zaterdag 3 november 2018

Suriname met 35 man sterke handelsdelegatie naar China International Import Exhibition te Shanghai

(Bron foto: NII)
CIIE-expo een beurs georganiseerd door ministerie van Handel in China in kader One Belt One Road-initiatief


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, laat zaterdag 3 november 2018 weten, dat een 35 man sterke delegatie uit Suriname onder leiding van de minister van Handel Industrie en Toerisme, Stephen Tsang en collega-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, de China International Import Exhibition (CIIE 2018) bezoekt, welke van 5 tot en met 10 november wordt gehouden te Shanghai. 

De CIIE-expo is een beurs die door het ministerie van Handel in China is georganiseerd in het kader van het One Belt One Road (OBOR) beleid, waarmee de Chinese regering wereldwijd handel en investeringen wil stimuleren.



Aan deze CIIE doen ruim 150 landen mee met het doel om hun handelswaar op de Chinese markt aan te bieden.

Bedrijven uit Suriname die deelnemen aan de beurs komen uit verschillende sectoren zoals de visserij, houtverwerking, ecotoerisme, ICT en creative industries en de financiële sector. Daarnaast hebben verschillende bedrijven monsters van hun producten meegestuurd.

Vooruitlopend op de beurs heeft een officiële delegatie een bezoek gebracht aan de hoofdstad Beijing voor de ontmoeting met diverse instanties en enkele bedrijfsbezoeken aan (potentiële) investeerders voor Suriname.

De delegatie wordt bijgestaan door de Economic Counselor van de Chinese ambassade te Paramaribo en de recent aangetreden Surinaamse ambassadeur in China, Patty Chen.

Spaanse en Argentijnse paleontologen vinden in Argentinië resten onbekende dinosaurussoort, lavocatisaurus agrioensis

De sauropoda zijn de grootste wezens die ooit op aarde rondliepen


Spaanse en Argentijnse paleontologen hebben de resten gevonden van een tot nu toe onbekende dinosaurussoort. De drie dino’s waren familie van de plantenetende sauropoda, waarvan de brontosaurus de bekendste is. 

De nieuwe soort, die 110 miljoen jaar geleden leefde, is lavocatisaurus agrioensis gedoopt.Volgens de wetenschappers is van de grootste dino een belangrijk deel van het skelet gevonden, waaronder delen van de kop en de ruggengraat.


De dino’s werden gevonden in het centrum van Argentinië, een gebied waar in de oertijd een woestijn was.

Het grootste skelet was van een volwassen dinosaurus van circa 12 meter lengte, de twee kleinere waren jongen van 6 of 7 meter lang.

De sauropoda zijn de grootste wezens die ooit op aarde rondliepen. De supersaurus kon wel 34 meter lang worden en de argentinosaurus moet 120 ton hebben gewogen. Ze hadden lange nekken en starten, enorme lichamen en een kleine kop.

(Suriname Mirror/phys.org/ANP)

Migranten uit heel Midden-Amerika zitten op een brug tussen Ciudad Juárez, Mexico en El Paso, Texas,

Groep hoopt VS te bereiken voordat er een enorme karavaan immigranten arriveert

(Bron foto: KFOX14/CBS4)

Tientallen migranten uit heel Midden-Amerika zitten op een internationale brug tussen Ciudad Juárez, Mexico en El Paso, Texas, in de hoop de Verenigde Staten te bereiken voordat er een enorme karavaan immigranten arriveert.



(Suriname Mirrror/The Miami Herald/Twitter)

Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori naar vrouwengevangenis in Lima overgebracht

Rechter zet Keiko Fujimori drie jaar vast uit vrees dat ze naar buitenland vlucht

Preventieve detentie in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar miljoenen dollars aan corruptie


De machtige oppositieleidster Keiko Fujimori, Peru, is donderdag 1 november 2018 naar een gevangenis in Lima gebracht, één dag nadat een rechtbank beval dat ze drie jaar lang in voorlopige hechtenis zou worden gehouden in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar miljoenen dollars aan corruptie. 

De 43-jarige werd meegenomen naar een vrouwengevangenis in het zuiden van de hoofdstad, na een nacht in een slaapzak in een cel in het Paleis van Justitie te hebben doorgebracht, waar rechter Richard Concepcion Carhuancho het vonnis afleverde, waar Fujimori bang voor was.

Televisiebeelden toonden een geboeide Fujimori, die lachte toen ze donderdag in een politievoertuig werd meegenomen naar de vrouwengevangenis van Chorrillos.


Een tiental supporters van de Popular Force-partij, die Fujimori in 2001 oprichtte, zong: 'Moed, Keiko, je mensen zijn hier', toen ze in de gevangenis aankwam.

De dochter van de in ongenade geevallen voormalige president Alberto Fujimori wordt beschuldigd van het ontvangen van $ 1,2 miljoen aan illegale partijfinanciering van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht voor haar presidentiële campagne van 2011. Ze zou 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen als ze uiteindelijk wordt veroordeeld. Odebrecht heeft toegegeven honderden miljoenen dollars te hebben uitgegeven om de gunst van politici te kopen in regeringen in heel Latijns-Amerika.

Bij het verordenen van haar detentie zei Carhuancho, dat er een 'ernstig vermoeden was' dat Fujimori een 'de facto criminele organisatie leidde die zich in de partij verankert' en illegaal geld had witgewassen. Hij beschreef Fujimori als een 'hoog vluchtrisico' en zei: 'De enige noodzakelijke maatregel in haar geval is ongetwijfeld preventieve detentie.' De rechter nam acht uur om zijn vonnis uit te spreken, wat vrijwel zeker de verwachting van Fujimori om voor het presidentschap te gaan in 2021 zal dwarsbomen.

Twee keer eerder, in 2011 en 2016, werd ze verslagen in presidentsverkiezingen, ondanks het feit dat de Popular Force-partij de meeste stemmen kreeg bij beide verkiezingen.

Haar advocaat Giuliana Loza vertelde tegen het RPP-radiostation, dat ze maandag in beroep zou gaan.


(Suriname Mirror/AFP/Peru21/Twitter/Facebook)

'Frankrijk blijft bezittingen vernietigen van illegale Surinaamse goudzoekers op Frans grondgebied'

'Voor eenieder moet het duidelijk zijn, waar precies de grenslijn loopt'

'Ook al vinden activiteiten plaats aan de Franse of Surinaamse zijde, er kan niet zomaar gegraven worden in de rivier'


Frankrijk wijkt geen duimbreed af van de grensovereenkomst die in 1915 met Suriname is ondertekend en is geaccepteerd na de onafhankelijkheid in 1975. De Franse gendarmerie zal daarom bezittingen blijven vernietigen van personen die aan illegale goudwinning doen op Frans grondgebied, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly vandaag, zaterdag 3 november 2018, in de Ware Tijd. 

Surinamers op de eilanden Kapasitabiki en Singa Teté in de Marowijnerivier zijn respectievelijk in oktober en november geconfronteerd met rigoureus optreden van de Franse gendarmerie. Hun spullen zijn door de Fransen in brand gestoken. In beide gevallen gaat het om Frans grondgebied, er zijn geen soevereine rechten overtreden volgens de ambassadeur.

'We willen alle illegale activiteiten bestrijden, maar we zien dat we dat wat langzamer moeten doen. Want voor eenieder moet het duidelijk zijn, waar precies de grenslijn loopt', stelt Joly.

Hoewel de grenslijn soms dwars door de eilanden in de Marowijnerivier loopt, is de overeenkomst uit 1915 duidelijk, benadrukt Joly. 'Als het merendeel van een eiland valt onder Frans of Surinaams grondgebied, behoort het dat land toe.' Hij wijst erop, dat de overeenkomst aangeeft dat er niet zomaar activiteiten ontplooid kunnen worden in de Marowijnerivier zonder toestemming van beide landen. 'Ook al vinden die plaats aan de Franse of Surinaamse zijde. Er kan niet zomaar gegraven worden in de rivier', verduidelijkt Joly.

Volgens hem zijn enkele grensovereenkomsten getekend voor het gedeelte tussen de monding van de Marowijnerivier en Stoelmanseiland. Over het overige deel, namelijk de Lawarivier, hebben de landen nog geen overeenkomst bereikt. In 1977 waren volgens de ambassadeur de onderhandelingen gestart, maar Suriname heeft de overeenkomst toen niet getekend.

Helaas heeft de Ware Tijfd kennelijk geen kritische vragen gesteld aan de ambassadeur....

Drie verdachten in drievoudige moord Campo Alegre, Curaçao, vrijgesproken

OM had levenslange celstraffen geëist tegen twee verdachten - OM gaat in hoger beroep


De straffen tegen de verdachten van de drievoudige moord op het parkeerterrein van Campo Alegre in 2016 zijn gisteren aanzienlijk lager uitgevallen dan was geëist door het Openbaar Ministerie (OM), aldus vandaag, zaterdag 3 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

De rechter sprak drie verdachten volledig vrij en de enige celstraf die werd uitgedeeld is in de praktijk al uitgezeten. Het Openbaar ministerie had tegen verdachten R. ‘Bomba’ C. (1987) en J. ‘Kuchi’ G. (1987) levenslange celstraffen geëist, omdat zij als schutters werden gezien en tegen L. ‘Pushi’ G. (1983) en G. ‘Black’ G. (1989) respectievelijk tien en veertien jaar cel wegens het medeplegen van de moord op Richenelo L.R. Emerenciana (1994), Irvin M. Rosa (1981) en Cristen Y. Leonard (1995).

Maar, wegens een gebrek aan wettig en overtuigend bewijs voor de moord werd gisteren alleen Black veroordeeld tot slechts achttien maanden cel voor het wel bewezen illegale wapenbezit. Een straf die hij in voorarrest al ruim heeft uitgezeten.

Het komt er onderaan de streep dus op neer dat alle verdachten nu weer vrij man zijn. Zo bevestigt ook de woordvoerder van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie, Nydia Adam.


Het Openbaar Ministerie laat het hier niet bij zitten en verklaart tegen alle vier de vonnissen in hoger beroep te gaan.

Bij vrijwel alle vonnissen geldt dat het aangeleverde bewijs voornamelijk anonieme verklaringen bevat, die door de rechter niet als geldig worden beschouwd. Slechts een anonieme getuige – in het vonnis H41 genoemd – is met toepassing van het vierde lid van artikel 261 van het Wetboek van Strafvordering (Sv) daadwerkelijk verhoord. Zijn of haar verklaringen zouden daarom wel geldig kunnen zijn wanneer deze worden ondersteund door andere, wettelijke bewijsmiddelen. Maar. dat is volgens de rechter dan weer niet het geval.

De belastende verklaringen aan het adres van Bomba en Kuchi zouden enkel afkomstig zijn van personen die niet direct getuigen zijn geweest van de feiten en omstandigheden waarover zij verklaren. De getuigen deelden verhalen die zij naar eigen zeggen hebben gehoord van de verdachten zelf. Maar, de betrouwbaarheid daarvan wordt in twijfel getrokken.

Curaçao verbiedt import van vlees uit Colombia

Importverbod wegens twee recente uitbraken van mond-en-klauwzeer in Colombia



Tot nader orde is de import van vlees uit Colombia verboden. Dit wegens twee recente uitbraken van mond-en-klauwzeer in het land. Tevens wordt het passagiers die van Colombia naar Curaçao reizen verboden om vleesproducten mee te nemen. Dat stelt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in een persverklaring, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 november 2018.

De twee recente uitbraken van ‘fiebre aftosa’, oftewel mond-en-klauwzeer, in Colombia vonden plaats op 29 september en 10oktober van dit jaar. Hierdoor heeft het land de FA-vrije status verloren en zijn wederom door betrokken instanties op Curaçao op laste van de afdeling Veterinaire Zaken van het ministerie van GMN voorzorgsmaatregelen getroffen.

Eén van die maatregelen is dus dat voorlopig vlees uit Colombia niet op Curaçao wordt toegelaten. Colombia werd in 2017 ook al gedurende zes maanden geteisterd door mond-en-klauwzeer; de zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevigen zoals rundvee en varkens, schapen, herten en geiten dwong de Colombiaanse regering tot het stopzetten van de export van dieren en dierproducten.

Curaçao kondigde toen ook al een importverbod af, evenals de hygiënische inspectie van alle toeristen uit Colombia bij aankomst op luchthaven Hato.

Eis OM Curaçao: Levenslang voor 'Diablo' W.

'Diablo' verdacht van moord op Kenroy 'Maná-Maná' Stefania in celblok 4 van gevangenis SDKK


De Officier van Justitie heeft vrijdag 2 november 2018 in de zaak 'Maná' een levenslange gevangenisstraf geëist tegen C.W., alias 'Diablo' (Dominicaanse Republiek, 1975). Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van de moord met voorbedachte rade op Kenroy 'Maná-Maná' Stefania in celblok 4 van de gevangenis SDKK op 30 juli 2012. 

Uit het onderzoek blijkt, dat er tenminste vier schoten op het slachtoffer zijn afgevuurd, omdat er uit zijn lichaam vier kogels van het kaliber .38 werden verwijderd. Op het plaats delict is een revolver van het kaliber .38 aangetroffen.

De psychiater heeft de verdachte onderzocht. Hij komt tot de conclusie, dat er bij verdachte geen aanwijzingen zijn voor enige psychiatrische stoornis. Wel heeft de verdachte het profiel van een criminele antisociale persoonlijkheid. Verdachte ontkend stellig, waardoor het niet mogelijk is onderliggende motieven voor zijn handelen te achterhalen. Zowel de psycholoog als de psychiater achten verdachte volledig toerekeningsvatbaar. De Reclassering schat het recidivegevaar, gezien het justitieel verleden, in als hoog.

Het OM deelt de conclusies van de gedragsdeskundigen en verzoekt het Gerecht deze over te nemen.

De slotsom van de Officier van Justitie luidt dat de maatschappij blijvend tegen de verdachte beschermd moet worden. 'Het OM acht een levenslange gevangenisstraf passend en geboden voor de man C.W. en verzoekt het Gerecht dan ook deze straf aan verdachte op te leggen', aldus de Officier vanmorgen.

De nabestaanden van Stefania hebben ter rechtszitting een eis tot schadevergoeding ingediend voor het bedrag van 50.000 gulden. Het maximum wat in een strafzaak kan worden geëist.

Er komen meer medisch specialisten en budget Sehos, Curaçao, gaat omhoog

Minister Suzy Camelia-Römer: 'Ik zoek specialisten uit Colombia, Venezuela en Cuba'


Om van twee telkens terugkerende problemen verlost te zijn, heeft minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer (PIN) knopen doorgehakt: er komen meer medisch specialisten en het budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) gaat omhoog. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 november 2018.

'Als je almaar hoort dat mensen zes tot acht maanden moeten wachten op een specialist, dan kan ik niet anders concluderen dan dat er een gebrek is aan specialisten', zo heeft de minister gisteren in de Staten bij de begrotingsbehandeling uitgelegd. Er is een lijst gemaakt van nieuwe specialisten die nodig zijn en woensdag is die lijst bij de ministerraad gepresenteerd.

'Ik zoek specialisten uit Colombia, Venezuela en Cuba', aldus de minister. Zij stelt zelfs, dat het mogelijk is dat er in januari meer specialisten gezocht worden, als een meer gedegen onderzoek naar de behoefte aan specialisten is afgerond.

De Gezondheidsminister benadrukt, dat het niet zo mag zijn dat alleen levensbedreigende patiënten snel behandeld worden. Ook mensen met chronische pijn, hoewel niet levensbedreigend, moeten snel geholpen kunnen worden, want hun kwaliteit van leven is in het geding. Op dit moment kosten medische uitzendingen miljoenen guldens. Specialisten binnen het Sehos zijn goedkoper dan daarbuiten, aldus de GMN-minister.

In 2016 werd 37,5 miljoen gulden besteed aan medische uitzendingen en gingen 1.084 mensen naar het buitenland. In 2017 was dit bedrag een kleine 36 miljoen gulden voor 1.034 patiënten. En tot en met augustus van dit jaar zijn 638 personen uitgezonden voor een bedrag van ruim 25 miljoen gulden.

‘Ziekenhuis’ van Green Heritage Fund voor luiaards, miereneters en gordeldieren in Groningen geopend

'Het is een soort ziekenhuis voor dieren die ziek zijn of in problemen zijn geraakt in de stad'



'We zijn al dertien jaar bezig met de opvang en verzorging van dieren, maar het was noodzakelijk om te professionaliseren. Want eerst was alles in mijn huis in Paramaribo', aldus Monique Pool, directrice van Green Heritage Fund Suriname, vandaag, zaterdag 3 november 2018, in, de Ware Tijd kort na de opening gisteren van het ‘ziekenhuis’ voor luiaards, miereneters en gordeldieren in Groningen, Saramacca. 

'Van alle wilde dieren worden deze het meest aangemeld voor opvang. Ze komen terecht in de tuinen van mensen en klimmen op poorten, dievenijzers, hekken en daken. Ook worden ze aangevallen door honden', stelt Pool.

Zij wijst erop dat de dieren hun woongebied verliezen, omdat terreinen worden ontbost om onder meer huizen te bouwen. Het centrum houdt zich bezig met de opvang, verzorging, rehabilitatie en vrijlating van de dieren. 'Het is een soort ziekenhuis voor dieren die ziek zijn of in problemen zijn geraakt in de stad', legt Pool uit. In het rehabilitatiecentrum is een intensive care-unit, een opslagruimte, een dierenkeuken, een verblijf voor onderzoekers en een woonruimte voor de manager.


Aan het centrum is bijgedragen door onder meer de Nationale Postcode Loterij Nederland, het World Wildlife Fund (WWF). De kosten bedragen ruim Srd 1,1 miljoen.

Dino Jubithana van Bloemendaal Appartementen, een toeristenressort langs de Saramaccarivier, is ingenomen met het dierenopvangcentrum. Hij werkt soms samen met het rehabilitatiecentrum. 'Wij hebben een boot en als luiaards terug moeten keren naar het bos, brengen we ze naar de overkant van de rivier om ze los te laten.'

Uit ervaring weet hij dat sommige personen niet aardig omgaan met dieren.

'Mensen knippen de nagels van de luiaard, omdat ze willen voorkomen dat de dieren hun gaan krabben. Maar, hierdoor wordt het dier gehandicapt en de luiaard kan dan voorlopig niet klimmen. Dat is wel beestachtig.' Het duurt twee jaren voordat de nagels weer groeien.

'Situatie ontaardt als individuen een militair kunnen inhuren voor beveiliging' - 'Tendens vraagt naar onmiddellijk ingrijpen'

Assen, oud-minister van Defensie: 'Ik bezie deze situatie met de nodige angst'


'Ik bezie deze situatie met de nodige angst', zegt Ronald Assen, oud-minister van Defensie, vandaag, zaterdag 3 november 2018, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de inzet van militairen om particuliere personen te beveiligen. Hij heeft er geen moeite mee als militairen worden ingezet voor het beveiligen van bedrijven die bezig zijn met explosieven. 

Doelend op wat sinds enige tijd gebeurt, stelt hij dat 'deze ontwikkeling gevaar in zich herbergt'.'Het is de aanzet tot een ongunstige ontwikkeling. Deze tendens vraagt naar onmiddellijk ingrijpen.'

Assen vreest dat deze situatie ontaardt als individuen een militair kunnen inhuren voor beveiliging. 'Een burger die een conflict heeft, kan een militair inhuren om de andere uit te schakelen.'

Hij legt uit dat het leger wel ingezet kan worden ter beveiliging van de president, vicepresident, ministers of andere overheidsfunctionarissen die vanwege hun functie beveiligd moeten worden door de Staat. Overeenkomsten daarvoor zouden via het ministerie van Defensie gesloten moeten worden en niet via de leiding van het Nationaal Leger.

Assen zegt, dat wat er nu gebeurt, onbehagen schept in het leger, om maar niet te praten van ontevredenheid. Hij roept de regering op corrigerend op te treden. 'We moeten gezonde verhoudingen handhaven.'

De oud-minister vraagt zich af wat er zal gebeuren als eenieder zich kan laten beschermen door een militair. 'Het leger is geen beveiligingsbedrijf dat je kan inhuren voor persoonlijke beveiliging.'

Gezondheidscentrum RGD te Latour tijdens regenbui onder water gelopen door lekkend dak

Sharman (VHP): 'Het kan niet dat een gebouw dat nog geen twee jaar oud is, al zo lekt'


Het gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Latour is gistermiddag behoorlijk ondergelopen tijdens de zware regenval, omdat het dak van het gebouw is gaan lekken.

'Het is heel erg wat daar is gebeurd, het gaat om een compleet nieuw gebouw, dus vraag ik mij af hoe de controle bij de bouw hiervan heeft plaatsgevonden', zegt Assembleelid Dew Sharman (VHP), die ook RGD-arts is, vandaag, zaterdag 3 november 2018, op Starnieuws.

'Het is niet een gewone poli, maar een gezondheidscentrum dat heel belangrijk is voor de dichtbevolkte buurt. Patiënten worden hier voor observatie gehouden, men komt er ook voor bevallingen en er is een spoedpost. Het kan niet dat een gebouw dat nog geen twee jaar oud is, al zo lekt', beklemtoont Sharman.



Hij wil weten wie de aannemer is die verantwoordelijk was voor de bouw en hoe de bouwtechnische controle heeft plaatsgevonden. 'De directie is de samenleving een verklaring schuldig, want het gebouw is met eigen middelen gebouwd', merkt Sharman op.

Bobby Ramautar, voorzitter van de Vereniging van RGD-artsen, werkzaam op het gezondheidscentrum te Latour, vertelt wat er is gebeurd.

'In de droge tijd zijn bladeren van de manjaboom naast het gebouw in de afvoerbuizen terechtgekomen, waardoor die zijn dichtgeslibd. Toen het zo hard begon te regenen, zijn de afvoerbakken over hun limiet geraakt en zijn ze gaan overlopen. Het water is via de vliering in het gebouw gekomen. Ik heb toen meteen de directeur op de hoogte gesteld en we zijn begonnen met proberen te redden wat te redden valt', zegt Ramautar.

Omdat het gezondheidscentrum zo belangrijk is voor de buurt, heeft de arts deze ook opengehouden voor patiënten die geholpen moesten worden. 'Terwijl we aan het opruimen waren, is de dienstverlening normaal voortgezet. Een aannemer is geweest om het vuil op het dak weg te halen, zodat het niet weer gaat lekken, mocht het in de avond weer regenen.'

De schade aan het gebouw wordt vandaag opgenomen door de aannemer. Over de apparatuur geeft Ramautar aan dat die veilig is, evenals de medicijnen in de apotheek. 'De poli is niet gesloten door wat er is gebeurd. De dienstverlening wordt normaal voortgezet', benadrukt Ramautar.

Toegangspoortjes en strenge controles bij intocht Sinterklaas in Zaanstad - Teloorgang van kinderfeest door handjevol anti's?

(Bron foto: rodi.nl)
Honderden agenten 17 november op de been om Sinterklaasfeest mogelijk te maken


Voor de landelijke Sinterklaasintocht op 17 november in Zaanstad zijn flink wat beveiligingsmaatregelen opgezet. Zo zouden er volgens twee bronnen binnen de gemeente zo'n 600 politieagenten op de been zijn. Zij worden nog bijgestaan door een landelijk politieteam en 150 beveiligers, vertelt Marianne de Boer van VVD Zaanstad, aldus NH Nieuws en het AD gisteren, vrijdag 2 november 2018.

Er komen met name veel agenten uit Amsterdam, die vaker te maken hebben met het in goede banen leiden van grote evenementen.

Vinke Vision, het mediabedrijf dat de productie van het televisie-evenement onder zijn vleugels heeft, zou 900 vrijwilligers meenemen.

Het gebied waar de sint aankomt wordt afgezet met hekken. Het terrein is alleen via toegangspoortjes toegankelijk en jassen en tassen van bezoekers worden gecontroleerd. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet worden ver uit elkaar gehouden. Dat werd deze week bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst voor omwonenden. 'Die doorzoeking zal tot maximaal een kwartier vertraging leiden', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De actiegroep Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad gaat demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. Dat meldt de actiegroep op haar Facebook-pagina. Het moet een vreedzaam protest worden, schrijven de initiatiefnemers. Maar: 'We blijven niet stil. Zwarte Piet is racisme.'


De actiegroep wil een demonstratie houden op de parkeerplaats bij het Zaans Museum. Dat is volgens de club het einde van de looproute van Sinterklaas. Het moet een demonstratie worden ‘die vreedzaam is en in het zicht van alle mensen’. 'In verband met de veiligheid raden wij het af om stokken voor spandoeken mee te nemen. Een vreedzaam protest is wat wij nastreven.'

Tot nu toe meldden twee clubs zich daadwerkelijk officieel aan om te komen demonstreren: allebei voorstanders van een traditionele Zwarte Piet.  Het gaat om de Nederlandse Volks Unie (NVU) en om een lokaal Zaans initiatief.

Ondernemer Floyd Ost voelt zich beetgenomen door zakenpartner Kenneth Middellijn, stafmedewerker Kabinet van de President

'Hij gaat zichzelf gewoon belachelijk maken, al die beschuldigingen van Ost zijn onterecht'

'Ik wil geen geld van Middellijn, alhoewel hij zoveel buiten mijn weten om heeft verdiend'


'Hij gaat zichzelf gewoon belachelijk maken. We hadden afspraken dat wij zaken zouden oplossen als ik terug was van mijn vakantie. Al die beschuldigingen zijn onterecht', zegt Kenneth Middellijn, stafmedewerker van het Kabinet van de President, vandaag, zaterdag 3 november 2018, in de Ware Tijd in reactir op aantijgingen van ondernemer Floyd Ost, die hem beschuldigt van misbruik. 

In 2005 zou Middellijn het bedrijf ‘Gold and Diamond Waste Company’ hebben opgericht op naam van Ost - en met diens toestemming. Ost bekrachtigde de voorwaarden en tekende een machtiging dat Middellijn zonder zijn toestemming zaken mocht doen. Het bedrijf is uiteindelijk doorverkocht aan een Franse zakenman.

Ost zegt nu, dat hij regelmatig belastingaanslagen en aanmaningen krijgt. 'Ik voel mij beetgenomen.' De toestemming van Ost blijkt een wederdienst te zijn, omdat hij als drugsverslaafde door Middellijn was begeleid. 'Nu kan ik mijn huis niet bouwen omdat ik geen lening kan sluiten. De Belastingdienst eist meer dan Srd 50.000 van me, maar dat geld heb ik niet.' Hij vreest zijn bezittingen kwijt te raken door beslaglegging door de Belastingdienst. 'Ik wil daar mijn naam zuiveren. Ik wil geen geld van Middellijn, alhoewel hij zoveel buiten mijn weten om heeft verdiend.'

Middellijn spreekt van een misverstand. Hij ontkent niet, dat hij met Ost een bedrijf heeft opgericht. Daarbij is afgesproken dat hij erop zou toezien dat Ost wordt afgevoerd uit het systeem van de Belastingendienst. 'Er bestaat geen enkel gevaar voor hem. Het bedrijf is slapend op dit moment. Ik heb meneer Ost voorgesteld om naar een belastingconsulent te gaan om zijn naam te zuiveren, maar hij heeft dat niet gedaan en nu bedreigt hij mij. Hij weet dat dit opgelost kan worden.'

Middellijn, die zich ergert aan de toon van zijn vroegere zakenpartner, verzekert dat hij na diens beschuldigingen de zaak met spoed wil laten afhandelen door de Belastingdienst omdat zijn goede naam en eer in gedrang komen. 'Ik zal dit deze week nog doen, dan ben ik er van af. Wat is er met die jongeman gebeurd? Ik heb hem geholpen en nu vindt hij dat ik geld heb gemaakt op zijn naam. Hij heeft zijn deel ontvangen en dat bevestigt hij.'

Ost ontkent niet dat hij geld heeft ontvangen van Middellijn en zal dan ook geen gerechtelijke stappen ondernemen.

SLM gaat zich focussen op het vervoer van passagiers - 'Impopulaire maatregelen niet uitgesloten'

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Minister Pengel: 'De SLM gaat binnen komende drie jaar weer winst maken'

'Aan de directie is de opdracht gegeven om in overleg te treden met de bond'


De SLM gaat zich concentreren op haar kernactiviteit, het vervoer van passagiers. Dat staat in het nieuwe herstelplan van het bedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 3 november 2018. 'Het ziet ernaar uit dat na een periode van twaalf verlieslatende jaren er weer winst zal worden gemaakt binnen de komende drie jaar. Het bloeden moet stoppen', zei minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie donderdagavond in De Nationale Assemblee. 

President Desi Bouterse heeft intussen zijn goedkeuring aan het plan gegeven. Het plan is twee weken geleden gepresenteerd aan de aandeelhouders. Er staat in, dat de SLM teruggaat naar zijn corebusiness en alle andere activiteiten kritisch zal bekijken. Dit geldt vooral voor de catering- en hospitality-business waarmee de luchtvaartmaatschappij zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden. Het afstoten van dochterondernemingen is een van de noodoplossingen.

De SLM zal in de komende drie jaar zwaar letten op planning en onderhoud van de vloot.

Minister Pengel wijt het verlies van de SLM vooral aan achterstallig onderhoud. 'Het heeft het bedrijf in de afgelopen jaren heel veel geld gekost, waarbij zelfs vliegtuigen moesten worden ingehuurd.' Minister Pengel benadrukt, dat de redding van de SLM de verantwoordelijkheid is van directie en het personeel samen. Hij heeft hen opgeroepen om de verstoorde relatie niet langer in de publiciteit uit te vechten. Aan de directie is de opdracht gegeven om in overleg te treden met de bond.

De vakorganisatie is door de minister geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen. Daarbij heeft hij gezegd, dat de directie het vertrouwen geniet van de aandeelhouders. Pengel heeft er vertrouwen in dat het plan de komende drie jaar vruchten zal afwerpen.

'Belangrijk voor ons is de continuïteit van het bedrijf. Het is niet uitgesloten dat er impopulaire maatregelen genomen zullen worden gaandeweg het proces van het gezond maken van de SLM.'

Regering heeft onvoldoende financiën om salarissen met twk aan ambtenaren en gepensioneerden in één keer te voldoen

Minister Hoefdraad komt eind november met uitgewerkt voorstel om twk in fasen uit te betalen


De regering vraagt ruimte aan organisaties voor het uitbetalen van salarissen met terugwerkende kracht (twk) aan ambtenaren en gepensioneerden. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, geeft in een brief aan de organisaties aan, dat hij eind november een uitgewerkt voorstel zal voorleggen om de twk in fasen uit te betalen, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 3 november 2018.

Hoefdraad schrijft, dat de regering bezig is een grondige inventarisatie te maken van al de te betalen 'back pays'. Het extra budget dat hiervoor vrijgemaakt zal worden, betekent volgens de minister een extra druk op korte termijn op overheidsfinanciën.

'De regering is zich wel ervan bewust dat zo spoedig mogelijk een aanvang moet worden gemaakt met de betaling van de back pays. Echter wordt van overheidswege heel ernstig overwogen de uitvoering gefaseerd te laten plaatsvinden om zodoende het effect op overheidsfinanciën te minimaliseren mede gelet op de beschikbare middelen', stelt de bewindsman. De regering vraagt begrip en medewerking om goed en doordacht alles op een rij te zetten.

De brief is gestuurd naar de Centrale van Landsdienaren Organisaties, de Bond van Leraren, de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname, de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname, de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst en het College van Bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Liba krutu grootopperhoofd Albert Aboikoni geboycot door Twaalf Saamaka-lo en Naze Amina-groep

'We erkennen hem niet en gaan daarom niet naar zijn liba krutu'


Hoewel de Twaalf Saamaka-lo en de groep die Naze Amina erkent als granman zijn uitgenodigd voor de liba krutu te Asindohopo dit weekend, gaan ze er niet naar toe. Grootopperhoofd Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners wil zich verzoenen met de groepen om een einde brengen aan de al jaren slepende granman-kwestie, maar de tegenovergestelde groepen denken hier anders over. 

'We hebben pas woensdag een uitnodiging gekregen en het is kort dag. We kunnen nu niet bij elkaar komen om een delegatie te sturen', zegt Stefanus Poeketi, woordvoerder van de Twaalf Saamaka-lo, vrijdag 2 november 2018 in de Ware Tijd.

De groep die Frans Banai heeft aangewezen als granman schijnt wel bereid te zijn tot verzoening.

'Het zou goed zijn als Aboikoni eerst een kleine krutu had gehouden met de groepen om vrede te sluiten en daarna de liba krutute houden', zegt Poeketi. Volgens hem is het Boven-Surinamegebied nog steeds verdeeld en de mensen hangen drie granman aan.

Erney Landveld van de groep die Naze Amina ondersteunt als grootopperhoofd, blijkt niet open te staan om te verzoenen. Hij blijft erbij, dat Amina de erkende granman is. Hij is in oktober tijdens de liba krutu van marronstammen te Drietabbetje groots verwelkomd en de stammen zullen niet samenwerken met Aboikoni. 'We erkennen hem niet en gaan daarom niet naar zijn liba krutu.'

273 Rechtszaken tegen regering Colombia over gebruik herbicide glyfosaat tegen cocaplantages

Regering gaat toch weer luchtbesproeiingen met glyfosaat uitvoeren via drones...



De Colombiaanse regering wordt geconfronteerd met 273 rechtszaken die voortvloeien uit schade aan gewassen, land en water veroorzaakt door het spuiten van het herbicide glyfosaat, dat bedoeld was om cocaplanten, geoogst voor de vervaardiging van cocaïne, te vernietigen. 

De regering heeft al $ 5,6 miljoen betaald in 70 uitspraken in 116 aparte rechtszaken die al zijn afgesloten, vertelde functionarissen van het ministerie van Defensie aan de senaat, meldde de krant El Tiempo donderdag 1 november 2018.

Verschillende justitiële autoriteiten hebben de nationale politie van Colombia verantwoordelijk gesteld voor schadevergoeding, wat heeft geleid tot een groot aantal uitspraken tegen de regering. Luchtbesproeiingen tmet vliegtuigjes werd in 2015 opgeschort in Colombia, maar de regering besliste vorige maand om de praktijk met glyfosaat opnieuw te starten - via drones -, ondanks de tegenstand van boerenorganisaties, via een 40 dagen durend proefprogramma.

'We zijn het er niet mee eens, de oplossing is geen gif, omdat het veel milieuproblemen veroorzaakt', vertelde Jorge Rios, leider van de landbouwvereniging van Rio Nechi, vorige maand aan El Tiempo.

Bladeren van de cocaplant worden gebruikt om cocaïne te produceren. Volgens Amerikaanse gegevens die in juni werden vrijgegeven, steeg de Colombiaanse cocateelt vorig jaar met 11 procent, een historisch record. Dat leidde tot een geschatte 19 procent toename van de cocaïneproductie, zei het.



De herstart van luchtbesproeiingen met glyfosaat wordt heroverwogen, zeiden functionarissen van het Colombiaanse ministerie van Defensie, meldde El Tiempo donderdag.

Een rapport uit 2001 van CorpWatch, een in de Verenigde Staten gevestigde organisatie die milieurechten promoot, stelde dat het gebruik van door de VS vervaardigd herbicide ook legale gewassen vernietigde. Het citeerde een inheemse leider die zei dat de herbiciden dreigden 'onze cultuur en onze overleving uit te roeien'. Kreken, meren en rivieren en bananen, suikerriet en maïs gewassen werden vergiftigd, rapporteerde CorpWatch.

(Suriname Mirror/UPI/Scribd)