woensdag 29 augustus 2018

Houthakker (36) in Tibitigebied gedood door omvallende boom

Clement Edward geraakt door omvallende verrotte boom die was geraakt door omgehakte boom

 
De 36-jarige houthakker Clement Edward is dinsdag tijdens houtkapwerkzaamheden overleden in het Tibitigebied, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

De politie van Zanderij kreeg via de Centrale Meldkamer de melding van een bedrijfsongeval met dodelijk afloop in het Tibitigebied. Onderzoek wees uit, dat Edward samen met twee collega’s bezig was met houtkapwerkzaamheden in het gebied.

De taak van Edward was om bomen om te hakken. Een van de omgehakte bomen kwam op een verrotte boom terecht, die vervolgens omviel en op Edward terecht kwam, die niet snel genoeg was om zichzelf in veiligheid te brengen. Hij was nagenoeg op slag dood.

Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood van hem vast.

Voortvluchtige moordenaar en oud-drugsbaron Kobus Lorsé (73) aangehouden in Roosendaal

Lorsé was in  jaren '90 een van de grootste drugsbaronnen Nederland en vriend van Desi Bouterse


Een arrestatieteam van de politie heeft woensdagmiddag 29 augustus 2018 tijdens een bliksemactie de voortvluchtige moordenaar Kobus Lorsé (73) aangehouden in een woning in Roosendaal, aldus berichten De Telegraaf en BN/De Stem. Lorsé, die in de jaren negentig gold als een van de grootste drugsbaronnen van Nederland en goede vriend van Desi Bouterse was, sloeg op de vlucht toen hij vorige maand tot twaalf jaar werd veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. 

Het slachtoffer werd vier jaar geleden vermoord in zijn woonwagen bij zijn autobedrijf in Roosendaal. De rechtbank oordeelde in juli ongenadig hard over Lorsé, die in afwachting van zijn proces op vrije voeten was.

Direct na het vonnis ontketenden politie en OM een speurtocht in binnen- en buitenland. Zo werd gezocht op woonwagenkampen en op een camping in Hank. Daarbij maakte de politie ook gebruik van bijzondere opsporingsmiddelen. Politie en Openbaar Ministerie in de politieregio Zeeland-West Brabant waren zeer gebrand op Lorsé, omdat ze hem beschouwen als een even onverbeterlijke als gevaarlijke beroepscrimineel.

Volgens de uitspraak van de rechtbank is bewezen dat Lorsé - bijgenaamd ‘Kobus de Zigeuner’ - in de nacht van vrijdag 25 en zaterdag 26 juli 2014, met pistoolschoten een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn schoonzoon. Doodslag, aldus de rechtbank. Het vonnis sprak van een ‘laffe en kille daad’. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar geëist, eveneens voor doodslag. Het lichaam van de toen 45-jarige Wassink werd op 28 juli van dat jaar, ingepakt in een blauw zeil, drijvend aangetroffen in het Markkanaal bij Breda. Lorsé ontkende zelf elke betrokkenheid bij de moord en werkte naar eigen zeggen mee met het onderzoek.

De rechtbank verweet Lorsé, dat hij de verdenking in de schoenen heeft willen schuiven van een ander, namelijk de partner van Wassink. Weduwe Petra was 21 jaar samen met John Wassink. Ze was op vakantie toen hij werd vermoord.

Lorsé, die in contacten met media altijd aangaf dat hij met zijn volledige naam wilde worden genoemd, was al jaren verdachte in deze zaak.

Lorsé suggereerde tijdens het proces dat zijn schoonzoon is vermoord door rivalen uit dat criminele circuit. Hij legde een link met de verdwijning van de Belgische wiethandelaar Jelle Leemans, die al sinds november 2013 wordt vermist. Hij was een ‘zakenrelatie’ van Wassink. Kobus Lorsé lijdt volgens medische rapporten aan longkanker en aderverkalking.

Hij was ooit één van de grootste drugshandelaren van Nederland en goede vriend van Desi Bouterse. Hij werd in de jaren ’90 veroordeeld tot vijftien jaar en een boete van één miljoen gulden voor de import van een grote partij cocaïne uit Suriname. Vanwege vluchtgevaar verbleef hij het grootste deel van zijn straf in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Nooit zat iemand langer z’n straf uit onder zo’n zwaar regime. Hij kwam in 2003 vervroegd vrij.

Delegatie van het Amerikaans Congres op bezoek in Suriname

Eerste bezoek sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975

(Bron foto: NII)
 
Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 heeft een delegatie van het Amerikaans Congres, bestaande uit leden van de Republikeinse en Democratische Partij onder leiding van Robert Goodlatte, een oriëntatiebezoek gebracht aan Suriname. De Congresleden waren 25, 26 en 27 augustus in Suriname, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 29 augustus 2018.


De delegatie van de Amerikaanse wetgever heeft gesprekken gevoerd met waarnemend president Ashwin Adhin, de ministers van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, Defensie, Ronni Benschop, Justitie en Politie, Stuart Getrouw, Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en de directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid, Danielle Veira, en met de voorzitster van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerling-Simons.

Van Surinaamse zijde is benadrukt de potentie in de relatie met de VS op met name de gebieden van de mijnbouwsector voor wat betreft de exploratie van olie, goud en gas, alsmede de houtsector, samenwerking op het gebied van defensie, bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en mensenhandel.


Het aantrekken van buitenlandse investeringen is als belangrijk bestempeld voor het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen en duurzame groei van de economie.

Er is ondersteuning gevraagd aan de vertegenwoordigers van het Amerikaans Congres voor de uitdagingen waarvoor middeninkomens landen, waaronder de Caribische landenm zich geplaatst zien, als gevolg van de in hun ogen verkeerde classificatienormen waaronder per capita inkomen. Suriname heeft voorts de aandacht gevestigd op het feit, dat kleine landen vaker het doelwit worden van blacklisting en dat het cruciaal is, dat er samenwerking komt voor wat betreft het uitwisselen van belangrijke data, mede vanwege het multi-dimensionale karakter van veiligheid.

De Amerikaanse delegatie heeft onder meer bevestigd, dat er potentie is in de relatie met Suriname. De vertegenwoordigers zijn geïnformeerd over kwesties zoals het migratiebeleid, externe bedreigingen en de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit.

De delegatie heeft Suriname gecomplimenteerd voor de inspanningen op het gebied van mitigatie van de effecten van klimaatverandering en in het bijzonder het bestemmen van circa 94% van het ongerepte regenwoud voor de wereld. In dit kader wordt verwacht dat Suriname kan kapitaliseren voor wat betreft het ter beschikking krijgen van klimaatfinanciering.

Nationale Kiesraad Colombia verbiedt beweging van Gustavo Petro deelname lokale verkiezingen 2019

Petro's Colombia Humana zou niet voldoen aan vereisten erkend te worden als politieke partij


De Nationale Kiesraad in Colombia verbiedt de beweging van Gustavo Petro, die bij de recente presidentsverkiezing 42% van de stemmen behaalde, deel te nemen aan de lokale verkiezingen van volgend jaar. 


De Nationale Kiesraad (CNE, Consejo Nacional Electoral) oordeelde, dat Petro's politieke beweging op dit moment niet voldoet aan de vereisten om erkend te worden als een politieke partij. De beslissing is een grote slag voor de provocerende sociaal-democraat die ook wordt uitgesloten van  staatssubsidies die aan partijen worden gegeven om hun organisaties te financieren.

De CNE, waar Petro mogelijk ook verbannen is, wordt benoemd door de politieke partijen en notoir willekeurig. Plannen om de kiesautoriteit onafhankelijk te maken, zijn mislukt te midden van verzet van de machtige dynastie van politici en politieke clans die een groot deel van het democratische politieke systeem in het land beheersen.

Petro's tweede plaats bij de verkiezingen liet hem een ​​Senaatszetel toe, maar zijn politieke beweging Colombia Humana wordt volgens de CNE niet erkend als een soort politieke organisatie.


Volgens de krant El Espectador waren zes van de acht CNE-magistraten het erover eens, dat Petro's politieke beweging geen partij mag worden, omdat deze niet heeft deelgenomen aan parlementsverkiezingen. De voorverkiezingen die president Ivan Duque en Petro de leiders van hun bewegingen en controverses maakten bij de presidentsverkiezingen waren in maart, op dezelfde dag als de Congresverkiezingen.


Duque werd goedgekeurd door de ultrarechtse Centro Democrático van voormalig president Alvaro Uribe, wat nu de leidende coalitiepartij is. Volgens CH-leider Alvaro Moises Ninco moest Colombia Humana nog een formeel verzoek indienen om deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar. De korte aankondiging door de CNE heeft niet duidelijk gemaakt of een politieke beweging eerst moet deelnemen aan nationale of lokale parlementsverkiezingen voordat zij campagnefinanciering ontvangt.

Petro, wiens anti-corruptiecampagnes resulteerden in de opsluiting van tientallen corrupte Congresleden en illegale politieke vervolgingspraktijken, heeft verschillende ontmoetingen gehad met de notoir corrupte staatsinstellingen van Colombia.

De openhartige linkse politicus werd illegaal uit zijn ambt ontheven toen hij burgemeester van Bogota was en na interventie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) opnieuw werd geïnstalleerd.

Een uur nadat Colombia de democratische oppositie een flinke slag toegebracht had, kondigde de CNE aan, dat ze een corruptieonderzoek had afgesloten tegen de voormalige president Juan Manuel Santos, wiens campagneleider in de gevangenis zit nadat hij had toegegeven dat hij illegale campagnefinanciering had gebruikt van het ontaarde Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Brazilië stuurt troepen naar grens met Venezuela

(Bron foto: Reuters)
Militairen zullen voorlopig twee weken ingezet worden om 'orde te handhaven' in Roraima

- Zuid-Amerika maakt de grootste vluchtelingencrisis mee uit zijn geschiedenis
- Ecuador organiseert op 3 en 4 september een regionale top over de migratiegolf


Vanwege de exploderende vluchtelingencrisis in de regio stuurt de Braziliaanse regering soldaten naar de grens met buurland Venezuela. Intussen zetten buurlanden de eerste stappen naar een gezamenlijke regionale aanpak. 

De Braziliaanse militairen zullen voorlopig twee weken ingezet worden om de 'orde te handhaven' in de noordelijke staat Roraima, kondigde president Michel Temer aan na een vergadering van zijn kabinet in hoofdstad Brasília.


Tien dagen geleden werden in het noorden van Brazilië vluchtelingen aangevallen. 'Het probleem Venezuela is er niet langer een van interne politiek. Het is een bedreiging voor de harmonie van het hele continent', zei Temer in een tv-toespraak.

Zuid-Amerika maakt de grootste vluchtelingencrisis mee uit zijn geschiedenis. Honderdduizenden Venezolanen zijn de voorbije maanden op de vlucht geslagen voor honger en ellende, als gevolg van een diepe economische en politieke crisis, naar de buurlanden. Volgens de Verenigde Naties verlieten al 2,3 miljoen inwoners Venezuela. De landen van de regio staan daardoor onder toenemende druk.

Vorige week voerde Peru al scherpere inreisvoorwaarden in voor Venezolanen. Duizenden Venezolanen probeerden daarom om het Andes-land te bereiken nog voor de nieuwe regels van kracht zouden worden. Dinsdag riep Peru nog om gezondheidsredenen de noodtoestand uit in drie districten in de regio Tumbes, aan de grens met Ecuador. Het is onduidelijk welke maatregelen zullen genomen worden onder de noodtoestand. Evenmin deelde Peru mee wat de precieze risico's zijn.

Intussen kondigen Colombia en Peru aan dat ze informatie gaan uitwisselen over de honderdduizenden vluchten uit Venezuela die ze ontvangen. Het is een eerste stap naar een regionale aanpak van de exodus. Met het uitwisselen van informatie willen de landen vermijden dat de vluchtelingen steun krijgen in verschillende landen.

Volgens Christian Krüger, directeur van de Colombiaanse migratiedienst, is het de bedoeling om de vluchtelingenstromen ordelijk te laten verlopen. Hij verweet ook de Venezolaanse regering dat het weigert om de exodus onder ogen te zien.

Colombia en Peru maakten het akkoord bekend na afloop van een eerste vergadering in Bogota, waar waarnemers van Brazilië en de VS aanwezig waren. Ecuador was er niet bij. Dat land organiseert op 3 en 4 september een regionale top over de migratiegolf. Op de top in Quito zijn dertien landen uitgenodigd: Argentinië, Brazilië, Bolivia, Colombia, Costa Rica, Chili, Mexico, Peru, Paraguay, Panama, de Dominicaanse Republiek, Uruguay en Venezuela. Aanvankelijk was de top twee weken later gepland.

(Suriname Mirror/Belga/CNN/Twittter/The Independent)

Eblein Frangie, CEO Finabank, nieuwe voorzitter Surinaamse Bankiersvereniging

Frangie volgt Bousaid, algemeen directeur van de Hakrinbank, op die binnenkort met pensioen gaat


Eblein Frangie, CEO van Finabank, is de nieuwe voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. Hij neemt de hamer over van Jim Bousaid, algemeen directeur van de Hakrinbank, die binnenkort met pensioen gaat, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

In het nieuw gekozen bestuur hebben verder zitting Hanna Lieuw Hie (De Surinaamsche Bank), Rafiek Sheorajpanday (Hakrinbank) en Ajai Surudjbalisingh (Surichange Bank).

Bousaid kreeg veel lof toegezwaaid voor zijn inzet binnen de vereniging en voor het Surinaamse bankwezen. Bousaid stelde, dat hij slechts zijn plicht vervulde en wees de nieuwe voorzitter op de enorme uitdagingen waarvoor het Surinaamse bankwezen staat en dat veel van het management van de banken zal vergen.

Hij wees op de National Risk Assesment die in 2020 zal plaatsvinden, de introductie en implicaties van de IFRS (Internat Financial Reporting Standards), de issues met correspondentbanken, opbouw solvabiliteit van het Surinaamse bankwezen, en het onafhankelijk functioneren van het gehele Surinaamse bankwezen vrij van politieke inmenging.

Bousaid blijft beschikbaar om de vereniging met raad en daad bij te staan.

Automobilist (29) dodelijk verongelukt in Groningen, Saramacca

Slachtoffer niet in het bezit van een rijbewijs en reed met hoge snelheid

- De politie vindt twee lege en een volle fles whisky in auto
-  Twee mede-inzittenden na ongeval spoorloos


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 29 augustus 2018, dat de 29-jarige Ardjoen Jayant gisteravond dodelijk is verongelukt bij een eenzijdig verkeersongeval op de Misgunstweg in Groningen, Saramacca. Twee mede-inzittenden waren na het ongeval spoorloos. 

Het voertuig dat Jayant bestuurde kwam tegen een mast van Telesur en sloeg over de kop. Het vermoeden bestaat dat het slachtoffer, die niet in het bezit is van een rijbewijs, reed met een hoge snelheid. De brandweer moest eraan te pas komen voor de nodige assistentie.

Voor de aankomst van de ambulance bleek dat Jayant geen teken van leven vertoonde. De politie trof twee lege en een volle fles whisky in het voertuig aan. Het lichaam van Ardjoen is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie vrij gegeven aan de familie.

De politie van Groningen heeft de zaak in verdere onderzoek.

DOE vindt salarisverhoging Assembleeleden 'op z'n zachtst onrechtvaardig en monetair economisch onverantwoord'

Partij voor Democratie en Ontwikkeling waarschuwt voor inflatie bij salarisverhogingen


'De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (DOE) vindt het op z'n zachtst onrechtvaardig en monetair economisch onverantwoord dat Assembleeleden, ministers, de vicepresident en president meeprofiteren van de salarisverhoging van ambtenaren. De inkomsten van deze en andere politici liggen volgens DOE ver boven de armoedegrens. DOE waarschuwt voor inflatie bij salarisverhogingen. 

De regering, politici, de vakbonden en alle relevante organisaties en personen worden opgeroepen om niet te doen aan salarisverhoging die leidt tot inflatie. 

DOE brengt onder de aandacht dat 'minister', een woord met een Latijnse oorsprong, betekent helper of dienaar. Deze eerste staatsdienaar of hoofd van een departement van algemeen bestuur is dus in dienst van het volk. De benamingen landsdienaar en volksvertegenwoordiger geven duidelijk aan wat van deze personen verwacht mag worden. De Grondwet geeft in detail aan wat de afspraken zijn tussen deze politici en het volk, waarbij het nationaal en volksbelang te allen tijde voorop staat. 

De situatie in Suriname op dit moment is voor de meeste mensen, maar vooral voor de groepen die financieel beneden de armoedegrens liggen moordend. De CLO bijvoorbeeld eist een 25% correctie omdat volgens deze organisatie de salarissen van de ambtenarij zijn achtergebleven bij de recente loonaanpassingen van de leerkrachten. Mensen met een beperking moeten het doen met Srd 325 per maand om niet te spreken over de andere kwetsbare groepen wiens loon al lang niet meer toereikend is voor basaal levensonderhoud.

Salarisverhoging is niet het beste redmiddel voor een sukkelende economie, maar als wij als vorm van tegemoetkoming er toch toe overgaan, dan moeten we het alleen voor die ‘stervende’ groepen laten gelden om de onvermijdelijke, negatieve effecten van deze verhoging op de economie te minimaliseren. Een daarvan is inflatie (ontwaarding van het geld). 

DOE plaatst op een rijtje wat nodig is: 
1. Nivellering: inkomens worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken door de overheid
2. Afschaffing van dubbele overheidssalarissen (vaak zonder tegenprestatie) 
3. Productieverhogende/ -stimulerende maatregelen 
4. Dienend leiderschap tonen om eensgezind dit probleem aan te pakken. Met dienend leiderschap kunnen de middelen die vrijkomen voor de verhoging, ongeveer 11 miljoen Surinaamse dollars, aangewend worden en precies terechtkomen bij die groep die deze financiële steun het hardst nodig heeft, meent de politieke organisatie. 

DOE roept om geen inflatie te veroorzaken. Maar, indien het niet anders kan doet DOE een dringend beroep op de verantwoordelijken om bovenstaande aandachtspunten serieus in acht te nemen en te doen wat nodig is om deze onrechtvaardige situatie en scheefgroei te voorkomen.'

Vertraging vluchten door traag verlopend herkeuringsproces van luchtvaartwaakhond CASAS

Minister Pengel: 'Het zijn internationale richtlijnen die wij moeten volgen'

'Vooral de herkeuring van vliegtuigen vormt een groot aandachtspunt bij het oponthoud'


Sinds kort hebben vluchten van lokale luchtvaartmaatschappijen oponthoud door het traag verlopende herkeuringsproces van luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname). Luchtvaartmaatschappij Fly All Ways heeft de afgelopen dagen veel last van de situatie ondervonden, zegt directeur Amichand Jhauw vandaag, woensdag 29 augustus 2018, in de Ware Tijd. Sommige vluchten op de Caribische route zijn uren en soms zelfs dagen vertraagd.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie is op de hoogte van het probleem binnen de luchtvaartsector. Hij zegt dat zaken organisatorisch aangepakt worden.

'Het is een proces dat wel even duurt en daarom ondervinden lokale vliegmaatschappijen er wat last van. Wij doen ons best om zo snel mogelijk alles achter de rug te hebben zodat het werk naar behoren kan plaatsvinden.'

Volgens de bewindsman vormt vooral de herkeuring van vliegtuigen een groot aandachtspunt bij het oponthoud. 'Het is niet een handeling die binnen twee uren plaatsvindt. We willen luchtwaardige vliegtuigen in de lucht. Het duurt even, maar het komt goed. Het zijn internationale richtlijnen die wij moeten volgen.'

Minister Pengel reageert niet op de opmerking van Jhauw, dat er een tekort is aan technisch personeel. Eén van de vliegtuigen van Fly All Ways kan al enkele dagen niet worden ingezet in het Caribisch gebied vanwege de trage gang van zaken bij de herkeuring en dit leidt tot verlies, zegt Jhauw. 'Ik wil geen beschuldigende vinger wijzen naar niemand. Ik snap dat er organisatorisch zaken spelen, maar wij verwachten als bedrijf dat die gauw opgelost worden. De overheid moet snel op de situatie inspelen.'

Minister Tsang: 'Rij- en voertuigenbelasting niet opgenomen in government take op brandstof'

'Voor zover ik weet is er geen sprake van extra heffing in government take buiten wetgeving om'

 
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) deelde de leden van De Nationale Assemblee (DNA) gisteren tijdens de behandeling van de wet Rij- en Voertuigenbelasting mee, dat die belasting niet is opgenomen in de government take op brandstof. Dit heeft hij vastgelegd in een brief aan de commissie die de wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Een paar Assembleeleden zeiden, dat de government take al wordt betaald. Volgens hen wordt de rij- en voertuigenbelasting dubbel geheven. Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) had het initiatief genomen om een brief te schrijven aan het ministerie om te vernemen hoe de government take is opgebouwd op brandstof. Het antwoord op dit schrijven deelde hij gisteren met de leden van DNA.

De government take die in rekening wordt gebracht in de vastgestelde pompprijzen, is de som van alle belastingen die zowel bij geïmporteerde als bij lokaal geproduceerde olie geheven wordt. De government take is een vast bedrag, dat per liter geheven wordt voor zowel geïmporteerde als lokaal geproduceerde olie omwille van de eerlijke concurrentie. Voor diesel is dat Srd 0,70 per liter, voor gasoline zonder additieven Srd 1,30 per liter en voor gasoline met additieven Srd 1,40 per liter.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme neemt de vastgestelde bedragen op in de berekening van de pompprijzen. Bij de inning bij geïmporteerde olie wordt het vastgestelde bedrag per liter gesplitst in vijf standaardcomponenten die een wettelijke grondslag hebben. Deze zijn: invoerrechten, statistiek en consentrecht, omzetbelasting, opcenten en verbruiksbelasting motorbrandstoffen.

'Op basis van het voorgaande kan geconcludeerd worden dat rij- en voertuigenbelasting niet is opgenomen in de government take op brandstof. Het antwoord van de minister van HI en T is concreet, helder en duidelijk. Er is niets met betrekking tot rij- en voertuigenbelasting opgenomen in de government take op brandstof', zei Abdoel.

Gregory Rusland (fractieleider NPS) die ten tijde van de invoering van de government take minister was, zei dat het destijds wel het uitgangspunt is geweest van de regering om geen rij- en voertuigenbelasting te heffen, omdat deze automatisch geïncorporeerd zou worden in de government take.

Minister Tsang heeft tijdens de vergadering herhaald dat 'de government take niet aan de orde is bij de behandeling van deze wet. Voor zover ik weet is er geen sprake van een extra heffing in government take buiten de wetgeving om. Ik ga dat nader uitzoeken of dit wel het geval is en terugkoppelen met DNA'.

Personeel van Residence Inn Paramaribo massaal ontslagen door sluiting

(Bron foto: Residence Inn)
Vestiging in Nickerie wordt vooralsnog gehandhaafd, omdat deze nog winst maakt

Bond en C-47 strijden voor goede afvloeiingsregeling ontslagen personeel 


Het personeel dat in dienst is van Residence Inn Paramaribo zal massaal worden afgevloeid. Dit zal gebeuren om het verlies dat de eigenaar, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM ) lijdt, te compenseren. 

Twee weken geleden heeft de leiding meegedeeld aan het personeel, dat het hotel op 1 september de deuren sluit. De medewerkers worden daarna nog voor twee maanden uitbetaald. De twee maanden regeling is op 20 augustus ingegaan.

De vestiging in Nickerie wordt nog gehandhaafd, omdat deze nog winst maakt. In de wandelgangen wordt gezegd, dat de directie faillissement zal aanvragen. Bondsvoorzitter, Robby Maaijen, zegt dat dit 'dreigement' wordt gebruikt om het personeel vrees in te boezemen. 'If unu leki bond no e frede, yu nu mus fu frede owktu', sprak Maaijen zijn leden moed in, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

De werknemers hebben gevraagd of zij niet elders binnen de SLM aan de slag kunnen. Maaijen heeft zijn leden geadviseerd om niet individueel documenten te tekenen, maar alles in overleg met de bond te doen. 'Samen staan wij sterk. Laten wij een vuist maken. We gaan als voorbeeld dienen voor alle andere bedrijven binnen SLM', zei Maaijen maandagavond op een ledenvergadering.

Ongeveer veertig man zal na 1 september letterlijk op straat belanden. Na deze datum komen ze namelijk voor gesloten deuren te staan. De instructie van de bond is dat ze zich normaal op de werkvloer melden. Maar, de bond zal niet met lede ogen toekijken hoe het personeel brodeloos wordt gemaakt.

Al enige tijd worden gasten noch klanten in het hotel ontvangen. Personen die reeds een reservering hadden, moeten hun geld terug. Hoe de uitbetaling zal geschieden, moet nog bekeken worden. De bond is samen met een team van C-47 bezig te onderhandelen met vertegenwoordigers van de directie. Die laatste is voorstander van een afkoopregeling die overigens van de tafel wordt geveegd door de bond. De vakorganisatie ziet een sociaal plan beter zitten.

De werknemers zijn ten einde raad en hebben de vakorganisatie gevraagd hen te informeren. Ze zitten met schulden die zij bij banken hebben. De directie zou in overleg treden met de financiële instellingen over hoe deze schulden af te lossen.

Komende wordt het voltallige personeel van de luchtvaartmaatschappij voor een informatiesessie bij C-47 verwacht.

Assemblee neemt Wet Rij- en Voertuigenbelasting aan

Minister Hoefdraad verwacht jaarlijks met deze belastingheffing Srd 83 miljoen binnen te halen - 10% gaat naar Wegemautoriteit

Oppositie is tegen de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting - 'Het volk kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen'


De Nationale Assemblee heeft gisteravond met 28 stemmen vóór en 9 tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting aangenomen. De regering is van plan deze belasting, die door de hoge aanmaakkosten in 2000 was afgeschaft, opnieuw in te voeren per 1 januari. Dat bericht Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat met deze belastingheffing Srd 83 miljoen binnengehaald zal worden. Van de Srd 83 miljoen die Wet Rij- en Voertuigenbelasting moet opbrengen, is 10% gereserveerd voor de Wegenautoriteit. Dat betekent dat zodra de wet van kracht is in 2019, Srd 8,3 miljoen zal gaan naar de kas van de instantie die belast is met het onderhoud van de primaire wegen in Suriname.

De bewindsman benadrukte, dat er geen relatie is met deze wet en de government take die wordt geheven. Deze twee zaken hebben niks met elkaar te maken.


Vanuit de regering en de coalitiefractie is benadrukt, dat de staatsbegroting draaiende moet worden gehouden en dat het daarom nodig is om deze belasting te innen.

De oppositie is tegen de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting. Aangevoerd wordt dat het volk niet in staat is om nog meer in te leveren. Het volk kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen, benadrukten diverse Assembleeleden.


De coalitie voerde aan, dat de inkomsten van de Staat te weinig zijn om alle uitgaven te kunnen dekken. Op basis van discussies met de regering, zijn de tarieven ook naar beneden bijgesteld.

De belasting bedraagt voor een kalenderjaar: 

a.Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer en wel voor het vervoer van niet meer dan tien personen, de bestuurder daaronder begrepen: 
- indien het eigen gewicht niet meer bedraagt dan 800 kilo (serie P1): Srd 75 
- indien het eigen gewicht meer dan 800 kilo doch niet meer dan 1.200 kilo (serie P2) bedraagt: Srd 120 
- indien het eigen gewicht meer dan 1.200 kilo doch niet meer dan 1.600 kilo (serie P3) bedraagt: Srd 520 
- indien het eigen gewicht meer dan 1.600 kilo doch niet meer dan 2.000 kilo (serie P4) bedraagt: Srd 885
- indien het eigen gewicht meer dan 2.000 kilo (serie P5) bedraagt: Srd 1.500 

b. Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer en wel voor het vervoer van meer dan tien personen, de bestuurder daaronder begrepen: 
- indien het aantal zitplaatsen meer dan tien doch niet meer dan twintig (serie B1) bedraagt: Srd 730 
- indien het aantal zitplaatsen meer dan twintig doch niet meer dan dertig (serie B2) bedraagt: Srd 875 - indien het aantal zitplaatsen meer dan dertig (serie B3) bedraagt: Srd 1.020. 

Voor een rij- en voertuig ingericht voor goederenvervoer variëren de bedragen tussen de Srd 465 (V1), Srd 560 (V2), Srd 705 (V3), Srd 1.310 (V4), Srd 1.655 (V5) tot Srd 4.390 (V17). 


Landhuis Savonet in het Christoffelpark, Curaçao, wordt opgeknapt

Carmabi ondertekent met Monumentenfonds overeenkomst voor het groot onderhoud


Stichting Carmabi heeft een overeenkomst ondertekend met Stichting Monumentenfonds voor het groot onderhoud aan Landhuis Savonet in het Christoffelpark. Carmabi is de beheerder van het Christoffelpark en hieronder valt ook het onderhoud aan de gebouwen die zich in het park bevinden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Landhuis Savonet is een van de oudste landhuizen van Curaçao. Plantage Savonet was een van de eerste plantages op Curaçao en omvatte, samen met plantage Zorgvlied, bijna 1.600 hectare land. Ze voorzag in wol, maïs, zaden, vlees en hout (als grondstof voor verf). In de tweede helft van de 19e eeuw liepen er 2.400 schapen, 850 geiten, 400 koeien en 60 varkens rond.

In 2010 is het landhuis heropend na een grondige renovatie en dient vandaag de dag als cultureel museum met informatie over de voormalige plantage en de culturele geschiedenis van Curaçao. De kaartverkoop, de shop van het park en het Savonetmuseum bevinden zich in deze gebouwen. Met de ondersteuning en financiële middelen vanuit Monumentenfonds wordt het landhuis flink onder handen genomen. Zo wordt er gewerkt aan hang- en sluitwerk, daken, ramen en luiken.

Een belangrijk historisch onderdeel van het landhuis wordt ook teruggeplaatst.

In april 2017 werd een oude plantagebel geschonken aan het landhuis. Nanno Nommensen vond deze bel in het Zevenbergengebied aan het eind van de jaren zestig. Hij nam de bel mee naar Nederland maar besloot hem uiteindelijk aan het Savonetmuseum te schenken.

De Curaçao Tourist Board voert in Bogota en Medellín verschillende promotionele activiteiten uit

(Bron foto: CTB)
CTB adverteert in kranten, op billboards, tv, radio, bioscoopcomplexen, online en social media


Van de Colombianen die Curaçao bezoeken komt meer dan 48 procent uit Bogota en 22 procent uit Medellín. Daarom blijft de Curaçao Tourist Board (CTB) zich met haar marketinginspanningen in het Latijns-Amerikaanse land voornamelijk op deze twee steden richten, aldus woensdag 29 augustus 2018 het Antilliaans Dagblad.

Het CTB voert in Bogota en Medellín - in samenwerking met verschillende partners uit de private sector - verschillende promotionele activiteiten uit, bijvoorbeeld door te adverteren in kranten, op billboards, tv, radio, in bioscoopcomplexen, online en op sociale media. Daarnaast houdt het toeristenbureau regelmatig educatieve sessies voor reisagenten.

'Het is belangrijk om onze handelspartners te stimuleren en op te leiden om ervoor te zorgen dat Curaçao te allen tijde ‘top of mind’ is bij de reisagenten, touroperators en luchtvaartmaatschappijen', aldus CTB in een verklaring.

Onlangs werd er nog een ‘Curaçao Roadshow’ gehouden. Onderdeel daarvan was een een event in Hotel Viaggo in Medellín, waarbij 85 reisagenten en 35 groothandelaren aanwezig waren. De Curaçaose delegatie verzorgde tevens een salestraining in het hoofdreserveringscentrum van luchtvaartmaatschappij Avianca en reisde verder naar Bogota voor een interactieve ontbijtsessie met 24 persleden.

Gevolgd door onderhandelingssessies met meer dan 60 ‘wholesalers’ in het Bioxury Hotel. Dit leidde tot een handvol publicaties in de lokale media over de ‘ambitieuze plannen en doelstellingen van de eilanden’, meldt CTB.

Stichting Schoon Milieu Curaçao: 'Belang Isla beter onderbouwen'

SMOC: 'Duidelijkheid over bijdrage Isla van groot belang'


Het bevreemdt stichting Schoon Milieu Curaçao (SMOC) dat de vraag, wat de (reële) economische impact is van de Isla-raffinaderij, nog steeds niet goed - cijfermatig onderbouwd - beantwoord kan worden, en ook dat het volstrekt onduidelijk is wat de Centrale Bank CBCS in haar jaarverslag met ‘refinery fee’ bedoelt.

Dat schrijft SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR), primair politiek verantwoordelijk voor de raffinage-industrie, minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, aldus vandaag, woensdag 29 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Duidelijkheid over de bijdrage van Isla is van groot belang, met name ook gezien uw wens om de bedrijfsvoering ook na 2019 voort te zetten. Kunt u dat toelichten?', vraagt Van Leeuwen.

De stichting die opkomt voor een schoon milieu op het eiland herhaalt tevens eerder gedane verzoeken om informatie. 'Wij begrijpen dat u het druk heeft, maar zouden graag uw reacties vernemen op de eerste twee onderwerpen van ons verzoek van 24 juli.'

Het gaat over de veiligheid van Isla en de hindervergunning van de raffinaderij en van Curaçao Refinery Utilities (CRU), producent van stoom, stroom, luchtdruk en water ten behoeve van de Isla. Wat de veiligheid betreft wijst SMOC erop, dat in maart door de regering bekend is gemaakt, dat de technische audit door de experts uit Rotterdam eind maart/begin april zou zijn afgerond.

Veneto Holiday Beach Hotel Curaçao failliet verklaard

Rechter: ‘Summierlijk is gebleken dat de bedrijven meerdere schulden onbetaald laten'


De rechter heeft gisteren het faillissement uitgesproken van beide vennootschappen die eigenaar waren van het Veneto Holiday Beach Hotel, het casino en restaurant Denny’s. Dit gebeurde op verzoek van de 184 werknemers en vakbond Horecaf, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 29 augustus 2018.

Nagelmakers Advocaten is aangesteld als curator en de werknemers die al drie maanden niet uitbetaald zijn kunnen met een ontslagbrief aanspraak maken op een Cessantia uitkering. Dit is een éénmalige uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan de werknemer bij ontslag buiten zijn toedoen.

De verzoekschriften die advocaat Lisanne Asjes van Asjes|Carrega Advocaten op 15 juli indiende tegen Curaçao Real Estate bv (wat betreft het hotel en casino) en tegen Den Holiday bv (wat betreft restaurant Denny’s) werden gisteren in de raadkamer van het gerecht behandeld. Namens de besloten vennootschappen kwam niemand opdagen.

De rechter stelde, dat uit de feiten in het verzoekschrift en uit de behandeling in de raadkamer ‘summierlijk is gebleken’, dat de bedrijven meerdere schulden onbetaald laten. Bovendien tonen ze aan dat ze opgehouden zijn te betalen. De faillissementen van beide vennootschappen zijn direct uitgesproken.

OM Curaçao: 'Geen sprake van misbruik door pleegvader en medewerkster in internaat'

'Openbaar Ministerie verzoekt om dit soort zaken met grote voorzichtigheid te behandelen'

'Indien men kennis draagt van misbruik van kinderen, dient men dat eerst te melden aan de autoriteiten en niet in de media'


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao heeft naar aanleiding van een aangifte in juni 2018, onderzoek gedaan naar de aangifte van ontucht met een minderjarig meisje door een medewerkster werkzaam bij een internaat op Curacao en binnen een pleeggezin.

Uit dat onderzoek is niet gebleken dat betrokken personen enig misbruik of ander strafbaar feit hebben gepleegd, aldus het OM dinsdag 28 augustus 2018. Als gevolg daarvan is er ook geen sprake geweest van aanhouding van de medewerkster noch van iemand uit het pleeggezin.

Het Openbaar Ministerie heeft aangeefster tot twee keer toe uitgenodigd om de beslissing toe te lichten. Ook heeft zij aangeefster schriftelijk van haar beslissing op de hoogte gebracht.

Het Openbaar Ministerie benadrukt nog eens haar verzoek om dit soort zaken met grote voorzichtigheid te behandelen. Dit brengt niet alleen schade toe aan het imago van de desbetreffende internaat en pleeggezin, doch ook aan het minderjarig kind zelf. Indien men kennis draagt van misbruik (seksueel/fysiek)van kinderen, dient men dat eerst te melden aan de autoriteiten en niet in de media.

Kustwacht Caribisch Gebied betrapt speervissers op heterdaad

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Drie vissers ter hoogte van de pier bij  duikschool bij Pirate Bay op heterdaad betrapt


De dienstdoende ploeg van de Kustwacht Caribisch Gebied kreeg maandagmiddag 27 augustus 2018 tegen vijf uur een melding van het Rescue & Coordination Center (RCC), dat ter hoogte van de pier bij duikschool bij Pirate Bay, twee personen het water waren ingegaan met speergeweren. 

Bij aankomst van de Kustwachtpatrouille constateerden de Kustwachters dat het om drie personen ging, zo bericht de Kustwacht. De speervissers hebben nog geprobeerd te ontsnappen, door verschillende richtingen op te gaan zwemmen, maar door strategisch te handelen en bepaalde procedures toe te passen konden de Kustwachters alle drie de speervissers op heterdaad betrappen.

Alle drie kregen een oproepings proces-verbaal voor het speervissen en voor het in bezit hebben van doorboorde vissen.

De Rifbeheerverordening Curacao is bedoeld om de kwetstbare riffen met koralen te beschermen tegen het speervissen.

Door het gebruik van sperengeweren. harpoenen en dergelijke kunnen koralen beschadigd worden. Het ook bedoeld om het vissen van ondermaatse vissen, vaak in het rifgebied, tegen te gaan. Deze vissen (visjes) krijgen geen kans om volwassen vissen te worden en krijgen geen kans om zich voort te planten.

Tentoonstelling over Petrus Donders (Peerke) in Sint-Michielsgestel

Bijna acht jaar lang, van najaar 1831 tot juli 1839, was Peerke inwoner van Sint-Michielsgestel


Het is deze maand 176 jaar geleden dat Petrus Donders (Peerke) voorgoed vanuit Nederland vertrok naar Suriname om daar de rest van zijn leven te wonen en te werken. Reden voor een tentoonstelling in Sint-Michielsgestel, aldus het Brabants Dagblad dinsdag 28 augustus 2018.

Bijna acht jaar lang, van najaar 1831 tot juli 1839, was hij inwoner van Sint-Michielsgestel, eerst op het kleinseminarie Beekvliet en later op het grootseminarie, dat toen nog gevestigd was op Nieuw Herlaar. Een bijzondere man, die zijn leven in dienst stelde van de (melaatse) medemens in Suriname. Hij werd in 1982 zalig verklaard.

In september zal heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar speciale aandacht besteden aan deze dorpsgenoot.

Van dinsdag 4 september tot en met vrijdag 21 september zal er in de hal van het gemeentehuis aan het Meanderplein een kleine, voor iedereen gratis toegankelijke tentoonstelling te zien zijn, waar op een zevental banners het leven en de bijzondere verdiensten van Peerke Donders worden verbeeld.

Op dinsdag 11 september verzorgt Paul Spapens een lezing over Peerke in Ontmoetingscentrum De Huif. De aanvang is 20.00 uur. Toegang voor leden van de heemkundevereniging is gratis, aan niet-leden wordt een bijdrage van twee euro gevraagd.

En wie nog meer over deze bijzondere persoon wil weten is op zaterdag 15 september om 11.00 uur welkom in het Petrus Donderspark in Tilburg, waar belangstellenden kunnen deelnemen aan een door de heemkundevereniging georganiseerde rondleiding. Gratis voor leden, niet leden betalen €3,-. Vervoer op eigen gelegenheid.

Ministerie van RO distantieert zich van dialoogsessies VIDS en ACT

RO-minister Edgar Dikan (Bron foto: NII)
'Het bevreemdt RO, dat VIDS zonder onderlinge afstemming 'Stappenplan voor Grondenrechten' publiekelijk ter discussie stelt en er niet voor schroomt ministerie uit te nodigen als gast'

'Dat de VIDS de minister van wenst te informeren over het stappenplan roept op zijn zachts gezegd vraagtekens op'


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft na ampele overweging besloten zich te distantiëren van de dialoogsessies van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het Amazon Conservation Team (ACT). Het ministerie gaat dan ook niet in op de uitnodiging voor een dialoogsessie getiteld 'Het Stappenplan voor Grondenrechten: op weg naar een duurzaam Suriname', die vandaag, woensdag 29 augustus 2018, wordt gehouden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het ministerie heeft in de afgelopen periode samen met de VIDS en andere partners gewerkt aan de totstandkoming van 'Het Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse Volken in Suriname'. In dat kader hebben partijen goede afspraken gemaakt, onder meer over de te volgen procedures. Het ministerie staat nog steeds achter een gedegen uitvoering van het stappenplan en houdt zich vooralsnog aan de gemaakte afspraken.

- Het gaat om een ambitieus plan om binnen 12 maanden conceptwetgeving op te leveren, waarin onze collectieve rechten (onder andere grondenrechten) eindelijk vastgelegd zullen moeten zijn, alsook bewustwording over deze rechten. Dit pakket aan wetgeving zal bij De Nationale Assemblee worden ingediend ter goedkeuring.
Het plan voorziet ook in fundamentele uitgangspunten zoals wederzijds respect, besluitneming op basis van consensus, overleg, gelijkwaardigheid, volledige en voorafgaande informatie, brede participatie en transparantie. -

Het bevreemdt het ministerie dat de VIDS nu, zonder onderlinge afstemming, ertoe overgaat het gezamenlijk geproduceerde stappenplan publiekelijk ter discussie te stellen en er niet voor schroomt om het ministerie uit te nodigen als gast.

Ten overvloede wijst RO wij erop, dat de VIDS voorbij gaat aan de gemaakte afspraken. Dat de VIDS de minister van Regionale Ontwikkeling wenst te informeren over het stappenplan roept op zijn zachts gezegd vraagtekens op. Het stappenplan draagt vooralsnog de goedkeuring van zowel de VIDS als de regering. Het ministerie betreurt deze aangelegenheid, maar blijft desondanks voorstander van de uitvoering van het stappenplan volgens de eerder gemaakte afspraken.

Indien de VIDS als partner van het ministerie de behoefte heeft om de gemaakte afspraken te evalueren, dan staat het ministerie daarvoor open. Dit in de geest van het stappenplan waarbij als uitgangspunt is aangegeven dat er gewerkt zal worden vanuit wederzijds respect en dat besluiten slechts zullen worden genomen op basis van consensus, overleg en gelijkwaardigheid.

Zoals in het 'Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse Volken in Suriname' is aangegeven, zal op korte termijn invulling worden gegeven aan het managementteam en de verschillende commissies. In het laatste overleg tussen de VIDS en het ministerie in de maand juli is de streefdatum hiervoor aangegeven.

Stopverbodsborden geplaatst in de Mr. F.H.R. Lim A Postraat tot het Kerkplein in Paramaribo

(Bron foto: NII)
Borden moeten bijdragen aan soepele doorstroom verkeer en meer veiligheid op de weg


Ten einde ervoor te zorgen dat het verkeer niet nodeloos wordt belemmerd of dat de veiligheid op de weg niet in gevaar wordt gebracht, zijn onlangs wachtverbodsborden (stopverbodsborden) geplaatst in de Mr. F.H.R. Lim A Postraat tot het Kerkplein in Paramaribo. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut dinsdag 28 augustus 2018.

Deze verkeersborden geven aan, dat er een wachtverbod geldt voor de rechterzijde van de Lim A Postraat. Dat betekent dat een voertuig wel tot stilstand mag worden gebracht langs de rechterzijde van die weg voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen of voor het onmiddellijk laten in- of uitstappen van personen.

Verkeersdeelnemers die dit verbod negeren, riskeren een boete en indien nodig zullen hun voertuigen worden weggesleept naar een plaats van berging. De sleep- en bergingskosten zijn voor rekening van de verkeersovertreder.


Valies: 'Als wij geen verhoging hadden gehad, had niemand iets gehad' - Sneer naar CLO van vakbondsleider

'Er was geen enkel initiatief vanuit CLO om te knokken voor beter bestaan voor ambtenaren'

'Zij hebben rustig gewacht, wij hebben strijd geleverd, dagen op straat, in de zon gelopen'


'Er was geen enkel initiatief vanuit de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) om te gaan knokken voor een beter bestaan voor de ambtenaren. Zij hebben rustig gewacht. Wij hebben strijd geleverd, dagen op straat, in de zon gelopen. Zonder dat een of andere organisatie zich solidair verklaarde. Toen wij strijd leverden, was niemand te vinden. Integendeel hebben ze ons aangevallen. Wanneer het resultaat binnen is, wil iedereen dezelfde verhoging krijgen. Dat komt bij ons heel onrechtvaardig over', aldus vakbondsvoorman Wilgo Valies dinsdag 28 augustus 2018 in het Dagblad Suriname. 

Als organisatie heeft de Bond van Leraren (BvL) en later versterkt door de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) jarenlang strijd geleverd om in 2016 het punt te bereiken van een akkoord met de overheid. Een akkoord, dat bekend staat als de herwaardering (herpositionering) van de leerkrachten.

De leerkrachten in Suriname hadden volgens bondsvoorzitter een zwaar ondergewaardeerde positie in het Caribisch gebied.

'Wij hebben met de overheid hierover gesproken. De overheid was dezelfde mening toegedaan. Wanneer het echter ging om uitvoering geven, nam het wat tijd in beslag.' Het aanpassen van salarissen van de leerkrachten heeft als resultaat gehad dat die uit het Fiso (Functie Informatiesysteem Overheid) moesten worden gehaald. 'Erin blijven zou kunnen leiden tot aanpassen van de salarissen van de overige ambtenaren. Vandaar, dat ons werd voorgehouden dat wij uit Fiso moesten stappen, zodat de overheid geen problemen kreeg met de rest van het veld', stelt Valies.

Hij meent dat er al was voorzien dat de rest van de ambtenaren ook naar meer geld zouden vragen, op het moment dat binnen Fiso een scheefgroei te merken was. Fiso is volledig gebaseerd op de functie van de ambtenaar. Ondanks dat de leraren uit het Fiso stapten, bleek de aanpak van de overheid niet te hebben gewerkt.

De CLO heeft onderhandeld en ambtenaren krijgen vanaf september ook nieuwe salarissen. CLO is verder gedaan door het gelijkheidsbeginsel voorop te stellen. Valies benadrukt precies hier het verschil tussen de ambtenaar en de leerkracht. 'Bij de leerkrachten heb je te doen met kwalificaties. Voor elke functie die je bekleedt binnen het onderwijs moet je een diploma hebben. Dat kun je niet zeggen binnen de ambtenarij. Er zijn verschillende categorieën van functies. Daar worden er theoretisch eisen gesteld. In de praktijk kan iemand zonder enig diploma, de hoogste functie bekleden', legt Valies uit.

Hij benadrukt dat de overheid de ambtenaren niet gelijk kan stellen aan de leerkrachten. 'Dat zou betekenen, al studeer je niet, je wordt op dezelfde manier beloond als degene die gestudeerd heeft.' Valies is van oordeel, dat in Suriname studeren op zo'n manier niet gestimuleerd wordt.

Boliviaanse Julia Flores Colque is bijna 118 en daarmee, mogelijk, de oudste persoon ter wereld

Flores Colque zingt nog altijd vrolijk en tokkelt daarbij op de snaren van haar charango



Julia Flores Colque is bijna 118 en daarmee, mogelijk, de oudste persoon ter wereld. De Boliviaanse zingt nog altijd vrolijk en tokkelt daarbij op de snaren van haar charango. Flores Colque maakte de twee wereldoorlogen mee en de revoluties in Bolivia. Ze zag haar plattelandsstadje Sacaba met 3.000 inwoners in vijf decennia uitgroeien tot een drukke stad met meer dan 175.000 zielen. 

Volgens haar identiteitspapieren is ze geboren op 26 oktober 1900 in de Boliviaanse bergen. Ze is de oudste persoon in het Andesgebergte en misschien wel de oudste nog levende mens van de hele wereld.


Guinness World Records heeft van Flores Colque geen aanvraag ontvangen om dat mogelijke record te bevestigen. De bejaarde dame kent het referentieboek met allerlei wereldrecords niet eens.

Flores Colque is nog goed bij haar zinnen. Ze hoort niet meer zo goed, maar is nog scherp. Een paar jaar geleden kwam ze zwaar ten val. Volgens de dokters zou ze nooit meer kunnen stappen. Ze bewees intussen hun ongelijk.

Ze woont bij haar 65-jarige achternicht en leeft er met haar honden, katten en haan. Ze was nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Ze houdt van gebak en zingt dolgraag folkloreliedjes in het Quechua. Ze verkocht vroeger groenten en fruit en houdt zich vandaag nog altijd aan die gezonde etenswaren. Met af en toe cake tussendoor of een frisdrank.


De vorige oudste mens ter wereld was Nabi Tajima, een Japanse van 117 die eerder dit jaar stierf. Tajima was geboren op 4 augustus 1900.

Het is dus aannemelijk, dat Flores Colque de lijst nu zou aanvoeren. Tegelijkertijd ook opmerkelijk, want Bolivia kampt met zowat de hoogste sterftecijfers van Zuid-Amerika.

(Suriname Mirror/FOX News/Het Laatste Nieuws/ABC News/YouTube

Dorita Orbegoso een mooi en sex Peruaans model

Model in haar geboorteland bekend als 'Karol G Peruana' 


Het Peruaanse model wordt vergeleken met de Colombiaanse zangeres Karol G


Een mooie en sexy vrouw van Peruaanse afkomst is de nieuwe sensatie op sociale netwerken en dit vanwege de gelijkenis met Karol G, de Colombiaanse singer-songwriter en reggaeton-artieste. Dorita Orbegoso, in haar geboorteland bekend als 'Karol G Peruana', ontvangt vele reacties bij elk van haar sensuele foto's die ze deelt op Instagram. 

Het Peruaanse model wordt vergeleken met Karol G en ontketende een gekte onder haar fans op social media.





Orbegoso is erin geslaagd 45 duizend volgers te vergaren van haar tweede account op Instagram.

Het staat buiten kijf, dat de zakenvrouw onlangs ook de titel 'Karol G Peruvian' heeft gekregen voor een aantal overeenkomsten die haar fans hebben gezien met de succesvolle Colombiaanse zangeres.






En om haar volgers meer op te warmen deelde het model een foto waarin ze poseert naast de vertolkster van 'Mi Cama'.

Een bericht gedeeld door Dorita Orbegoso (@doritaoficial) op






Een bericht gedeeld door Dorita Orbegoso (@doritaoficial) op


Een bericht gedeeld door Dorita Orbegoso (@doritaoficial) op

Sommige van haar volgers op Instagram aarzelden niet om de 'grote gelijkenis' op te merken die zij met Karol G heeft, en vertelden haar zelfs dat ze kleding hebben die op elkaar lijken, zo schreef de Peruaanse krant La República onlangs.

Een bericht gedeeld door Dorita Orbegoso (@doritaoficial) op

(Suriname Mirror/Tn8/Instagram/YouTube)