dinsdag 27 maart 2018

Webredacteur (m/v) gezocht




Douane vindt 155 kilo cocaïne tussen bananen in haven Rotterdam

Lading in container uit Ecuador bestemd voor een groente- en fruitbedrijf in Nederland



Het Arrondissementsparket Rotterdam van het Openbaar  Ministerie (OM) meldt dinsdag 27 maart 2018, dat de Douane maandag 19 maart 2018 tijdens een controle 155 kilo cocaïne heeft aangetroffen in een container in de haven van Rotterdam. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. 

De container was uit Ecuador aangekomen in de Rotterdamse haven. De lading was bestemd voor een groente- en fruitbedrijf in Nederland.

De drugs zaten verstopt in verschillende tassen tussen de bananen.

Het Harc-team (Hit and run container), een samenwerkingsverband tussen OM, Douane, Zeehavenpolitie en Fiod heeft de zaak in onderzoek.

Reshuffelen ministers leidt tot verdagen vergadering Assemblee

Slechts twee ministers van vereiste minimum van vier aanwezig

(Bon screenshot: DNA Suriname/YouTube - Suriname Mirror)

Oppositie verbolgen: 'Dat de ministers vandaag niet aanwezig kunnen zijn, wekt alleen maar speculaties bij ons op'


Na ruim 2,5 uur wachten op ministers heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, in overleg met de fractieleiders, besloten de geplande openbare vergadering van dinsdag 27 maart 2018, te verdagen. Slechts de ministers Soewarto Moestadja van Arbeid en Gillmore Hoefdraad van Financiën waren aanwezig, aldus Starnieuws.


Ministers hebben het laten afweten, aangezien zij niet weten welk lot hen wacht met de reshuffling. Minstens vier ministers moeten aanwezig zijn bij een vergadering. Dat is ongehoord. Ook al verkeert een minister in onzekerheid, hij/zij dient gewoon te verschijnen tot het moment van reshufflen. Maar, er wordt niet tegen die ministers opgetreden....

De wetswijziging die nodig is voor de verhoging van invoerrechten van kip en kipdelen van 20% naar 40% zou in behandeling genomen worden. Hoewel de Assembleevoorzitster samen met de fractieleiders het besluit nam om de vergadering te verdagen, hebben zij allemaal hun bezorgdheid geuit over de ontstane situatie in het land.

'Het is een vergadering die van tevoren is gepland, het is geen eenvoudig onderwerp. Het gaat om de pluimveesector, het gaat om werkgelegenheid, het gaat om veilig voedsel, het gaat om betaalbare voedsel voor de samenleving', stelde VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi. Hij vroeg zich af waar de prioriteiten van de regering zitten.

NPS-fractieleider Gregory Rusland zei 'de loop van zaken te betreuren. Alhoewel wij vinden dat er zaken zijn die dringend zijn, dat we moeten wachten tot nadat de president klaar is met zijn reshuffling, want als je hier in DNA nu vragen stelt, gaan die niet beantwoord worden.' Hij stelde voor om pas te vergaderen nadat de nieuwe ministers zijn beëdigd op 4 april.

Ook Carl Breeveld (DOE) uitte zijn ongenoegen over de wijze hoe de regering met DNA communiceert. 'Als ik kijk naar de regering, dan vind ik het jammer dat op deze manier tijd, energie en geld geïnvesteerd wordt in dit land en dit volk. We betreuren het dat deze vergadering op deze manier wordt afgeblazen.'

Marinus Bee (ABOP) benadrukte, dat het Surinaamse systeem geen demissionaire ministers kent. 'De minister is in functie totdat er een andere op zijn plaats komt. Dus als we hier zitten en horen dat de ministers niet aanwezig kunnen zijn, vanwege het feit dat ze op de lijst van reshuffling voorkomen, dan betekent dat dat ministeries stuurloos zijn.' Hij werd hierin onderbroken door de Assembleevoorzitster die opmerkte dat zij niet daarvan uit mogen gaan.

Bee: 'Wanneer ze weigeren hier te komen, wat moeten wij nog weten? We moesten een wet behandelen en we gaan de vergadering verdagen, vanwege het feit dat ministers weigeren hier aanwezig te zijn. De regeringswissel is pas op 4 april. Wat gaat er gebeuren met het land tussen nu en 4 april?' Bee vroeg Geerlings-Simons om in contact te treden met de regering, zodat het duidelijk is 'waar wij aan toe zijn in het land, want het land mag niet stuurloos zijn'.

'Dat de ministers vandaag niet aanwezig kunnen zijn, wekt alleen maar speculaties bij ons op. Als de ministers het gevoel hebben dat zij vervangen zullen worden en ze niet komen opdagen, waar blijft dan het respect voor dit land?', stelde William Waidoe (Pertjajah Luhur). 'Ik kom hier van Nickerie, het verste district, en na een paar schorsingen horen we dat de vergadering wordt verdaagd. Los daarvan heeft de commissie van rapporteurs twee weken lang hard gewerkt aan dit wetsvoorstel.'

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Trekken Colombiaanse FARC-dissidenten Ecuador binnen?

Leger Ecuador ontdekt junglekamp dat vermoedelijk van dissidente FARC-guerrilla's is


Het leger van Ecuador zei maandag 26 maart 2018, dat het een junglekamp had gevonden dat vermoedelijk van dissidente FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is, dichtbij de grens met Colombia. De mededeling  werd gedaan tijdens een bezoek van generaal-majoor Edison Narvaez aan het grensgebied waar vermeende FARC-dissidenten vorige week drie leden van de Ecuadoraanse veiligheidstroepen hebben gedood. 

Komen Colombiaanse FARC-dissidenten Ecuador binnen?
Volgens het leger was het kamp in de provincie Sucumbios vermoedelijk gebruikt door dissidente leden van het 48e front van de FARC, dat vroeger actief was in de provincie Putumayo. Het Colombiaanse leger meldde de desertie van de voormalige 48e Front commandant 'Wilber' en 15 meer mannen in oktober vorig jaar.

In het verlaten kamp, ​​waar plaats was voor tussen de 12 en 15 personen, vonden soldaten 'uitrusting, wapens en subversieve propaganda', zei het leger.

De FARC demobiliseerde vorig jaar en bereidt zich voor op het Congres, maar in verschillende delen van het land zijn dissidente fracties opgedoken, vooral in afgelegen gebieden waar de staat van oudsher zwak is en de drugshandel wijdverbreid is.

Veiligheidstroepen uit Ecuador en Colombia hebben gezworen de operaties in de gemeenschappelijke grensregio te vergroten in een poging om illegale gewapende groepen die betrokken zijn bij 'transnationale criminaliteit' die actief blijven, te verwijderen. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten zijn 32 leden van het leger  gewond geraakt door aanvallen van FARC-dissidentengroepen sinds de vredesovereenkomst van 2016 met Colombia's grootste voormalige guerrillagroep.




Een van de grootste dissidente facties, een groep onder leiding van een Ecuadoraanse burger genaamd 'Guacho', wordt verondersteld te bestaan ​​ uit 500 leden en is actief langs de Pacifische kust van beide landen.

De dissidente groepen worden mogelijk gesteund door Mexicaanse en Ecuadoraanse georganiseerde misdaadgroepen die cocaïne kopen van de guerrillastrijders.



(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Ecuadoraanse journalisten ontvoerd nabij grens Colombia

Geweld aan de noordgrens van Ecuador is de afgelopen weken toegenomen



Volgens de autoriteiten van Ecuador zijn twee journalisten die voor een krant in Ecuador werken ontvoerd in de buurt van de conflicterende grens met Colombia. Minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas zei dinsdag 27 maart 2018, dat de journalisten en hun chauffeur verdwenen zijn nadat ze door een Ecuadoraans militair checkpoint waren gegaan en gewaarschuwd waren voor de gevaarlijke omstandigheden die voor de boeg lagen. 


Volgens functionarissen werd het nieuwsteam van El Comercio maandagochtend gevangen genomen en later naar Colombia vervoerd.


Autoriteiten zeggen, dat ze in contact staan met de vermeende daders en dat wordt aangenomen dat alle drie de ontvoerde personen OK zijn.

Het geweld aan de noordgrens van Ecuador is de afgelopen weken toegenomen, doordat ambtenaren in botsing komen met drugshandelaren en dissidente ex-strijders van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. FARC.

Drie soldaten kwamen eerder in maart om bij een explosie.


(Suriname Mirror/Associated Press/The Washington Post/Twitter)

Autoriteiten Peru onderscheppen meer dan een halve ton cocaïne bestemd voor VS

(Bron foto: Twitter)
De politie vindt zo'n 500 kilo cocaïne in een tankwagen


De Peruaanse autoriteiten hebben maandag 26 maart 2018 meer dan een halve ton cocaïne bestemd voor de Verenigde Staten onderschept.

De politie vond zo'n 500 kilo cocaïne in een tankwagen, verpakt in 526 pakketten.

Na de politieoperatie werden twee mensen gearresteerd in Lima en drie in de stad Huancayo, in het midden van het land, waar de cocaïne in de tankauto werd geladen om het naar de Peruaanse hoofdstad te brengen. Autoriteiten namen ook drie pick-up trucks en een motorfiets in beslag.

De politie traceerde de drugs tot een criminele bende die zich bezighoud met het verzamelen van verdovende middelen uit verschillende delen van het land voor export.




(Suriname Mirror/CNN/WTOL.com/Debate.com.mx/Info7.mx/Twitter)

Colombiaanse actrice Marcela Mar poseert voor fotosessie reclamecampagne Calvin Klein

39-Jarige actrice onthult haar meest sensuele kant met foto gepubliceerd op haar Instagram-pagina



De spectaculaire Colombiaanse 39-jarige actrice Marcela Mar onthult haar meest sensuele kant met een foto gepubliceerd op haar Instagram. Mar poseerde voor een fotosessie die deel uitmaakt van de reclamecampagne van het ondergoedmerk Calvin Klein.



De Colombiaanse actrice heeft de afbeelding gepost op haar Instagram-account, waar ze er mooi, sexy en zelfverzekerd uitziet.

De publicatie gaat vergezeld van de volgende boodschap : 'Een vrouw moet twee dingen zijn, wie ze maar wil en wat ze wil'.





A post shared by Marcela Mar (@marcelamar07) on


(Suriname Mirror/Colombia.com/Instagram)

Braziliaanse ex-presidente Dilma Rousseff niet blij met nieuwe Netflix-serie The Mechanism

Rousseff beschuldigt Netflix van 'het vervalsen van de realiteit' en het verspreiden van leugens



De Braziliaanse ex-presidente Dilma Rousseff heeft Netflix bekritiseerd vanwege zijn nieuwe serie, The Mechanism, die is gebaseerd op een van de grootste corruptieschandalen van Brazilië. Rousseff beschuldigt Netflix van 'het vervalsen van de realiteit' en het verspreiden van leugens over haar en haar mede-ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. 

De serie ging vorige week in première. Het komt iets meer dan zes maanden vóór de presidentsverkiezingen, waarin Lula momenteel de koploper is.




The Mechanism is gemaakt door José Padilha, de bekroonde Braziliaanse regisseur die ook de succesvolle serie Narcos van Netflix heeft gecoproduceerd. De serie wordt door Netflix gepromoot als 'losjes geïnspireerd door echte gebeurtenissen'.

De gebeurtenissen die het beschrijft zijn die rond Operatie Car Wash, het onderzoek naar het massale corruptieschandaal in Brazilië, waarin tientallen hooggeplaatste politici en zakenmagnaten naar de gevangenis zijn gegaan.


Operatie Car Wash is in maart 2014 begonnen als een onderzoek naar aantijgingen dat de grootste bouwbedrijven van Brazilië het oliebedrijf Petrobras te veel in rekening hebben gebracht voor het aangaan van contracten. Onderzoekers beschuldigden Petrobras van het afromen van het extra geld van de top als steekpenningen voor het toekennen van contracten.

De Arbeiderspartij, die van 2003 tot 2016 aan de macht was, werd ervan beschuldigd een aantal van deze fondsen te hebben weggesluisd om politici te betalen en hun stemmen te kopen en te helpen met politieke campagnes.

Het schandaal heeft enkele van de bekendste politici van Brazilië aangetast, niet alleen van de Arbeiderspartij, maar ook van hun rivalen. President Michel Temer is een van degenen die onderzocht worden als onderdeel van Operatie Car Wash, maar heeft alle beschuldigingen van corruptie ontkend.


Vorig jaar werd ex-president Lula schuldig bevonden aan het ontvangen van een appartement als smeergeld en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De ex-leider heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat ze deel uitmaken van een politieke heksenjacht.

Ondanks het feit dat hij slechts enkele dagen verwijderd zou kunnen zijn van het feit dat hij naar de gevangenis wordt gestuurd - een rechtbank moet op 4 april een beslissing nemen - blijft Lula campagne voeren voor de presidentsverkiezingen in oktober.

Mevrouw Rousseff argumenteerde maandag, dat de Netflix-serie 'dezelfde moordtechnieken voor personages' gebruikt als de Braziliaanse pers in haar ogen had gebruikt om haar en Lula in diskrediet te brengen voorafgaand aan de verkiezingen.



Als een voorbeeld van de 'kwade trouw' van regisseur José Padilha citeerde ze een berucht citaat, dat in de serie wordt geuit door het personage dat op Lula is gebaseerd, maar in feite werd gezegd door senator Romero Jucá, die op dat moment de rechterhand van president Temer was.

In een open brief stelt Rousseff, dat 'iedereen die fictie wil maken het recht heeft op de wereld om dit te doen'. Maar, ze zegt dat The Mechanism 'niet gebaseerd is op echte feiten, maar op echte vervorming als een nieuw nep-nieuwsverhaal'.

Netflix heeft nog niet gereageerd op de brief van mevrouw Rousseff.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

In Venezuela vechten hongerige kindbendes met machetes voor afval van 'kwaliteit'

Er zijn zo'n 10 kindbendes in hoofdstad Caracas, hun wapens zijn messen, stokken en machetes

Liliana... (Bron foto: Rosali Hernández)


Terwijl Liliana luizen plukt van het verwarde, dikke haar van haar vriend Patricio, terwijl ze samen op het trottoir van een straat in Caracas zitten, is ze ook multi-tasking en houdt ze haar 'familie' in de gaten. Een 10 jaar oud meisje genaamd Danianyeliz knielt neer om water uit een plas te drinken, Liliana verwijt haar dat en spoort haar aan om een ​​slokje te nemen uit een sapfles die ze net in een vuilniszak hebben gevonden. 

Op 16-jarige leeftijd is Liliana de moederfiguur geworden van een bende Venezolaanse kinderen en jong volwassenen, de Chacao, genoemd naar de buurt die ze als hun territorium beschouwen. De 15 leden, variërend in leeftijd van 10 tot 23 jaar oud, werken samen om te overleven in wrede gevechten om 'kwalitatief' afval in het afbrokkelende, door schaarste geplaagde Venezuela.

Hun wapens zijn messen en stokken en machetes.

De prijs? Afval dat voedsel bevat dat goed genoeg is om te eten. Liliana glimlacht snel en heeft de bijnaam Caramelo. Ze neemt de leiding over elke dag voor de groep, bepaalt hoeveel voedsel haar 'gezin' zal consumeren en hoeveel ze zullen wegstoppen voor een andere dag. Ze regelt conflicten die oplaaien en geeft een knuffel, een zoen of een klopje op de rug als dat nodig is.

'Caramelo is mijn moeder en Paola is mijn tante', zegt Danianyeliz, een nieuwkomer die zich ongeveer een maand geleden bij de bende voegde. Ze ging van huis weg, zei ze, omdat er niet genoeg eten was om rond te gaan. De 'tante' waar ze naar verweijst, Paola, is pas 14 en een ander lid van de bende.

Caramelo - die vroeg om de volledige namen van de leden van de groep niet te vermelden, omdat ze bang zijn dat ze door de politie worden aangevallen - heeft een hiërarchie gecreëerd binnen de groep Chacao-bende, er is een binnencirkel die ze het 'kleine combo' noemt. Het omvat haar, Paola en zeven andere leden die samen door de stad dwalen om zwarte vuilniszakken te 'recyclen', wat betekent dat ze de zakken doorzoeken naar eten en drinken.

Ze houden de rest van de bende buiten de leiderschapskring om verschillende redenen: gewelddadig gedrag, voedsel voor zichzelf houden of soms een persoonlijke afkeer, maar als het gaat om de verdediging van hun territorium, zijn alle verschillen en antipathie vergeten. Ze roept alle 15 leden samen in de 'grote combo' om een ​​verenigd front te presenteren aan bendes uit verschillende buurten. Zo nam de bende van Caramelo de controle over Chacao over, hoewel veel leden niet uit de buurt komen - waaronder Caramelo, die werd geboren en getogen in Junquito, een Caracas-wijk in de bergen op ongeveer 16 kilometer afstand.

Er zijn minstens tien bendes in de hoofdstad, aldus een schatting van maatschappelijk werkers en politie schatting. 'Er waren altijd kinderen op straat in Venezuela, maar nu zien we een nieuw fenomeen - kinderen die meer eten op straat krijgen dan bij hen thuis', zegt Beatriz Tirado, die leiding geeft aan 'Angeles de Calle' of 'Straat Engelen', een niet-gouvernementele liefdadigheidsorganisatie.

(Suriname Mirror/The Miami Herald)

Nieuw bewijs zou contacten tussen Venezolaanse president Maduro en bouwreus Odebrecht, Brazilië, aantonen

Odebrecht gaf miljoenen dollars voor campagnefondsen Maduro in ruil voor bouwprojecten



Nieuw bewijs zou aantonen, dat de president van Venezuela, Nicolás Maduro, voor vele miljoenen dollars aan publieke contracten heeft gegeven aan de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht in ruil voor miljoenen dollars aan campagnefondsen, een andere indicatie van de enorme omvang van de omkoperij door het bedrijf, met medeplichtigheid van de Latijns-Amerikaanse elites. Dit meldt InSight Crime vandaag, d

Volgens documenten en getuigenverklaringen die zijn verkregen door de Braziliaanse nieuwsuitbater Estadão, heeft Maduro meer dan 4 miljard dollartoegekend aan het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht voor openbare werken die uiteindelijk nooit zijn voltooid in ruil voor 35 miljoen dollar aan donaties voor zijn presidentiële campagne van 2013.


Volgens Estadão verschijnt Maduro's handtekening in documenten die hard bewijs leveren voor deze corrupte relatie. Estadão meldt, dat Maduro degene was die het contact met Odebrecht initieerde. Euzenando Azevedo, de voormalige topfunctionaris van Odebrecht in Venezuela, verklaarde naar verluidt, dat Maduro's campagneleider Américo Mata hem benaderde met het verzoek om 50 miljoen dollar te betalen om Maduro's 2013-verkiezngscampagne te ondersteunen. Azevedo is naar verluidt overeengekomen om 35 miljoen aan bijdragen te betalen en heeft de financiering gecompenseerd voor het vrijgeven door de Venezolaanse regering van reguliere betalingen aan Odebrecht in verband met openbare werken.

Maduro zou volgens Estadão slechts één maand na zijn aantreden 'prioriteit' hebben gegeven aan de miljoenen dollars, die nodig zijn om de openbare projecten te dekken.

In het kielzog van dalende olieprijzen en aanhoudend economisch wanbeleid werden sommige staatcontractanten in Venezuela niet op tijd of helemaal niet betaald. De steekpenningen van Odebrecht voor Maduro waren kennelijk erop gericht om het bedrijf vooraan te zetten.

De miljoenenprojecten die aan Odebrecht werden gegeven, omvatten het upgraden en uitbreiden van bepaalde delen van openbaarvervoer systemen in de hoofdstad Caracas en het herstel van bestaande wegen en andere infrastructuur. Veel van deze projecten zijn echter nooit verder gegaan. Vanaf mei 2017 waren 23 van de 32 miljoenen dollars die aan Odebrecht in Venezuela werden toegekend, ofwel vastgelopen ofwel onafgewerkt.


Volgens Reuters is het project van het metrosysteem van Caracas, gestart in 2007 en naar verwachting in 2011 voltooid, slechts 23 procent voltooid.

Zoals InSight Crime eerder meldde, maakten vertragingen in de bouw onderdeel uit van de modus operandi van het bedrijf, dat in de hele regio werd gebruikt om de onwettig verdiende winst te verhogen.

Odebrecht vormt de kern van het grootste corruptieschandaal in Latijns-Amerika en besteedde honderden miljoenen dollars aan steekpenningen in de regio om contracten met openbare werken te sluiten. De 98 miljoen die Odebrecht naar verluidt in steekpenningen aan ambtenaren in Venezuela betaalde, was het hoogste bedrag dat werd betaald aan een Latijns-Amerikaanse regering buiten Brazilië, volgens een berekening van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Vier spijbelende scholieren, met uniform in tas, achter Vreedzaammarkt aangetroffen

Politie vermoedt drugsgebruik onder aangehouden jonge scholieren

(Bron foto: KPS)
 
Agenten van de Surveillance Unit Paramaribo hebben vandaag, dinsdag 27 maart 2018, vier scholieren aangetroffen achter de Vreedzaammarkt aan de Waterkant. Het gaat om de leerlingen R.M, (18), R.A. (16), C.W. (16) en J.M. (16). Zij bevonden zich in een omgeving waar de politie vaker drugsinvallen heeft gepleegd, zo meldt het Korps Politie Suriname, KPS. Bij deze invallen zijn drugs in beslag genomen en verdachten aangehouden. 

Een vijfde jongen rende weg bij het zien van de politie. Hij gooide een zak met inhoud weg die naderhand drugs bleek te zijn.

Door de gezichtsuitdrukkingen en reacties van twee van de leerlingen bestond het vermoeden dat deze onder invloed waren van een drugssoort of één of ander middel. Bij confrontatie met het feit dat ze onder invloed waren, verklaarde één dat zijn ouders ervan op de hoogte zijn dat hij rookt.

Bij een onderzoek in de tassen troffen agenten de schooluniformen aan. De spijbelaars zijn samen met de in beslag genomen drugs overgebracht naar het politiebureau.

De ouders zijn in kennis gesteld van het gebeurde. De politie heeft hen verplicht om persoonlijk hun kind af te halen, zodat zij op de hoogte worden gesteld waarmee deze kinderen zich bezighouden.

Nieuwe ministers worden woensdag 4 april beëdigd

President Bouterse evalueert regering 29 maart tijdens regeringsvergadering


De nieuwe ministers worden woensdag 4 april beëdigd. Dit bevestigt Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President, vandaag, dinsdag 27 maart 2018, op Starnieuws. 

Hij deelt verder mee - voor wat het waard is... - dat het agendapunt van de regeringsvergadering van komende donderdag niet 'Nieuwe Regering' is, maar 'Evaluatie van de Regering'. Door een misverstand is bij de communicatie een onjuist agendapunt doorgegeven aan de ministers. Het Kabinet van de President wenst dit voor de goede orde te corrigeren, zegt Van der San.

President Desi Bouterse had eerder aangekondigd, dat hij over zal gaan tot reshuffling van zijn kabinet.

'Nu is de president zover dat hij met de regering gaat evalueren', legt Van der San uit. Hij zal op 4 april overgaan tot de beëdiging van de nieuwe leden van het kabinet.

Eigenaresse ijssalon ’t Perronnetje te Hilversum wordt vervolgd voor mishandeling.....

(Bron foto: 't Perronnetje/Facebook)
Gilly Emanuels, slachtoffer van racisme, door OM tot dader van mishandeling gemaakt


Gilly Emanuels, de Surinaams-Nederlandse eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum, wordt vervolgd voor mishandeling. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag 27 maart 2018 bekend (zie onderaan) tot verbazing van de onderneemster. 'Ik word als dader gezien, terwijl ik slachtoffer ben.' Dit meldt De Telegraaf.

De zaak draait om een opstootje bij de zaak van Emanuels in de zomer van 2017. Op een filmpje is te zien hoe de onderneemster ruzie heeft met een aantal jongens en uiteindelijk de jongens slaat met een stok. De jongens schelden haar in dezelfde video uit, onder meer voor ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’. Daarvoor wordt een 18-jarige jongen eveneens vervolgd.

Vorige week nog maakte Emanuels bekend, dat ze haar eetgelegenheid in Hilversum sluit, omdat ze zich na racistische bejegeningen niet serieus genomen voelt door de gemeente en de politie. Dat ze nu wordt vervolgd, komt rauw op haar dak vallen. 'Ik moest het via de media vernemen, dus ik moet het even laten bezinken. Het overvalt me. Maar het is een schande. Ik ben het slachtoffer, hoeveel bewijs wil je hebben? Er is nota bene beeld.'

Maar, dat is juist hetgeen wat haar de das omdoet: alles is vastgelegd. Ook dat Emanuels uithaalt met een stok. Het OM heeft eerst geprobeerd om het conflict met mediation op te lossen, maar dat mislukte. 'Er zijn twee partijen en beiden hebben schuld. Mevrouw pleegt een strafbaar feit', aldus woordvoerster Mary Hallebeek. Net als een van de belagers. Vandaar dat ook de 18-jarige jongen wordt vervolgd, hij voor belediging.

Voor Emanuels onderstreept de vervolging echter het gevoel wat ze al had. 'Lekker makkelijk, mij vervolgen. Er was al zoveel gebeurd voor dat filmpje werd gemaakt. Ik heb al zo lang aan de bel getrokken. Als het probleem goed was aangepakt, was dit niet gebeurd.' Voor alle steun die ze kreeg na het hele voorval is ze nog altijd dankbaar. 'Maar, tegelijk blijft het je achtervolgen. Ik heb er last van. Bovendien ben ik ook moeder. Ik wil nu gewoon rust, ook voor mijn gezin.'





Korps Suriname Verkeersvrijwilligers: 'Voorbereiding invoering bromfietscertificering was zwak'

Sinds start certificering 15 maart hebben zich maar achttien bromfietsers gemeld

Politie: 'Geringe aantal aanmeldingen heeft te maken met lakse houding van bromfietsers'


'De voorbereiding voor de invoering van de bromfietscertificering was zwak. Er moesten bijvoorbeeld meer mensen en instanties betrokken worden zoals bedrijven, scholen en rijscholen', aldus Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), dinsdag 27 maart 2018, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de tot nu toe geringe opkomst voor registratie voor de bromfietscertificering. 

De registratie begon op 15 maart; tot zaterdag 24 maart hadden zich maar achttien mensen aangemeld. Binnen drie jaar moeten alle bromfietsers vanaf zestien jaar gecertificeerd zijn. Mensen die al een autorijbewijs hebben hoeven zich niet te registreren en zijn ook vrijgesteld van het theorie-examen. Er staan 118.000 bromfietsen ingeschreven bij de Verkeerstechnische Dienst.

'Er ontbreekt een goed communicatieplan met een strategie om de doelgroep te bereiken. Dat houdt niet alleen voorlichting in, maar er zouden ook workshops gehouden moeten worden voor de bromfietsers', zegt Gezius. Minimaal zes maanden vóór de registratie had er gecommuniceerd moeten worden met de doelgroep vindt hij. Die kan gemakkelijk bereikt worden via onder andere scholen en bedrijven.

De KSV-voorzitter ziet graag dat de rijscholen bij de begeleiding van de bromfietsers worden betrokken. Dit zou de kans op betere examenresultaten vergroten. De mensen zijn nu op zichzelf aangewezen en moeten de stof die ze moeten beheersen downloaden van de website van de politie.

Politiebrigadier Nathalie Creton coördineert de bromfietscertificering. Zij blijft erbij, dat het geringe aantal aanmeldingen te maken heeft met de lakse houding van bromfietsers, gezien de overgangsperiode van drie jaar. De meeste mensen die zich hebben geregistreerd zijn boven de vijftig jaar; slechts drie aanmelders behoren tot de groep jongeren.

'Misschien moet de voorlichting wat intensiever. We gaan ook de scholen bezoeken', zegt Creton. De bedoeling was om twee keer per week examens af te nemen, maar vanwege het geringe aantal aanmeldingen is dat teruggebracht naar één dag. De eerste zes geregistreerde personen hebben al examen gedaan. Slechts twee zijn geslaagd.

Twee goudmijnen te Tapoeripa onder beheer van Grassalco

Legale ondernemers die goud delven zijn controle volledig kwijt nadat ze op goudader zijn gestuit


De regering gaat twee goudmijnen waar zich de afgelopen dagen levensgevaarlijke wildwest-taferelen hebben voorgedaan, onder beheer van Grassalco stellen. Voor deze oplossing wordt gekozen, omdat de ondernemers die daar rechtmatig goud delven de controle volledig kwijt zijn nadat ze op een rijke goudader zijn gestuit. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 27 maart 2018.

Mensen uit de omgeving, maar ook personen die van heinde en verre kwamen, graaiden met gevaar voor eigen leven naar hartelust naar het erts dat door graafmachines was losgewoeld.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt, dat nog deze week het ministerie met belanghebbenden om de tafel gaat. Uitgenodigd zullen worden de ondernemers, bestuursdienst, Grassalco, ministeries, Commissie Ordening Goudsector Suriname, de parlementaire commissie voor NH, het traditioneel gezag in het gebied en de veiligheidsautoriteiten.

Het gebied komt onder beheer van Grassalco, dat al goudwinningsactiviteiten ontplooit te Maripaston in Para. De ondernemers zullen als sub-contractors onder supervisie van het staatsbedrijf opereren. 'De mensen aan wie door de overheid toestemming was gegeven om daar te werken hebben de zaak niet meer onder controle en we gaan het nu dus anders doen', aldus de bewindsman.


De bedoeling is dat Grassalco op basis van een 'verwerkingsdeal' de ondernemers zal betalen nadat het erts is verwerkt. Via deze constructie is de Staat verzekerd van royalties en belastingen en zijn er ook gegarandeerde inkomsten voor de dorpen en het district.

Om de kleinschalige goudmijnbouw te ordenen voert NH nu een tweesporenbeleid. Zo worden plaatsen waar sprake is van chaotische toestanden in een concessie ondergebracht. Daarnaast wordt met het UNDP, de ontwikkelingspoot van de Verenigde Naties, een blauwdruk ontwikkeld voor de oplossing van dergelijke conflictsituaties. Via deze blauwdruk wil NH de plotselinge spanningen door de ontdekking van goud overal, in en rondom dorpen in het binnenland, goed in kaart brengen en oplossingen daarvoor vinden.

DA’91 zet duidelijk pad uit naar verkiezingen 2020

(Bron foto's: DA'91)
Partij wil in ledental groeien en geen 'kleine' of 'elite partij' zijn

 
Politieke partij DA’91 heeft een duidelijk pad uitgezet in haar voorbereidingen naar de verkiezingen toe. Deze richt zich grotendeels op het vergaren van zoveel mogelijk nieuwe leden, het overbrengen van de nieuwe gedachte van de partij te weten ‘Politiek Anders’ (Politiek Trafassie) en het vertrouwen in de politiek weer opgang brengen door naar de burgers toe te gaan. Deze doelstellingen hebben geresulteerd in tal van activiteiten, die de partij reeds in 2017 heeft ontplooid.

Tijdens de jaarlijkse statutaire vergadering van de partij zaterdag 24 maart is teruggeblikt op de zaken die de partij heeft uitgezet in 2017, aldus vandaag, dinsdag 27 maart 2018, het Dagblad Suriname. Partijvoorzitster Angelic del Castilho gaf aan, dat de activiteiten van de partij grotendeels gericht waren op het aantrekken, behouden en informeren van leden voor versterking van kaderleden binnen de partij alsook versterking van het ledenbestand. Dit, om een sterkere positionering van de partij te bereiken. De partij wenst ook te breken met termen, zoals een kleine of elite partij te zijn.

Daarbij zijn verschillende methodieken gebruikt, zoals het instellen van een app zodat de partij de leden beter en sneller kan bereiken, het lanceren van de ‘Stof tot nadenken’ event (lezingen waarbij diverse sleutelpersonen in de samenleving uitgenodigd worden om over sociaal –maatschappelijke problemen te praten), het organiseren van buurtbijeenkomsten om first hand problemen die buurtbewoners ervaren aan te horen en samen met de mensen naar oplossingsmodellen te zoeken.

Tot slot is gewerkt aan verdieping van de band tussen kern en structuren. In het afgelopen jaar heeft de partij een duidelijk standpunt proberen in te nemen over diverse maatschappelijke en politieke issues zowel op nationaal als internationaal vlak. Ook is geparticipeerd aan diverse volksprotesten om het misnoegen tegen het huidig beleid van de regering te uiten.

Volgens Del Castilho heeft de partij in 2017 een beleid gevoerd dat naar hun gevoel in lijn staat met de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden van het presidium, zoals deze vastgelegd is in de statuten van de partij. Het presidium is de algemene leiding van de partij en oefent toezicht uit op alle organen van de partij met uitzondering van de partijraad en het presidium zelf. In 2018 zal er gewerkt worden aan het continueren en structureren van het contact met de samenleving. Dit is tevens een aangelegenheid van alle structuren en bestuursleden. De ressortraads- en districtsraadsleden, evenals district contactpersonen, zijn dan ook onmisbaar in dit geheel.

'Tijdens de bezoeken, waarbij er een dieper inzicht is verkregen rond problemen binnen de buurten is duidelijk gebleken dat one size does not fit all. Elk district heeft zijn eigen benadering nodig en er zal in dit kader gewerkt moeten worden aan de mensen te blijven prikkelen in activiteiten van de partij', aldus de partijvoorzitster.

Partijraadsvoorzitter Sunil Oemrawsingh heeft ook aangegeven, dat de partij nooit opgericht is om klein te worden of te zijn.

'Ik ben eens met de conclusie van de voorzitter dat het partij groeiende is, dankzij de inzet die in het afgelopen jaar is geweest. Dit beleidsjaar wordt de opdracht van vorig jaar meegenomen en zal er harder gewerkt moeten worden. Verkiezingsjaar 2020 ligt wel 2 jaar verder, maar dit is niet ver in de politiek. Het betekent dat wij alert moeten zijn, en bereid moeten zijn te mobiliseren voor de verkiezingen.'

De partij zal in deze pre-electorale periode werken aan het verder vergoten van het ledenbestand door te netwerken. De partij wil een ledenbestand van minimaal 5.000 actieve leden voor de verkiezing van 2020. Verder zal de partij werken aan het sterker maken van de band met structuren en kernen, reactiveren van oude kernen, werken aan branding van de partij om een jongere generatie te brengen en consistent en structureel werken aan het vestigen van de nieuwe gedachte van de partij.

Personeel Huize Ashiana weer in actie

Personeel wacht al 7 jaar op aanpassing nacht-, middag- en kledingtoelagen


De personeelsleden van Huize Ashiana zijn weer in actie, nadat ze eerder een actie op 6 februari 2018 hadden beëindigd. De personeelsleden hebben volgens directeur Osei Jabini aangegeven, dat hetgeen de vorige keer beloofd was niet is waargemaakt, waardoor besloten is de actie weer op te pakken, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 27 maart 2018. 

De bond, die de acties van de personeelsleden heeft opgevangen, zal weer proberen zaken in goede banen te leiden. Echter is het niet bekend wanneer de actie wordt opgeheven, zegt Jabini. De personeelsleden zijn de situatie beu en geven aan dat zij niet stoppen, zolang zij geen concrete oplossingen hebben gezien. Zij geloven dat als zij de actie on hold zetten er weer niets gedaan zal worden.

De reden dat het personeel in actie is, heeft vooral te maken met het feit dat men te lang, ongeveer 7 jaren, in afwachting is op aanpassing van de nacht-, middag- en kledingtoelagen. Ten opzichte van andere instellingen is Ashiana ver achter gebleven bij de aanpassing van deze toelagen. De bedragen zijn ernstig achterhaald.

De bond had aangegeven bezig te zijn samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te kijken hoe zij de aanpassing snel tot uitvoering konden brengen. In afwachting op antwoord van de bond werden de acties toen opgeschort.

Dat de actie weer is aangevangen, werd bekend nadat de pers een bericht kreeg van de instelling waarin weer een beroep gedaan werd op familieleden, vrijwilligers en sociale verenigingen om te assisteren bij het verzorgen van de senioren burgers. Personen die reeds vanmiddag hun ondersteuning willen geven, kunnen voor verdere instructies zich opgeven bij het hoofd, dat de algehele leiding heeft voor de middagdienst.

LVV werkt aan bewustwording inzake gebruik van pesticiden

(Bron foto: LVV)
Pesticiden vaak onjuist toegepast en men maakt geen gebruik van beschermende kleding


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), voert bewustwordingscampagnes uit over het gebruik van pesticiden. Vorig jaar is de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onder directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (ODLOAV) van start gegaan met dit project onder scholieren en bedrijven. Het gaat om het project 'Verantwoord Omgaan met Bestrijdingsmiddelen of te wel pesticiden', aldus LVV vandaag, dinsdag 27 maart 2018.

Bestrijdingsmiddelen zijn alle stoffen (biologische en chemische), die je kunt gebruiken voor het bestrijden of beheersen van ziekten en plagen in huishoudens, landbouw en veeteelt. Het grote publiek weet weinig over pesticiden, hoewel de meesten in hun dagelijkse activiteiten gebruik hiervan maken. Meestal wordt het onjuist toegepast en maakt men geen gebruik van de Personal Protective Equipment (PPE) met als gevolg aantasting van de gezondheid van mens, dier en milieu. Onder PPE wordt verstaan de juiste beschermende kleding met name een respirator (mondkap met filter), industriële handschoenen, een veiligheidsbril, laarzen, lange mouwen en lange broek en een hoofddeksel.

Het ministerie heeft er bewust voor gekozen voorlichting sessies te verzorgen op scholen aangezien de jeugd de toekomst is. Werken aan hun bewustwording kan een mindshift teweegbrengen. Ook is gebleken, dat ouderen eerder luisteren naar hun kinderen dan naar voorlichters, wanneer die hen willen wijzen op de gevaren van bestrijdingsmiddelen. Oude gewoonte van 'wij doen het al jaren zo en er gaat niets mis', is reeds achterhaald.

Naast scholen worden ook bij bedrijven en landbouworganisaties die met pesticiden werken, deze informatiesessies verzorgd. Het blijkt veelal, dat de werknemers en hun superieuren niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren waar ze aan worden blootgesteld bij het werken met pesticiden.

Tijdens de infosessies worden zowel de werknemers als leidinggevenden van het bovengenoemde bewust gemaakt. Dennebos NV, Sheruna Medical N.V., Stichting Sisa en de Coöperatie van Groenten verbouwers van Pettenpolder G.A. in Nickerie, zijn enkele bedrijven en landbouworganisaties die een training hebben gehad van de afdeling Bestrijdingsmiddelen

Uit de vragen die gesteld werden en gemaakte opmerkingen tijdens de informatiesessies blijkt dat er weinig kennis is en onverantwoord wordt omgegaan met pesticiden. Het is de taak van het ministerie om de samenleving te voorzien van informatie, trainingen, begeleiding en het creëren van bewustwording bij zowel boeren als de rest van de gemeenschap. Eenieder kan terecht bij de afdeling Bestrijdingsmiddelen voor informatie over pesticiden.

Het ministerie gaat verder met dit project in de overige districten om zoveel mogelijk mensen te bereiken in Suriname teneinde een verantwoorde pesticiden beleid uit te voeren.

Insel Air leent 1,5 miljoen dollar van PSB Bank

Met lening kan op korte termijn de C-check van derde F50 vliegtuig worden bekostigd


Insel Air heeft gisteren met PSB Bank (voorheen: Postspaarbank) een financieringsovereenkomst getekend voor een leenbedrag van 1,5 miljoen dollar. Met het geld van deze lening kan op korte termijn de C-check van een derde F50 vliegtuig worden bekostigd, waardoor Insel Air spoedig over de vereiste back-up hoopt te beschikken. 

Back-up is nodig om, als een toestel uitvalt of een reguliere onderhoudsbeurt ondergaat, toch het reguliere vliegschema van dagelijks meerdere verbindingen van Curaçao naar Bonaire, Aruba en Sint Maarten normaal uit te kunnen voeren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 maart 2018.

Momenteel beschikt Insel over twee F50’s, waarvan één aan de grond staat, maar naar verwachting van de directie binnenkort - mogelijk vandaag of morgen - weer ingezet kan worden.

De leningsovereenkomst met PSB Bank, met een garantie van overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH), is voor de C-check en tevens bedoeld voor andere back-up, zoals mogelijk een F70 of F100. Beide zijn jetvliegtuigen.

De C-check vindt plaats in de hangar op Hato met behulp van een daartoe gecertificeerd internationaal bedrijf, zoals in het verleden eerder is gebeurd. Het toestel dat deze C-check ondergaat (PJ-KVO) staat op de balans van Insel Air International nv.

Dat geldt niet voor de PJ-KVN en de PJ-KVM. Daarover wordt verder onderhandeld met het consortium bestaande uit MCB Bank, Vidanova Pensioenfonds en Algemeen Pensioenfonds Curaçao APC. Volgens de leiding van Insel is het afgelopen jaar aangetoond dat Insel levensvatbaar is met de frequenties tussen de ABC+S, maar is back-up een noodzaak.

Minister Camelia-Römer in zaak tegen Sona: 'Er is meer dan ooit behoefte aan een ordemaatregel'

'Nog steeds onduidelijk waarvoor zij ruim 7 miljoen gulden nodig heeft en nog geen deugdelijke financiële verantwoording is gevolgd'

 
De eerder aangekondigde rechtsgang door minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur tegen Sona, die belast is met het project HNO, is ingezet. Afgelopen vrijdag is het verzoekschrift in deze zaak ingediend, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 maart 2018.

'Er is meer dan ooit behoefte aan een ordemaatregel', aldus de bewindsvrouwe. Er is hier sprake van een spoedeisend belang, zo wordt gesteld in het verzoekschrift. Immers, Sona heeft in een brief van 6 maart 2018 het Land wederom verzocht om een storting van een bedrag van ruim 7 miljoen gulden. Dit ‘terwijl het nog steeds onduidelijk is waarvoor zij dit bedrag nodig heeft en vooralsnog geen deugdelijke financiële verantwoording is gevolgd’, zo staat in het verzoekschrift dat namens de minister van Gezondheid is ingediend door advocatenkantoor Soliana Bonapart & Aardenburg.

Sona heeft een verzoek ingediend voor aanvullende fondsen ‘terwijl er een reëel restitutierisico aanwezig is voor het Land, zeker ook als blijkt dat er onverklaard gebleven uitgaven hebben plaatsgevonden’.

'Er wordt 3.000 Amerikaanse dollar voor volwassen jaguar neergeteld en kopers zijn Chinezen in Suriname'

Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 2)

'De huid, het vlees, de botten, genitaliën en tanden worden voor verschillende doeleinden gebruikt'


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, dinsdag 27 maart 2018, de Vereniging Sport Jagers en Vissers van Suriname: Jagersvereniging pleit voor jachtakte na jagerstest


'Ik stond een keer oog in oog met een volwassen jaguar. We staarden elkaar enkele minuten aan. Geen van ons bewoog', vertelt jager Helmond Proeve over zijn ervaring tijdens een jachttocht in het bos. 'Ik liep langzaam achteruit en de jaguar vervolgde zijn pad. Er is bijna nooit een reden om op dit dier te schieten, tenzij het dier je echt aanvalt.'

Proeve is ook voorzitter van de Vereniging Sport Jagers en Vissers van Suriname. Hij zegt, dat de toenemende illegale jacht op en handel in jaguars, hem ook is opgevallen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Hij weet dat de vraag toeneemt en de betaling steeds hoger wordt.

'Het is een lucratieve business en door de economische crisis proberen personen op allerlei manieren geld te verdienen.' Er worden bedragen van drieduizend Amerikaanse dollars voor een volwassen dier neergeteld en de kopers zijn Chinezen in Suriname, hoort hij. De huid, het vlees, de botten, genitaliën en tanden worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De jaguar wordt ook over de grens naar Frans-Guyana gesmokkeld waar er meer geld wordt aangeboden.

Op Facebook en andere social media komen met enige regelmaat ‘tijgertanden te koop’, ‘tijgertanden verwerkt tot sieraad’ of ‘tijger te koop’ aanbiedingen voorbij. Suriname heeft geen tijgers, maar jaguars en nog andere katachtigen, merkt Proeve op (Suriname Mirror: in Suriname wordt de jaguar 'tigri' genoemd).

De vereniging heeft op Facebook (FB) iets meer dan 13.000 leden, maar op papier telt zij ongeveer 200 contribuerende leden. Proeve ontkent niet, dat er onder hen ook wel ‘rotte appels’ zijn die zich schuldig maken aan overtreding van de Jachtwet van 1954. 'Als bestuur spelen we geen struisvogel. Daarom proberen wij onze leden constant bewust te maken van de jachtregels en de straffen die staan op de overtreding hiervan. De do’s en don’t als jager en visser. Maar in the end is een ieder verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.'

Op de FB-pagina is een foto gedeeld van een jongedame die lachend poseert naast een neergeschoten jaguar op een ATV – vermoedelijk te Benzdorp. De reacties hierop lopen uiteen: afschuw, toejuichingen, discussie over de plaats, twijfels over een gefotoshopte foto tot aan onwetendheid dat het om een beschermde diersoort gaat. Het bestuur heeft afstand genomen van de foto, maar heeft die laten staan voor de discussie erom heen.

'De leden wijzen elkaar op de zware overtreding en het belang van het beschermen van dit dier voor Suriname.'

De overheid gaat in de stroperij en illegale handel van de jaguar niet geheel vrijuit. Proeve wijst hen als medeschuldige aan. De politie is onze beste kameraad, zeggen we altijd. 'Wij willen de jachtopziener als onze beste kameraad. Samenwerken in plaats van tegenwerken.' Er wordt te weinig gecontroleerd en als die controle er is, schrijft de jachtopziener al te snel een boete uit. De voorzitter grijpt de visserij als voorbeeld. Een Nickeriaanse senioren visser die net even buiten het seizoen 80 kwie kwie’s heeft gevangen, kreeg een boete van Srd 100 per kwie kwie. 'Je treft die arme man en zijn gezin, terwijl als je actief voorlichting had gegeven en de educatie dichter naar de man en het liefst in zijn taal had gebracht, had je een beter succes. Wij zeggen daarom: geef ons educatie, train ons en laat ons samen de wettelijke bepalingen herzien.'

De vereniging pleit al enige tijd voor de wettelijke invoering van de jagerstest conform het Jachtbesluit van 2002. Hierin staat dat vanaf 1 december 2003 elke legale jager met een geldige jachtakte deze test succesvol moet hebben doorlopen. Naast het feit dat sommige personen met illegale wapens (zonder wapenvergunning) jagen, worden jachtaktes uitgereikt zonder de jagerstest te doen. 'Als de overheid ervan uitgaat dat iedere jager de Jachtwet moet kennen, geef iedereen dan ook een rijbewijs zonder dat zij een verkeersexamen hoeven af te leggen.'

Neem een jager die al vijftig jaar jaagt in het bos en vraag hem hoeveel patronen hij volgens de wet bij zich mag hebben. Hij zal je vreemd aankijken. Vraag een jager wat de precieze grenzen van een natuurreservaat zijn en hij zal de schouder ophalen; de groene bijna onleesbare grensbordjes hangen soms twintig meter hoog in een boom. 'De overheid moet geen hypocriet zijn en alle schuld in de schoenen van de jagers schuiven of kleine jongens die op leguanen jagen, beschuldigen. Ik verzet mij hiertegen en pleit daarom voor samenwerking en educatie.'

Proeve wijst naar de successen van milieuorganisatie Green Heritage Fund Suriname die jaar in en uit mensen informeert over luiaards en dolfijnen. 'Verandering zal niet van de een op de andere dag komen. Het zal een lang proces zijn en elke jager die tot inkeer komt en voor het ‘rechte pad’ kiest is een stap naar succes.'

De vereniging werkt sinds enkele maanden samen met Conservation International Suriname. Die gaat de jagers betrekken in het tellen van bepaalde diersoorten in Suriname’s uitgestrekte bossen.

 In de Jachtwet komen vier categorieën van in het wild levende dieren voor: beschermde diersoorten, jachtwildsoorten, kooidiersoorten en overwegend schadelijke diersoorten. De jachtkalender geeft overzicht van het jachtwild dat in bepaalde perioden van het jaar en onder bepaalde voorwaarden en hoeveelheden, bejaagd mag worden.

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....

Suriname en Guyana delen kennis en ervaring inzake REDD+ Programma

Guyanese delegatie brengt driedaags bezoek aan Project Management Unit (PMU) van Suriname REDD+ Programma

(Bron foto: REDD+ Suriname)

Suriname en Guyana hebben kennis en ervaring met elkaar gedeeld over de bescherming en het duurzaam beheer van bos binnen het kader van het REDD+ Programma. Een Guyanese delegatie heeft 19, 20 en 21 maart bezoek gebracht aan de Project Management Unit (PMU) van het Suriname REDD+ Programma. Dit gebeurde op uitnodiging van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), dat hier de trekker is van het programma, aldus de Ware Tijd dinsdag 27 maart 2018.

REDD+ heeft als doel de uitstoot van CO2 als gevolg van ontbossing en bosverarming tegen te gaan.

Er is onder andere besproken wat de plannen zijn om dit succesvol te laten verlopen in beide landen. Ook is gesproken over hoe in beide landen betrokken partners bij het programma participeren.

Het REDD+-team van Guyana heeft een bezoek gebracht aan het dorp Matta waar door NIMOS en de PMU een REDD+-informatiesessie is gehouden voor de lokale bevolking. Onder leiding van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), die mede-implementatiepartner is binnen REDD+ Suriname, heeft de delegatie een bezoek gebracht aan de Dennenbos-concessie. Daar is informatie uitgewisseld over duurzame houtexploitatie.

Volgens NIMOS-directeur Cedric Nelom mag de ontmoeting en informatie-uitwisseling tussen de beide landen als geslaagd worden aangemerkt. Het is de bedoeling dat een Surinaamse delegatie een tegenbezoek zal brengen aan Guyana.

In 2005 is het REDD+ Programma ingesteld door de Verenigde Naties als financieel mechanisme tegen ontbossing. Bomen hebben de belangrijke taak om overdag CO2 (kooldioxide) op te nemen en spelen hiermee een belangrijke rol in de strijd tegen opwarming van de aarde en klimaatverandering. Bosrijke ontwikkelingslanden, zoals Suriname, kunnen door deel te nemen aan het programma financieel gecompenseerd worden voor bosbehoud en duurzaam bosbeheer.

Suriname neemt sinds 2014 deel aan het REDD+ Programma, dat hier momenteel in de voorbereidingsfase is.

Eigenaar bromfietsreparatiebedrijf Motor King van verduistering verdacht

Man (32) zou bromfietsen hebben doorverkocht en opbrengsten in eigen zak hebben gestopt


De politie van Kwatta onderzoekt aangiften van verduistering van bromfietsen tegen de eigenaar van het bromfietsreparatiebedrijf Motor King. De 32-jarige B. R. wordt ervan verdacht bromfietsen door te hebben verkocht en de opbrengsten ten eigen bate te hebben aangewend, zo bericht het Korps Politie Suriname maandag 26 maart 2018.

Hij adviseerde zijn slachtoffers hun brommer te verkopen, omdat het mankement niet meer te herstellen zou zijn of zich zou blijven voordoen. De klanten stemde toe, maar zagen daarna nooit het geld en kregen hun bromfiets niet terug.

De eigenaar die bekend is bij de politie is opgespoord en aangehouden en heeft bekend..
Het vermoeden bestaat dat hij meerdere slachtoffers moet hebben gemaakt. Deze worden opgeroepen contact te maken met de politie van Kwatta voor het doen van aangifte.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is R. in verzekering gesteld.

President Bouterse schrijft regeringsvergadering uit met op agenda 'Nieuwe Regering'

'Koning der Reshuffling' Bouterse heeft nimmer een deskundig regeerteam geleid.....

 
President Desi Bouterse heeft een regeringsvergadering uitgeschreven voor donderdag. Het agendapunt is: Nieuwe Regering. De vergadering die voorgezeten wordt door de president begint om 12.00 uur in het presidentieel paleis, zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 27 maart 2018. 

Het is nog steeds niet duidelijk voor verschillende ministers wat hun lot zal worden, donderdag. Hoewel er verschillende opvattingen zijn in de NDP over het nut van reshuffling, is het uiteindelijk de president die ministers benoemt en ontslaat.

Sinds de jaren tachtig is het duidelijk dat het een leiderschapsstijl is van Bouterse om ministers naar huis te sturen. Zo'n honderd ministers zijn al gewisseld, zonder dat de situatie werkelijk veranderde. De nieuwe ministers zullen in de eerste week van april worden beëdigd.

Op 12 augustus 2015 werden de volgende ministers benoemd:
Gillmore Hoefdraad - Financiën
Jennifer van Dijk-Silos - Justitie & Politie
Ronni Benschop - Defensie
Algoe - Landbouw, Veeteelt en Visserij
Steven Relyveld - Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer
Andy Rusland - Transport, Communicatie en Toerisme
Siegfried Wolf - Openbare Werken
Niermala Badrising - Buitenlandse Zaken
Faizal Abdoelgafoer - Sport & Jeugdzaken
Sieglien Burleson - Handel en Industrie
Robert Peneux - Onderwijs, Wetenschap en Cultuur
Patrick Pengel - Volksgezondheid
Regilio Dodson - Natuurlijke Hulpbronnen
Mike Noersaliem - Binnenlandse Zaken
Edgar Dikan - Regionale Ontwikkeling

Op 4 september werden Soewarto Moestadja (Arbeid) en Joan Dogojo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) beëdigd.

Van Dijk-Silos, Relyveld, Rusland, Wolf, Badrising, Adboelgafoer en Burleson zijn intussen naar huis.

Op Justitie en Politie is Eugene van der San voor korte tijd minister geweest.

Dogojo is overgeplaatst naar Sport en Jeugdzaken.

Acht ministers zijn in twee en een half jaar vervangen.

'Zware lobby' zou gaande zijn om minister Miranda binnen regering te houden

NDP zou mede door inzet Miranda in 2015 de drie parlementszetels in Para binnengehaald hebben

Miranda nu uit regering zetten kan NDP in 2020 stemmen kosten

 
Nadat minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie van president Desi Bouterse te horen kreeg, dat hij vervangen zal worden, is er de afgelopen dagen een zware lobby op gang gekomen om het staatshoofd op andere gedachten te brengen. 

De Ware Tijd schrijft vandaag, dinsdag 27 maart 2018, vernomen te hebben  van verschillende bronnen, dat personen dicht bij president Bouterse hem hebben benaderd om zijn voornemen te heroverwegen.

Eén van de redenen om Miranda als minister te behouden zou zijn dat de NDP, mede door zijn inzet als districtscommissaris van Para, in 2015 alle drie parlementszetels in dat district heeft binnengehaald. Hem op een zijspoor plaatsen zou de partij politieke veren kunnen kosten bij de stembusgang in 2020. Gesteld wordt dat de NDP dat risico niet zou moeten nemen.

Bouterse zei vorige week dat hij tegen eind maart zo ver is om de wijzigingen in zijn kabinet bekend te maken. In politieke kringen wordt beweerd dat tien ministeries worden gereshuffeld:
Onderwijs, Wetenschap en Cultuur;
Openbare Werken, Transport en Communicatie;
Handel, Industrie en Toerisme;
Justitie en Politie;
Sport- en Jeugdzaken;
Binnenlandse Zaken;
Natuurlijke Hulpbronnen;
Landbouw, Veeteelt en Visserij;
Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en
Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Minister Welzijn zou geen belangstelling meer hebben deel uit te maken van regering

Welzijn in Nederland om aanwezig te zijn bij afstuderen dochter aan VU Amsterdam


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vertoeft momenteel in Nederland. Hij was aanwezig bij het afstuderen van zijn dochter Santusha aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 

In Suriname draait volgens Starnieuws vandaag, dinsdag 27 maart 2018, de geruchtenmachine op volle toeren, waarom de bewindsman juist nu in Nederland is. Welzijn zou geen belangstelling meer hebben om deel uit te maken van dit regeerteam.

Hij zal worden opgevolgd door NDP-Assembleelid Stephen Tsang. Ook voor het ministerie van Justitie en Politie heeft Welzijn geen belangstelling meer.

Eerder had president Desi Bouterse een onderhoud gehad met Welzijn over zijn functioneren op de twee ministeries. Aangezien de president bezig is met reshuffling, wisten ingewijden reeds dat Welzijn zou worden vervangen.

Eerder had Welzijn aangegeven, dat zijn reis naar het buitenland ruim van te voren was gepland. Hij had zijn dochter beloofd aanwezig te zijn wanneer zij haar mastersbul zou ontvangen in Rechtswetenschappen. Haar afstudeeronderzoek is gericht op conflicthantering in het Surinaams rechtssysteem waarbij arbitrage, bemiddeling en bindend advies een belangrijke rol spelen.

'Wordt de drugshandel gebruikt als financieringsmechanisme in Suriname?'

Nurmohamed (VHP): 'Wordt drugshandel niet beschermd door de regering Bouterse-Adhin?'


VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed maakt zich enorm zorgen over de toename van drugsvangsten in Suriname. Maar, erger nog dat het beleid van de regering Bouterse-Adhin weinig hieraan doet. Tijdens de begrotingsbehandeling 2018 vroeg hij De Nationale Assemblee en de regering aandacht voor 'of Suriname richting drugsschuur gaat'. 

'Wat is de reden dat de regering geen inhoudelijke informatie wil geven over drugszaken? Waarom moeten we dit soort mensen beschermen? Waarom horen we nooit meer iets van drugsvondsten en zaken? Waar is het NII met informatie voor de gemeenschap? Waar is de website De Boodschap met informatie naar jongeren toe? Waarom kan ik de historische cijfers van drugsvangsten na maanden niet ontvangen van de regering? Waarom is het beleid ook niet serieus op dit stuk? Wie beschermt men in de regering? Benoemingen die nodig zijn het drugsbeleid aan te pakken, worden niet gedaan z.a. benoemingen van de korpschef, de minister van Justitie en Politie, de bevelhebber van het Nationaal Leger, het terughalen van de DEA, instelling van de drugsinlichtingendienst onder de procureur-generaal', stelt de politicus maandag 26 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

Officiële historisch cijfers tussen 2006-2010 geven aan, dat gemiddeld 300 kilo per jaar cocaïne in beslag wordt genomen in Suriname. Nurmohamed schat op basis van feiten tussen 2017-heden dat dit getal tussen de 10 en 50 maal groter moet zijn, 3.000-15.000 kilo per jaar, met een waarde van 300-1.500 miljoen Amerikaanse dollar. Er zijn andere schattingen van gemiddeld 7.000 kilo per jaar (700 miljoen dollar). Dit zijn bedragen 50% of 100% van de Nederlandse ontwikkelingshulp voor 35 jaren lang.

'Wordt de drugshandel gebruikt als financieringsmechanisme in Suriname?”, vraagt Nurmohamed zich af. Als veel informatie geheim wordt gehouden, klinkt bij hem geen ander antwoord. Als veroordeelde drugshandelaren en eigenaren van drugslaboratoria in Suriname deel uitmaken van hoge posities in een regering, is het antwoord voor hem in ieder geval duidelijk.

'Met 300 – 1.500 miljoen Amerikaanse dollar  zou je de Amerikaanse dollar koers wel omlaag kunnen brengen, als dit geld in de economie komt', denkt hij. Er is maar een laatste vraag voor de politieke analist en wetenschapper: wordt drugshandel niet beschermd door de regering Bouterse-Adhin?

De geschiedenis heeft heel veel feiten hierover en de link naar de 'grootste' politieke leiders en stafleden in de 'grootste partij' in Suriname. 'Men wordt al gauw angstig als de VHP-fractie over het onderwerp drugs praat in het parlement van Suriname', benadrukt Nurmohamed.

Hij roept klokkenluiders daarom op om alle informatie over drugshandel in Suriname bekend te maken. Nurmohamed roept ouders en leerkrachten/docenten dan ook op om alert te zijn op het gedrag van hun kinderen, en contact te maken met de ouders/autoriteiten als er iets opmerkelijks aan de hand is.