(Bron foto: Lucy Sherriff) |
'Het zijn in wezen levende lijken', zegt de Colombiaanse wetenschapper Rodrigo Bernal over de nationale boom van Colombia. De ceroxylon quindiuense, een apart soort palmboom die in 1985 tot de nationale boom van het land werd verklaard, staat op de rand van uitsterven en de meeste Colombianen zijn zich niet eens bewust van het probleem.
Dat komt, omdat het tientallen jaren duurt voordat de palmen tekenen van verval vertonen, zelfs als ze het einde van hun levensduur al hebben bereikt en wetenschappelijk dood zijn, legt Bernal uit. Hij is een van de wetenschappers die de afgelopen twintig jaar de bomen heeft bestudeerd en hij is meer dan een beetje ongerust.
Duizenden toeristen reizen elk jaar naar de Cocora-vallei in de koffieregio van Colombia om zich te vergapen aan de torenhoge palmen. Maar, zelfs in dit gebied dat beroemd is om zijn waspalmen, zijn de bomen er maar heel weinig tussen.
(Bron foto: Felipe Villegas/Instituto Humboldt) |
Sinds 1989 is het aantal bomen in de regio met 78% afgenomen en zijn er nu nog maar ongeveer 2.000 palmen over in de Cocora Valleiy, aldus een groep wetenschappers die de palmen monitort.
De waspalmen zijn niet alleen een toeristische trekpleister, maar een sleutelcomponent in het ecosysteem van de regio: de vruchten die door de bomen worden voortgebracht voeden een groot aantal insecten, vogels en zoogdieren, maar volgens Bernal zijn de palmen in de Cocora Vallep in gevaar, nu veel van het ooit weelderige dichte bos van de vallei is gekapt om plaats te maken voor vee dat weidt. Dit levert problemen op voor de zaden van de waspalm, ze worden ofwel verbrand in de zon of ze worden door de koeien opgegeten.
Afgezien van de Cocora-vallei zijn ze te vinden in Tochecito, een gebied in de provincie Valle del Cauca. Van de weinige bekende Tochecito wordt gedacht dat deze het grootste aantal bomen bevat - naar schatting 70% van het nationale totaal.
(Suriname Mirror/BBC/t13.cl)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten