dinsdag 6 november 2018

Venezolaanse vluchtelingen in Colombia toveren oude Bolívar-biljetten om tot allerlei kunstproducten

De meeste Bolívar-biljetten zijn verdwenen en in feite waardeloos 



Venezolaanse vluchtelingen die naar Colombia zijn gevlucht, gebruiken hun oude munteenheid om kunst op straat te maken en te verkopen, meldde La Opinión 31 oktober 2018. In het grensplaatsje Cúcuta, waar duizenden Venezolanen zijn gemigreerd om te ontsnappen aan de economische en humanitaire catastrofe in hun thuisland, zijn vijf jonge ondernemers begonnen met de verkoop van zestien afzonderlijke artistieke creaties met de Bolívar-valuta die, vanwege de hyperinflatie van het land, waardeloos is geworden.

In Venezuela leerden de jonge ondernemers ornamenten maken met recyclemateriaal, of het nu tijdschriften of snoeppakketten betreft. Nu passen ze dezelfde techniek toe met Bolívar-biljetten, waarvan de meeste zijn verdwenen en in feite waardeloos zijn. Naast het verkopen van decoratieve ornamenten zoals lampen, vazen, zwanen, boten en muziekinstrumenten, hebben sommige van hun ontwerpen een praktisch nut, met items als portefeuilles, portemonnees en rugzakken.

Volgens een van de handelaren, die anoniem wil blijven, zijn de producten populairder bij lokale Colombianen dan Venezolanen, wat hij suggereert vanwege de slechte herinneringen die worden opgeroepen door de valutacrisis in hun land.

Het is niet de eerste keer dat Venezolanen hun valuta gebruiken voor creatieve doeleinden. Afgelopen december bracht Breitbart verslag uit van het werk van de 25-jarige tatoeëerder en illustrator José León, wiens project 'Venezuela Unchained' Bolívar-biljetten gebruikt om kunstdoeken te maken van 'fantastische personages, scenario's en psychedelische concepten'.



Valuta-inflatie in Venezuela begon al in 2007 te stijgen onder de heerschappij van voormalig leider Hugo Chávez, maar heeft nu niveaus bereikt die vergelijkbaar zijn met de Weimarrepubliek in Duitsland of Zimbabwe, waar mensen kruiwagens vol geld laadden om producten te kopen, evenals de introductie van een 100-biljoen- dollar bankbiljet.

Het Venezolaanse regime heeft herhaaldelijk geprobeerd het probleem van de inflatie aan te pakken door het minimumloon van het land te verhogen en bankbiljetten met hogere coupures vrij te geven. In juli verwijderde de socialistische dictator Nicolás Maduro vijf nullen van de waarde van de Bolívar en verhoogde het minimumloon met een factor 30, een actie die volgens hem zou leiden tot 'grote revolutionaire veranderingen in de economie die Venezuela eist'. De maatregelen verergerden het probleem.

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dit jaar, dat de inflatie tegen het einde van 2018 een miljoen procent zal bereiken.

Ondanks de haat tegenover de Verenigde Staten, accepteren steeds meer Venezolaanse kooplieden alleen betalingen in Amerikaanse dollars, wat de speculatie doet toenemen, dat het land uiteindelijk zal worden gedwongen om terug te keren naar de dollar in een post-Maduro-economie.

(Suriname Mirror/Breitbart/La Opinión/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten