zaterdag 3 november 2018

273 Rechtszaken tegen regering Colombia over gebruik herbicide glyfosaat tegen cocaplantages

Regering gaat toch weer luchtbesproeiingen met glyfosaat uitvoeren via drones...



De Colombiaanse regering wordt geconfronteerd met 273 rechtszaken die voortvloeien uit schade aan gewassen, land en water veroorzaakt door het spuiten van het herbicide glyfosaat, dat bedoeld was om cocaplanten, geoogst voor de vervaardiging van cocaïne, te vernietigen. 

De regering heeft al $ 5,6 miljoen betaald in 70 uitspraken in 116 aparte rechtszaken die al zijn afgesloten, vertelde functionarissen van het ministerie van Defensie aan de senaat, meldde de krant El Tiempo donderdag 1 november 2018.

Verschillende justitiële autoriteiten hebben de nationale politie van Colombia verantwoordelijk gesteld voor schadevergoeding, wat heeft geleid tot een groot aantal uitspraken tegen de regering. Luchtbesproeiingen tmet vliegtuigjes werd in 2015 opgeschort in Colombia, maar de regering besliste vorige maand om de praktijk met glyfosaat opnieuw te starten - via drones -, ondanks de tegenstand van boerenorganisaties, via een 40 dagen durend proefprogramma.

'We zijn het er niet mee eens, de oplossing is geen gif, omdat het veel milieuproblemen veroorzaakt', vertelde Jorge Rios, leider van de landbouwvereniging van Rio Nechi, vorige maand aan El Tiempo.

Bladeren van de cocaplant worden gebruikt om cocaïne te produceren. Volgens Amerikaanse gegevens die in juni werden vrijgegeven, steeg de Colombiaanse cocateelt vorig jaar met 11 procent, een historisch record. Dat leidde tot een geschatte 19 procent toename van de cocaïneproductie, zei het.



De herstart van luchtbesproeiingen met glyfosaat wordt heroverwogen, zeiden functionarissen van het Colombiaanse ministerie van Defensie, meldde El Tiempo donderdag.

Een rapport uit 2001 van CorpWatch, een in de Verenigde Staten gevestigde organisatie die milieurechten promoot, stelde dat het gebruik van door de VS vervaardigd herbicide ook legale gewassen vernietigde. Het citeerde een inheemse leider die zei dat de herbiciden dreigden 'onze cultuur en onze overleving uit te roeien'. Kreken, meren en rivieren en bananen, suikerriet en maïs gewassen werden vergiftigd, rapporteerde CorpWatch.

(Suriname Mirror/UPI/Scribd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten