(Bron foto: TeleSUR) |
Toen Cajamarca een jaar geleden de Zuid-Afrikaanse goudmijnmultinational AngloGold Ashanti uit haar gebied verdreef, werd de stad in centraal Colombia verteld dat haar economie zou instorten. Het tegendeel gebeurde, volgens de lokale bevolking. Bijna 98% van de inwoners van de stad stemden tegen 'La Colosa', dat op 26 maart 2017 de grootste open goudmijn ter wereld zou worden.
Sindsdien zijn de lokale bevolking en hun regering het oneens over de gevolgen van de stemming. De lokale overheid is in crisis sinds het referendum waarin slechts 67 lokale inwoners vóór de mijn stemden, vertelden plaatselijke overheidsfunctionarissen in februari tegen de krant Portafolio. Volgens de krant hadden ongeveer 1.000 inwoners hun baan verloren. In juni vorig jaar schreef de krant dat 600 lokale mensen hun baan verloren.
Stadsvoorzitter Luz Armanda Sanchez van de gemeente zei tegen de krant dat 'de bezuinigingen voor 2018 groot zijn. Er zijn geen middelen om alle programma's uit te voeren. Gezien de daling van de belastinginkomsten waren de enige goedgekeurde fondsen voor het minimale opereren van de gemeente.'
Sinds de stemming heeft Portafolio meerdere artikelen en editorials gepubliceerd waarin zij naar verluidt de negatieve gevolgen van de verwijdering van het op twee na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld naar voren brachten. De lokale bevolking verwerpt echter de beweringen van de krant, waarvan de hoofdredacteur, Ricardo Avila, regelmatig op topconferenties voor buitenlandse investeringen spreekt.
Lokale bewoners zeggen, dat de economische activiteit is toegenomen 'We willen heel duidelijk zijn voor het land, dat de boeren van Cajamarca geen spijt hebben', vertelde Luz Angela Jimenez aan de krant El Espectador. Jimenez richtte de Toerisme en Milieu Corporatie van Cajamarca en Anaima, de naburige stad, op en promoot het toerisme in de regio als een alternatief voor mijnbouw. Haar claim wordt ondersteund door Berlain Vargas, een lokale boer die een deal sloot met restaurantketen Crepes & Waffles. 'De stad is niet in crisis en de boeren hebben geen spijt van hun nee tegen mijnbouw op ons grondgebied. Integendeel, we zijn er steeds meer van overtuigd dat de toekomst van Cajamarca toerisme en landbouw is', zei Vargas.
Crepes & Waffles ondertekenden de overeenkomst met de Cajamarca-boerengemeenschap maanden na de stemming en hebben sindsdien lokale producten gekocht. Het bedrijf is niet de enige, volgens de plaatselijke boerenvereniging.
Meerdere Europese NGO's zijn ook gearriveerd in Cajamarca om de diversificatie van de economie te bevorderen, aldus El Espectador. De Belgische stad Gent is erin gesprongen om de boeren te helpen de waterkwaliteit in de regio te bewaken.
De directeur van de Toerisme en Milieu Corporatie, die ook tegen de burgemeester is, hoopt dat 'mensen komen kennis maken met Cajamarca en ervan genieten. We hebben papegaaien, poema's, tigrillos, herten, luiaards en gordeldieren', zei Jimenez. 'We leven in een bevoorrecht ecosysteem. Cajamarca is groen.'
Dit staat vandaag de dag nog op de website van AngloGold Ashanti:
'AngloGold Ashanti began actively exploring in Colombia in 2002. Significant investment in various greenfield exploration projects in the country has resulted in two major discoveries, at La Colosa in the Tolima province and Gramalote in the Antioquia province. Both projects are now at the stage of advanced economic evaluation.
Gramalote, a joint venture between AngloGold Ashanti Limited (51%) and Vancouver-based B2Gold, is located 110km northeast of Medellin in the municipality of San Roque, which is in the department of Antioquia. The project, managed by AngloGold Ashanti, is expected to be the group’s first operating gold mine in Colombia, establishing its operating credentials in the country.
The exploration rights for the La Colosa project are wholly held by AngloGold Ashanti. La Colosa is located 14km from the town of Cajamarca, in the department of Tolima. It lies in steep terrain in Colombia’s central Cordillera province, is the largest greenfields discovery made by AngloGold Ashanti.'
(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten