar het Andesland, is gevlucht uit een medische kliniek waar hij voor behandeling was gegaan, na 20 dagen gevangen te hebben gezeten in de gevangenis van San Pedro door een proces dat volgt op de Dirección General de Registro, Control y Administración de Bienes Incautados (Dircabi).


Roca Suárez zou zijn bewaker hebben gevraagd om hem even alleen te laten in zijn kamer, en maakte van de gelegenheid gebruik om naar een onbekende bestemming te vluchten.

Op 17 november besloot een rechter in dienst de voorwaardelijke vrijheid, die Roca Suárez tot dan toe had, te herroepen en besloot hem naar de San Pedro-gevangenis te sturen. De beschuldigde werd een dag eerder in de stad Santa Cruz de la Sierra door de politie aangehouden als reactie op een gerechtelijk bevel dat was uitgevaardigd na de reactivering van een gerechtelijk proces door de Dircabi.

Na de afsluiting van die voorzorgszitting had Officier van Justitie Juan José Quispe uitgelegd, dat Roca Suárez niet aan de voorwaarden voldeed die in eerste instantie waren verleend.


Jorge Roca Suarez - 'Techo de Paja' -, nu 67, was een van de leidende drugsbaronnen in Bolivia in de jaren tachtig nadat hij had overgenomen van zijn oom Roberto Suarez, die bekend stond als de 'Cocaïnekoning'.



Roca Suarez werd gearresteerd toen hij in april terugkeerde naar Bolivia. In zijn thuisland moest hij nog een straf van 15 jaar uitzitten.

Hij had een pas van 10 dagen gekregen om naar de La Paz-kliniek te gaan.

Fernando Rojas, adjunct-directeur van de Special Force to Fight Crime, zei zaterdag 8 december 2018, dat er een operatie aan de gang was om hem te vinden. Zowel Roca Suarez als zijn oom waren leveranciers van het Medellin-kartel onder leiding van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar.

Roca Suarez werd in 1990 in zijn huis in Los Angeles gearresteerd. Hij had in de VS een gevangenisstraf van 36 jaar gekregen, maar werd vervroegd vrijgelaten en keerde dit jaar dus terug naar Bolivia. Autoriteiten in het Andes-cocaïneproducerende land hadden hem in een drugszaak gevangengezet.

(Suriname Mirror/The Associated Press/El Comercio/La Razon/Twitter)

Inheemse dorp Bigi Poika in Para kiest 22 december een nieuw dorpshoofd

De twee kandidaten zijn Ivanildo Iejoenakana (32) en de 52-jarige Glenn Jagendorst

Een van de kandidaten zal kapitein Anesta Jagendorst opvolgen


In het inheemse dorp Bigi Poika in Para wordt 22 december een nieuw dorpshoofd gekozen om kapitein Anesta Jagendorst op te volgen. Er zijn twee kandidaten, de 32-jarige Ivanildo Iejoenakana en de 52-jarige Glenn Jagendorst, zo meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 9 december 2018.

De verkiezing zal geleid worden door een commissie onder leiding van Clifton Tjaaroeme. 'De mensen die mogen stemmen moeten een huisadres hebben te Bigi Poika, geregistreerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Bovendien moeten ze ten minste één jaar daar wonen', zegt hij. Volgens hem gaat het om ongeveer driehonderd stemgerechtigden van minimaal achttien jaar.

Deze voorwaarden gelden ook voor de twee kandidaten. Belangrijke voorwaarde voor hen is ook dat ze ten minste drie jaar ingeschreven zijn bij CBB als burger van Bigi Poika.

Glenn Jagendorst zegt, dat hij zich sterk wil maken voor het verbeteren van de infrastructuur. Hij wil dat het dorp wordt voorzien van 24 uur stroom en dat de weg naar Zanderij in een zodanige conditie moet zijn, dat er bijvoorbeeld bij het vervoer van scholieren geen vertraging ontstaat. 'Leerlingen vertrekken nu in de vroege ochtend van huis en komen na school weer laat thuis, door de slechte staat van de weg', zegt Jagendorst. Hij wil ook dat de steiger die leidt naar de kreek in het dorp aangepakt wordt, omdat die nu in deplorabele staat verkeert.

Kandidaat Iejoenakana was voor de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Jagendorst had zes jaar gelden al deelgenomen aan de verkiezing, maar toen werd zijn naamgenote gekozen. Naar zeggen van Tjaaroeme wilde zij zich nu herkiesbaar stellen, maar ze heeft zich niet tijdig als kandidaat opgegeven. Uiteindelijk heeft ze zich daarbij neergelegd en ze heeft de verkiezingscommissie geïnstalleerd. Ze besloot tot de verkiezing na kritiek van dorpelingen over haar beleid dat niet ontwikkelingsgericht zou zijn.

Chinese hektrawlers voldoen niet aan voorwaarden Surinaamse wet- en regelgeving

Het ministerie van LVV heeft twee van de zes Chinese fabrieksschepen geïnspecteerd


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft twee van de zes 'Chinese trawlers' geïnspecteerd. Starnieuws schrijft vandaag, zondag 9 december 2018, te hebben vernomen, dat de boten een motorvermogen van 3.084 pk hebben en een fabrieksruimte van 200 ton. 

Minister Lekhram Soerdjan heeft de bevindingen van de inspectie van het onderdirectoraat Visserij gedeeld met de visserijsector. De bewindsman had tot vrijdag de ruimte gekregen van de visserijsector om duidelijkheid te geven hierover.

De Surinaamse Seafood Associatie belegt morgen een persconferentie om de stand van zaken door te geven aan de samenleving. De sector heeft geëist, dat er geen vergunning wordt verleend aan de Chinese trawlers om te vissen in Surinaamse wateren. Er is reeds sprake van overbevissing.

Volgens de inspectie zijn er geen vistuigen en apparatuur, waaronder dieptemeters en GPS, aangetroffen aan boord. De sector vindt dat onderzocht moet worden of vóór inspectie de vistuigen en apparatuur niet van boord zijn verwijderd. LVV zal deze week de overige vier trawlers inspecteren.

Op basis van de gegevens die nu bekend zijn kan volgens de sector geen vergunning worden verstrekt aan deze schepen. Zij voldoen aan geen enkele voorwaarde van de verschillende type visserij. Gevreesd wordt dat er een nieuw type visserij gecreëerd zal worden. Hiertegen zal  geprotesteerd worden.

'Het Nationaal Leger van Suriname werkte samen en ondersteunde illegale gewapende groeperingen'

Pater Toon ter Dorsthorst haalt weer in scherpe bewoordingen uit naar leger


'Deze zaken moeten liever doodbloeden en in de doofpot van onze geschiedenis verdwijnen, ik zeg ze vandaag opnieuw'


Pater Toon ter Dorsthorst heeft opnieuw het Nationaal Leger, dat onder leiding stond van Desi Bouterse, beschuldigd van organiseren en ondersteunen van illegale gewapende groepen tegen de wettig gekozen regering in 1987, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 9 december 2018. Zijn woorden lijken een herhaling van zijn uitgesproken woorden op 8 december 2017.

'Ja, u hoort het goed: Het Nationaal Leger van de Republiek Suriname, dat tot taak heeft de soevereiniteit en nationale integriteit van de Republiek Suriname te verdedigen, werkte samen en ondersteunde illegale gewapende groeperingen, die grote gebieden van Suriname bezet hielden', aldus Ter Dorsthorst gisteravond in de Alfonsiuskerk tijdens de herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van 8 december 1982.

'Ik ga vandaag niet de voorzitter van De Nationale Assemblee en de minister van Justitie vragen om serieus op deze feiten en beschuldigingen in te gaan. Zij hebben al bewezen dat ze dat niet willen of durven. Deze zaken moeten liever doodbloeden en in de doofpot van onze geschiedenis verdwijnen. Ik zeg ze vandaag opnieuw, omdat ik wil dat het Surinaamse volk zijn eigen geschiedenis kent'. zei de geestelijke.



Het komende jaar mag een belangrijke stap naar de waarheid in het 8 decemberstrafproces verwacht worden, zei de pater. Waarheid wil echter nog niet zeggen, dat er ook automatisch recht zal geschieden. Er kunnen volgens hem tegenkrachten zijn die de uitoefening van recht voor zekere tijd in de weg staan.

'Mensen die hun eigen waarheid creëren. Zij proberen een alternatieve waarheid ingang te doen vinden. Moord op weerloze mensen noemen ze geen moord. En dat geldt zowel voor de 8 decembermoorden, als de moorden van Moiwana, alsook de moorden op Tjon a Langa-passie. Moorden op volstrekt weerloze mensen. Zij noemen dat geen moorden. Zij hebben daar een alternatieve en neutrale term voor bedacht: politiek geweld. En dat politiek geweld zou dan niet onder de strafwet moeten vallen. Waarachtige Surinamers zullen feiten en gebeurtenissen echter op hun juiste waarden weten te onderkennen en te benoemen.'

Vanaf de militaire coup in 1980 zijn er nogal wat alternatieve waarheden gecreëerd en gepropageerd, stelde Ter Dorsthorst. 'Ik wil vandaag terugkomen op de berichtgeving van de militaire leiding over de illegale gewapende groeperingen, die na de vrije verkiezingen van 1987 grote delen van het Surinaamse grondgebied bezet hielden. Zij hebben ons willen doen geloven dat dit spontane groeperingen waren, die tegen de wettige regering van Suriname vochten uit onvrede met het beleid. We hebben gekend de Tucajana Amazonas, maar ook de Mandela's, de Angula's en de Koffiemakka's.'

De illegale gewapende groep Tucajana Amazonas had volgens de geestelijke zelfs een kantoor in de Memre Buku kazerne. Daar konden de Tucajana's in en uit lopen. Op Washabo en Apoera opereerden de Tucajana's en het Nationaal Leger broederlijk samen.

'Dit bleek zonder meer uit de operatie waarbij de dissidente Tucajana's Piko en gezellen naar Washabo werden teruggebracht en daarna op beestachtige wijze met motorkettingzagen werden vermoord. De moordoperatie die door de Tucajana's onder leiding van commandant Thomas zelf werd uitgevoerd, werd ondersteund en gadegeslagen door eenheden van het Nationaal Leger." De samenwerking tussen het Nationaal Leger en de illegale gewapende groepen, was niet alleen een groot schandaal, maar is een schandvlek op het blazoen van het Nationaal Leger. Het was verraad aan zijn opdracht. Het was verraad aan de Surinaamse natie. Het was ook een slinkse en effectieve manier om het beleid van de gekozen regering, na de militaire periode van 7 jaar, bijna onmogelijk te maken. De militaire machthebbers wilden hun nederlaag niet toegeven en hun grote macht niet opgeven. Achter de schermen boycotten ze niet alleen de gekozen regering, maar ook de wederopbouw van Suriname', voerde Ter Dorsthorst aan.

'Het bewijs is geleverd, dat wij nog altijd in een rechtsstaat leven'

Sprekers herdenking slachtoffers 8 december 1982 in Alfonsiuskerk juichen onafhankelijke rechtspraak toe



Betty Goede, voorzitster van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), de geestelijken Soeshila Baldew-Malhoe, Moballigah Ghafoerkhan en Toon ter Dorsthorst hebben tijdens de herdenkingsdienst van de slachtoffers van 8 december 1982 in de Alfonsiuskerk gistavond de onafhankelijke rechtspraak toegejuicht. Benadrukt werd, dat vol spanning de uitspraak van de Krijgsraad wordt afgewacht, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 9 december 2018. 

Goede zei, dat het bewijs is geleverd 'dat wij nog altijd in een rechtsstaat leven'. Het onderzoek ter terechtzitting is op 30 november 2007 begonnen en precies elf jaar later afgesloten.

Het thema van de herdenkingsdienst, 36 jaar na de moorden, was 'de waarheid zal overwinnen'.

Gafhoerkhan benadrukte, dat het proces een lijdensweg is geweest. Mede door de integriteit van de rechterlijke macht is het zover dat nu de uitspraak zal volgen. De rechterlijke macht maakt dat met vertrouwen gezegd kan worden, dat 'de waarheid zal overwinnen'.

Ter Dorsthorst zei, dat een lange en moeizame weg is afgelegd. Dat het proces overeind is gebleven, is te danken aan, 'dat wij in Suriname moedige en eerlijke rechters hebben'.

Pandita Baldew-Malhoe hoopt dat met deze herdenking een eind is gekomen aan de lange weg. Zij hoopt, dat de rechterlijke macht de Goddelijke kracht (Shiv-shakti) verkrijgt om het proces tot een goed einde te brengen. De geestelijke voerde aan, dat de zegen van de Almachtige altijd zal zijn bij de waarheid. De waarheid kan net als de zon niet worden bedekt. 'De waarheid zal net als de zon zichzelf openbaren.'

Baldew-Malhoe merkte op, dat vier groepen betrokken zijn bij het onrecht in het land. Het gaat om de daders, toeschouwers en getuigen, De Nationale Assemblee, de onafhankelijke rechtspraak en de leider van het land. Zij dankte de Almachtige dat de rechtsstaat overeind is gebleven, want anders zou de hele samenleving naar de verdoemenis gaan. De Nationale Assemblee heeft de Amnestiewet aangenomen in een poging om de daders vrij te spreken. De pandita benadrukte, dat schuldigen gestraft moeten worden als correctie opdat zulke zaken zich nooit meer herhalen.

Nabestaanden slachtoffers 8 decembermoorden blijven op hun hoede, nu eindvonnis 8 decemberproces nadert

'Er worden meer aanvallen verwacht van regering en coalitie in Assemblee op nabestaanden' 


Het was zaterdag 8 december 2018 36 jaar geleden dat in Fort Zeelandia 15 mannen zijn gefolterd en vermoord tijdens het militaire bewind onder leiding van Desi Bouterse. Hij is nu president en hoofdverdachte in de 8 decemberstrafzaak. Het vonnis wordt binnenkort uitgesproken, maar de nabestaanden blijven op hun hoede, zo bericht Starnieuws. 

Er worden nog meer aanvallen verwacht van 'de regering en haar coalitie in de Assemblee' op de nabestaanden en de rechtsstaat deelde Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december 1982, mee.

Zaterdagmiddag zijn traditiegetrouw bloemen en kransen gelegd bij het monument te Bastion Veere in Fort Zeelandia. Eerst is er gebeden voor rust, gerechtigheid en troost. Een bhajan is ten gehore gebracht om de nabestaanden te sterken. 'Het was een brute, kalme, kille moordpartij', zei Oemrawsingh, zelf ook nabestaande.

Lees hier de volledige tekst van de toespraak van Oemrawsingh:


Statenlid Menki Rojer, Curaçao, roept op tot verzet tegen veroordeling van ex-premier Gerrit Schotte

(Bron foto: YouTube)
Rojer roept op tot gewelddadig verzet: 'Tegen onrechtvaardigheid is geweld gerechtvaardigd'

Statenlid vreest voor de veiligheid en zelfs het leven van de ex-premier in de gevangenis


Statenlid van Korsou di Nos Tur Menki Rojer heeft vrijdag 7 december 2018 op radio Hoyer 2 opgeroepen tot verzet tegen de veroordeling van ex-premier Gerrit Schotte, schrijft koninkrijksrelaties.nu, aldus Paradise FM zaterdag 8 december 2018.

Schotte meldde zich afgelopen woensdag bij de gevangenis en is daarna opgesloten. Rojer meent dat Schotte’s veroordeling het resultaat was van een politiek proces.

Hij verbaast zich erover dat niemand in verzet is gekomen tegen het vonnis en de gevangenneming. Rojer hoopt dat dat alsnog gebeurt en dat hoeft wat hem betreft niet beperkt te blijven tot een vreedzaam protest.

'Tegen onrechtvaardigheid is geweld gerechtvaardigd', aldus het Satenlid. Hij vreest overigens voor de veiligheid en zelfs het leven van de ex-premier in de gevangenis.