woensdag 29 augustus 2018

DOE vindt salarisverhoging Assembleeleden 'op z'n zachtst onrechtvaardig en monetair economisch onverantwoord'

Partij voor Democratie en Ontwikkeling waarschuwt voor inflatie bij salarisverhogingen


'De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (DOE) vindt het op z'n zachtst onrechtvaardig en monetair economisch onverantwoord dat Assembleeleden, ministers, de vicepresident en president meeprofiteren van de salarisverhoging van ambtenaren. De inkomsten van deze en andere politici liggen volgens DOE ver boven de armoedegrens. DOE waarschuwt voor inflatie bij salarisverhogingen. 

De regering, politici, de vakbonden en alle relevante organisaties en personen worden opgeroepen om niet te doen aan salarisverhoging die leidt tot inflatie. 

DOE brengt onder de aandacht dat 'minister', een woord met een Latijnse oorsprong, betekent helper of dienaar. Deze eerste staatsdienaar of hoofd van een departement van algemeen bestuur is dus in dienst van het volk. De benamingen landsdienaar en volksvertegenwoordiger geven duidelijk aan wat van deze personen verwacht mag worden. De Grondwet geeft in detail aan wat de afspraken zijn tussen deze politici en het volk, waarbij het nationaal en volksbelang te allen tijde voorop staat. 

De situatie in Suriname op dit moment is voor de meeste mensen, maar vooral voor de groepen die financieel beneden de armoedegrens liggen moordend. De CLO bijvoorbeeld eist een 25% correctie omdat volgens deze organisatie de salarissen van de ambtenarij zijn achtergebleven bij de recente loonaanpassingen van de leerkrachten. Mensen met een beperking moeten het doen met Srd 325 per maand om niet te spreken over de andere kwetsbare groepen wiens loon al lang niet meer toereikend is voor basaal levensonderhoud.

Salarisverhoging is niet het beste redmiddel voor een sukkelende economie, maar als wij als vorm van tegemoetkoming er toch toe overgaan, dan moeten we het alleen voor die ‘stervende’ groepen laten gelden om de onvermijdelijke, negatieve effecten van deze verhoging op de economie te minimaliseren. Een daarvan is inflatie (ontwaarding van het geld). 

DOE plaatst op een rijtje wat nodig is: 
1. Nivellering: inkomens worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken door de overheid
2. Afschaffing van dubbele overheidssalarissen (vaak zonder tegenprestatie) 
3. Productieverhogende/ -stimulerende maatregelen 
4. Dienend leiderschap tonen om eensgezind dit probleem aan te pakken. Met dienend leiderschap kunnen de middelen die vrijkomen voor de verhoging, ongeveer 11 miljoen Surinaamse dollars, aangewend worden en precies terechtkomen bij die groep die deze financiële steun het hardst nodig heeft, meent de politieke organisatie. 

DOE roept om geen inflatie te veroorzaken. Maar, indien het niet anders kan doet DOE een dringend beroep op de verantwoordelijken om bovenstaande aandachtspunten serieus in acht te nemen en te doen wat nodig is om deze onrechtvaardige situatie en scheefgroei te voorkomen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten