woensdag 7 februari 2018

Staatssecretaris Knops: 'Bewoners Sint Eustatius mogen uiteindelijk weer hun eigen bestuurders kiezen'

'Huidige bestuur negeert Nederlandse wetten, geeft zich over aan vriendjespolitiek en intimidatie'

Marcolino (Mike) Franco is beëdigd als regeringscommissaris van Sint Eustatius


Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft woensdagmiddag (lokale tijd) 7 februari 2018 op Sint-Eustatius uitgebreid met de bevolking gesproken over zijn besluit om het zittende bestuur opzij te zetten. Hij hield de bevolking voor dat het doel is dat de bewoners uiteindelijk weer hun eigen bestuurders mogen kiezen.

'Democratie is het hoogste goed dat we hebben. Maar, als je bent gekozen in de Eilandsraad en je houdt je niet aan de eed om te werken in het belang van de bevolking. Dan moet er iemand zijn die je tot de orde roept. En dat is wat we hebben gedaan', aldus Knops.

Knops maakte deze week bekend dat hij ingrijpt op het eiland, omdat het huidige bestuur de Nederlandse wetten naast zich neerlegt, zich overgeeft aan vriendjespolitiek en intimidatie.

In de zogenaamde town hall meeting waarbij de bevolking vragen stelde, ging het er soms verbaal hard aan toe. Maar, Knops bleef bij zijn verhaal dat hij niet anders kon dan het bestuur terzijde te schuiven 'in het belang van de bevolking van Sint-Eustatius'.

In opdracht van het bestuur van Sint Eustatius heeft een Amerikaans advocatenkantoor per brief  Knops gesommeerd de beslissing in te trekken om de regering van het eiland opzij te zetten. Volgens Jared Genser van het in Washington DC gevestigde Perseus Strategies is de handelwijze van Nederland een 'flagrante schending' van artikel 73 van het handvest van de Verenigde Naties (VN).

Hij is van mening dat internationale verdragen, zoals het handvest, de Nederlandse wetten vervangen. Genser zegt dat de beslissing van Knops niet genomen kan worden zonder overleg te hebben gevoerd met de eilandraad. Hij noemt het Nederlandse besluit 'een grote democratie onwaardig .

Het bestuur van Sint Eustatius had eerder al gezegd het besluit van Knops niet te accepteren en contact te zoeken met internationale advocaten. Ook een stap naar de VN wordt overwogen.


Knops heeft woensdag Marcolino (Mike) Franco beëdigd als regeringscommissaris van Sint Eustatius. Mervyn Stegers is beëdigd als plaatsvervangend regeringscommissaris, zo bericht het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dinsdag stemden Tweede en Eerste Kamer in met een wetsvoorstel van Knops dat bestuurlijk ingrijpen op Sint Eustatius mogelijk maakt. De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het bestuurscollege en de eilandsraad uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas als dat het geval is zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

De regeringscommissaris zal regelmatig in gesprek gaan met de burgers en bedrijven van Sint Eustatius. Zo zal hij een maatschappelijke raad van advies instellen, die hem gevraagd en ongevraagd kan adviseren.

Mike Franco is fysiotherapeut op Curaçao en heeft meer dan twintig jaar ervaring in politieke en bestuurlijke functies op dat eiland. Van 2012 tot 2016 was hij voorzitter van de Staten van Curaçao. Mervyn Stegers was leraar en advocaat. Daarna was hij wethouder en locoburgemeester van de gemeente Den Helder. Van 2001 tot 2017 was hij burgemeester van Tubbergen.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Nu.nl/ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Arreaza op bezoek bij president Bouterse

'Op dit moment, waarbij zaken erg moeilijk zijn voor de regio, is het goed op innovatieve manier te proberen problemen op te lossen'

Venezuela heeft in Suriname unieke steun en toeverlaat op continent


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, meldt woensdag 7 februari 2018, dat de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, een bezoek heeft gebracht aan president Desi Bouterse. Tijdens dit onderhoud is gesproken over de banden tussen Suriname en Venezuela.


'Op dit moment, waarbij zaken erg moeilijk zijn voor de regio, is het goed om op een innovatieve manier te proberen problemen op te lossen. Door samen te werken is het makkelijker om te komen tot een oplossing', aldus Bouterse.

Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken was aanwezig tijdens het bezoek. Zij vertelt dat ook de internationale ontwikkelingen aan de orde zijn gekomen.


Verder zal de herintroductie van de gemengde commissie tussen Suriname en Venezuela, die op 1 en 2 maart plaatsvindt, ervoor moeten zorgen dat de lopende afspraken op het gebied van de visserijsector, de PetroCaribe-deal en de rijstsector worden nagekomen. In dat verband zal een Surinaamse delegatie naar Venezuela afreizen.


Braziliaanse politie arresteert 13 leden van een religieuze sekte

Sekteleden verdacht van slavernij, mensenhandel en het witwassen van geld




De Braziliaanse politie heeft 13 leden van een religieuze sekte gearresteerd op verdenking van slavernij, mensenhandel en het witwassen van geld. Sekteleiders worden ervan beschuldigd de bezittingen van volgelingen in beslag te nemen en ze onbetaald te laten werken.

De politie viel verschillende bedrijven binnen als onderdeel van een onderzoek naar de sekte, bekend als de Evangelische Gemeenschap van Jezus, de Waarheid die Merkt. De kerk heeft naar schatting 6.000 volgers.

De politie zei, dat de hiërarchie van de kerk de enorme winsten van donaties en onbetaalde arbeid in grond, huizen en luxe auto's omzet. De politie is op zoek naar nog negen mensen, waaronder de leider van de sekte, bekend als 'Father Cícero'.

Onderzoekers zeiden dat kwetsbare mensen die naar een kerk in São Paulo zijn gegaan, zijn overgehaald om hun familie achter te laten om een nieuw leven op het platteland te beginnen. Ze kregen te horen, dat de sekte volledig egalitair was en dat ze al hun bezittingen aan de gemeenschap moesten overhandigen.

Op de boerderijen en in de Bedrijven van de sekte werkten ze onbetaald en werden ze begeleid door sekteleden als ze naar lokale steden gingen. 'De realiteit is dit, het is manipulatie van de geest, de kerels kunnen je leven volledig ongedaan maken, je familie achterlaten', vertelde een volgeling tegen de Braziliaanse nieuwszender Globo G1. 'Toen ik mijn ogen opende was het te laat en er waren er veel zoals ik en ze hadden alles overhandigd.' 




http://www.pf.gov.br/agencia/noticias/2018/02/pf-deflagra-operacao-para-combater-trabalho-escravo

PF deflagra operação para combater trabalho escravo


PF deflagra operação para combater trabalho escravo06/02/2018
 
Varginha/MG – A Polícia Federal, com o apoio do Ministério do Trabalho, deflagrou nesta manhã (6/2) a Operação “Canaã – A Colheita Final”, para dar base à investigação que apura crimes de redução de pessoas à condição análoga à de escravo, de tráfico de pessoas, estelionato, organização criminosa, falsidade ideológica e lavagem de dinheiro. Eles teriam sido cometidos por líderes de uma seita religiosa que atuava em municípios mineiros, baianos e paulistas.

Policiais federais dão cumprimento a 22 mandados judiciais de prisão preventiva, 17 mandados judiciais de interdição de estabelecimento comercial e 42 mandados judiciais de busca e apreensão, todos expedidos pela 4ª Vara Federal em Belo Horizonte/MG. Participam da Operação 220 policiais federais e 55 auditores fiscais do Ministério do Trabalho, nos Estados de Minas Gerais, São Paulo e Bahia.

Desenvolvida com a participação do Grupo Especial de Fiscalização Móvel do M.T.E, a investigação aponta que dirigentes da seita religiosa teriam aliciado pessoas em sua igreja em São Paulo/Capital, convencendo-as a doarem todos os seus bens para as associações controladas pela organização criminosa. Para tanto, teriam se utilizado de ardis e doutrina psicológica, sob o argumento de convivência em comunidades, onde todos os bens móveis e imóveis seriam compartilhados.

Depois de devidamente doutrinados, os fiéis teriam sido levados para zonas rurais e urbanas em Minas Gerais (Contagem, Betim, Andrelândia, Minduri, Madre de Deus, São Vicente de Minas, Pouso Alegre e Poços de Caldas), na Bahia (Ibotirama, Luiz Eduardo Magalhães, Wanderley e Barra) e em São Paulo (Capital); onde teriam sido submetidos a extensas jornadas de trabalho, sem nenhuma remuneração. Eles trabalharam em lavouras e em estabelecimentos comerciais dos mais variados tipos, como oficinas mecânicas, postos de gasolina, pastelarias, confecções etc.

Por meio da apropriação do patrimônio dos fiéis e do desempenho de atividades comerciais sem o pagamento da mão-de-obra, a seita teria acumulado vultoso patrimônio, contando com casas, fazendas e veículos de luxo. Atualmente, estaria expandindo seus empreendimentos para o estado do Tocantins, baseados na exploração ilegal.

A investigação teve início em 2011, quando a seita estava migrando de São Paulo para Minas Gerais. Em 2013, foi deflagrada a “Operação Canaã”, com inspeções em propriedades rurais e em algumas empresas urbanas. Em 2015, foi desencadeada sua segunda fase: “De volta para Canaã”, quando foram presos temporariamente cinco dos líderes da seita. A deflagração de hoje representa a terceira fase da Operação, com a prisão preventiva de 22 líderes da seita, que poderão cumprir até 42 anos de prisão, se condenados.

O nome da Operação é uma referência bíblica à terra prometida.

Será concedida entrevista coletiva, às 11h, na sede da Delegacia da PF em Varginha/MG: Av. Princesa do Sul, 1600, bairro Jardim Andere.

Comunicação Social da Delegacia da Polícia Federal em Varginha/MG

(Suriname Mirror/BBC/Policia Federal/Twitter)

Suriname heeft op eigen wijze afscheid genomen van kunstenaar Erwin de Vries

(Bron foto: Facebook)
'Als overheid zullen wij onze bijdrage leveren om zijn wens, een eigen museum, in vervulling te doen gaan'

 
Tijdens een uitvaartceremonie in de Hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft Suriname woensdagmiddag 7 februari 2018, afscheid genomen van kunstenaar Erwin de Vries (88). Vanwege de staatseer hielden vier militairen de wisselende wacht bij de kist, die bedekt was met de nationale vlag. 

'We hopen dat we het vandaag hiermee goed hebben gemaakt', zei ceremoniemeester Odette Miranda, aldus  de  Ware Tijd. De Vries voelde zich onvoldoende gewaardeerd in Suriname. Tal van prominenten uit de kunstwereld, de politiek en het bedrijfsleven kwamen hem een laatste groet brengen.

Waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, die mede namens de president sprak, zei dat De Vries 'zonder meer Surinames grootste en meest charismatische kunstenaar' was. 'Hij heeft Suriname stevig op de wereldkaart van de kunst gezet. Wij zijn hem hiervoor zeer erkentelijk.' Het ministerie wil daarom samen met de sector en de familie van de gelauwerde kunstenaar overleggen hoe 'zijn nalatenschap binnen het Surinaams cultureel erfgoed, een waardige plaats te zullen geven'.

Een grote wens van De Vries was een eigen museum. 'Als overheid zullen wij onze bijdrage leveren om deze wens in vervulling te doen gaan.'

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), wist te vertellen over zijn buurtgenoot De Vries: 'Wat weinigen weten is, dat hij een topeconoom was. Hij was niet vies van geld. Maar, hij maakte zich ook zorgen over de economie waarover hij vaak sprak. Een erelidmaatschap van de VES zou op zijn plaats zijn geweest.'

Op begraafplaats Hodie Mihi, Cras Tibi, werd De Vries in besloten familiekring begraven.

Financiële perikelen lijken gewoon, aan orde van de dag, te zijn binnen busvervoerssector....

'Frappant dat PLO achteraf ontdekt dat brandstofcompensatie niet volledig is overgemaakt'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, vindt het frappant dat de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) achteraf heeft ontdekt dat de brandstofcompensatie niet volledig is overgemaakt door de autoriteiten. 'Bij de afgelopen uitbetaling heeft niet een ieder ontvangen. Dat deel dat helemaal geen brandstofcompensatie heeft gekregen, is sinds vorige week wachtende', aldus Sahadew-Lall woensdag 7 februari 2018, in het Dagblad Suriname. 

Volgens hem vertelt de PLO aan elke bushouder hetzelfde verhaal: er is niet voldoende kapitaal overgemaakt. 'Hoe kan de PLO dit pas in de laatste week van januari 2018 ontdekken, terwijl de overmaking op 11 januari 2018 heeft plaatsgevonden? De bushouders zijn nu ongerust en weten niet wat ze moeten doen.'

Alhoewel Sahadew-Lall in aanmerking is gekomen voor de brandstofcompensatie van 4 maanden, voorspelt hij een sobere toekomst voor de particuliere bushouders. 'Wij hebben geen lidmaatschap binnen de PLO.' Hierdoor kunnen de ongeveer 1.300 geregistreerde bushouders geen druk uitoefenen op de PLO om de misstanden binnen de particuliere sector, alsook de inconsistente uitbetaling van de brandstofcompensatie, effectief aan te pakken. 'De PLO zorgt niet voor de zekerheid die de bushouders verdienen.'

Daarom zegt Sahadew-Lall keer op keer, dat de totale bushouders de angst los moeten laten en in eenheid deze kwestie moeten aanvechten. 'Op elke route moeten de bushouders zichzelf organiseren. Ze moeten leren om in één taal te praten om verbetering af te dwingen. Als dit niet gebeurt, zullen vele bushouders over de kop gaan.'

Rechtbank in Medellin, Colombia, gelast onderzoek naar voormalig president Uribe

(Bron foto: Twitter)
Alvaro Uribe verdacht van betrokkenheid bij twee bloedbaden door paramilitairen jaren '90


Een rechtbank in Medellin heeft een onderzoek gelast naar de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, en zijn vermeende betrokkenheid bij twee bloedbaden die door paramilitaire troepen in de jaren negentig werden uitgevoerd. Volgens het Superior Tribunaal van Medellin wijzen bewijzen met betrekking tot moordpartijen in de steden El Aro en La Granja op de criminele verantwoordelijkheid van verschillende mensen, zoals de toenmalige gouverneur van Antioquia, Alvaro Uribe.


De nieuwste beschuldigingen zijn weer een klap voor de familie van Uribe, wiens broer al in de gevangenis zit op verdenking van het leiden van een paramilitair doodseskader in de vroege jaren negentig. De voormalige president was al onderwerp van onderzoek vanwege zijn betrokkenheid bij het bloedbad van El Aro en een militair offensief uit 2002 in Medellin dat de paramilitaire heerschappij consolideerde in het westen van de stad.


De rechtbank verordonneerde deze onderzoeken bij het veroordelen van twee ranchers uit de regio tot 30 jaar gevangenisstraf wegens het Opdracht geven van de moord op de hoofdgetuige tegen Uribe. Het besluit om mensenrechtenactivist Jesus Maria Valle te vermoorden werd genomen met de toenmalige chef van staf van Uribe, Pedro Juan Moreno, volgens de rechtbank.

'Vooral degenen die deel uitmaakten van de staatsinstellingen; het gouverneurskantoor van Antioquia, het leger, de politie, de ter ziele gegane DAS (Departamento Administrativo de Seguridad), evenals bepaalde economische groepen' werden nooit goed onderzocht, ondanks hun vermeende betrokkenheid bij de bloedbaden, zei de rechtbank.

Uribe reageerde furieus op Twitter en beweerde, dat de rechterlijke uitspraak was uitgevaardigd door voormalig rechter Ruben Dario Pinilla, die eerder onderzoeken had gelast.



Volgens de voormalige president is Pinilla een 'gere-integreerd lid van M-19 guerrillagroep die moet worden onderzocht voor terroristische aanslagen die door de groep zijn uitgevoerd vóór de demobilisatie in 1991. De voormalige rechter was echter nooit lid van de M-19 en herinnerde Uribe eraan dat 'ik niet de enige ben die gerechtelijke bevelen heeft gegeven over je daden'.

Uribe is momenteel de leider van de extreemrechtse  Democratische Centrum-partij. De partij is fel gekant tegen een vredesproces met marxistische FARC-guerrillastrijders en wil graag de grootste politieke partij van Colombia worden als volgende maand verkiezingen in het Congres worden gehouden. Meer dan 60 Congresleden en zeven voormalige gouverneurs, voornamelijk behorend tot Colombia's exclusieve heersende klasse, zijn naar de gevangenis gestuurd vanwege hun banden met paramilitaire doodseskaders.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/TeleSUR/Twitter)

Ezel valt door dak woning in Cajazeiras, Brazilië

Verdwaalde ezel blijkbaar vanaf een aangrenzende heuvel op het dak geklommen


Een ongewoon voorval in een huis in Brazilië werd op de camera vastgelegd, toen een verdwaalde ezel door het dak van de woning viel. De video, vorige maand gefilmd in een huis in Cajazeiras, begint met de poten van de ezel bungelend in een gat in het dak.

De pogingen van de ezel om zich los te wrikken, leidden er uiteindelijk toe dat het binnen in huis viel, waar het snel weer op de been kon komen.

De filmer zei, dat de ezel blijkbaar vanaf een aangrenzende heuvel op het dak was geklommen.  'Tijdens het voorval heeft de ezel geen verwondingen opgelopen', aldus de filmer.



(Suriname Mirror/UPI/YouTube)

Hoofdstad van Venezuela, Caracas, getroffen door grote stroomstoring tijdens avondspits

Energieminister Luis Motta spreekt over 'een daad van sabotage' op de staatstelevisie

(Bron foto: Reuters)

Een stroomonderbreking tijdens de avondspits in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, veroorzaakte dinsdag 6 februari 2018 veel problemen in grote delen van de stad. Honderden forensen liepen over wegen van de stad lopen, omdat onder andere de metro was getroffen.

Anderen liften mee op vrachtwagens of hingen aan de deuren van overvolle bussen. Delen van de staten Miranda en Vargas werden ook getroffen door de stroomstoring, waarvan ambtenaren de schuld gaven aan 'sabotage', zonder te zeggen wie er mogelijk achter zouden zitten.

Sommige getroffenen meldden op social media, dat bussen en taxi's hun tarieven verhoogden naarmate de vraag steeg. Met veel pinautomaten zonder stroom, konden mensen geen geld opnemen om te betalen voor transport en moesten lopen.

Venezuela's inflatiepercentage, het hoogste ter wereld, betekent dat hoge coupures moeilijk te verkrijgen zijn en dat er een stapel geld nodig is om te betalen, zelfs voor bescheiden bedragen.


Volgens Venezolaanse media waren 10 metrostations gesloten. Energieminister Luis Motta sprak over 'een daad van sabotage' op de staatstelevisie. Hij zei dat de kabels van een transformator waren afgesneden, waardoor er een explosie en een brand in een onderstation in de staat Miranda was ontstaan.


De stroomvoorziening keerde dinsdagavond terug naar sommige delen van Caracas.

Venezuela kende in 2016 ernstige stroomstoringen, toen droogte een van de belangrijkste waterkrachtcentrales bijna droog liet staan.



De situatie is sindsdien verbeterd, maar stroomuitval blijft zich voordoen.

De regering wijt regelmatig de problemen aan 'saboteurs', maar critici van de regering van Nicolás Maduro zeggen, dat men er niet in is geslaagd de faciliteiten en infrastructuur van het land te onderhouden.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

Druk viaduct stort in in het centrum van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

(Bron foto: Twitter)
Vier auto's verpletterd, voor zover bekend geen gewonden


Een druk viaduct is dinsdag 6 februari 2018 ingestort in het centrum van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Twee rijstroken van de Eixão Sul zijn op de grond beneden gevallen. Er zijn geen meldingen van gewonden, maar wel zorgen over degenen die de ruimte eronder gebruiken voor handel en om te parkeren.

Stadsbestuurder Rodrigo Rollemberg vertelde de plaatselijke pers, dat op dit deel van de weg geen onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. 'Brasilia is een stad die vergrijst, het is een stad van beton', zei de heer Rollemberg, volgens de plaatselijke nieuwssite Veja.

Hij zei, dat sinds zijn bestuur het overnam in 2015, het herstelwerkzaamheden had uitgevoerd op enkele delen van de hoofdwegen van de stad, maar dit was niet een van hen.




De instorting vond plaats rond half twaalf  's morgens lokale tijd. Globo TV zei dat vier auto's eronder verpletterd zijn. Eén bestuurder - die toen nog niet in zijn voertuig was - vertelde het nieuwsnetwerk dat het allemaal binnen vijf minuten gebeurde.

De ruimte wordt gebruikt door een steakrestaurant, Churrascaria Floresta, en Globo TV zei dat sommige de tafels bedolven raakten.  Het gebied wordt ook soms gebruikt voor feestjes.




(Suriname Mirror/Veja/BBC/Globo/Twitter/YouTube)

Colombia klaagt bij Singapore over de naam 'Escobar' van een restaurant

'Eetcafé brengt hulde aan de ergste crimineel in de geschiedenis van Colombia'



Colombia heeft een klacht ingediend bij Singapore over een restaurant in de stadstaat, vernoemd naar drugsbaron Pablo Escobar. In een brief van drie bladzijden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van 2 februari uitte de Colombiaanse ambassade 'ernstige bezorgdheid' en zei dat het eetcafé hulde brengt aan de 'ergste crimineel in de geschiedenis van Colombia'. 

'De ambassade van de Republiek Colombia wil wat informatie delen om de gruwel die deze crimineel in Colombia heeft veroorzaakt op te frissen ... om nog maar te zwijgen van de drugsverslaving die hij promootte en de oorlog die hij verklaarde', aldus de brief. 'Als het idee van de eigenaar was om zijn of haar bedrijf er rendabel en trendy uit te laten zien, dan wekt het ... verwarring op, omdat Colombia niet is wat Narcos-Netflix portretteert.'

Er staat verder in, dat Colombia 'geen eerbetoon aan die crimineel meer kan tolereren'.



Toen persbureau AFP dinsdagavond 6 februari 2018 het restaurant in het hart van de zakenwijk van Singapore bezocht, zaten klanten aan ongeveer een dozijn tafels met drankjes na het werk, schijnbaar niet op de hoogte van de controverse. Verschillende boeketten stonden naast de deur met een afbeelding van Escobar, het restaurant feliciterend met de recente opening.

Eigenaar Stan Sri Ganesh vertelde AFP dat hij de naam had gekozen 'simpelweg, omdat het het woord bar daarin zit besloten. Het was bedoeld als een woordspeling ... we hadden het misbruik nooit verwacht.'

Meer dan twee decennia nadat de politie Escobar doodde in zijn bolwerk Medellin, werd de leider van het cocaïnekartel vereeuwigd in de hit Netflix-serie Narcos. Escobar is nog steeds erg populair in Medellin, waar hij wordt beschouwd als een heilige en anti-held - met souvenirs met zijn gezicht is het goed zaken doen.


(Suriname Mirror/AFP/laprensa.hn/Facebook)

Newmont's Merian-goudmijn voldoet aan 'International Cyanide Management Code'

Newmont Suriname spreekt van een 'belangrijke mijlpaal'



De goudmijn van Newmont Suriname te Merian is internationaal gecertificeerd. Deze voor het bedrijf belangrijke mijlpaal werd afgelopen week bereikt. De mijn in het Paamaka-gebied kreeg een volledige certificering conform de International Cyanide Management Code (ICMC). Dat meldt het goudproductiebedrijf vandaag, woensdag 7 februari 2018, in een persbericht, aldus de Ware Tijd. Het International Cyanide Management Institute maakte een en ander 2 februari bekend in onderstaand bericht.


De certificering werd behaald op basis van een gedetailleerd auditbevestigingsrapport opgesteld door onafhankelijke, externe controleurs. Zij evalueerden Merian aan de hand van het verificatieprotocol van het International Cyanide Management Institute.

De onafhankelijke auditors vonden dat Merian volledig in overeenstemming is met de Principles and Standards of Practice van de ICMC. 'De ICMC is een vrijwillig verzekeringsprogramma van derden. Deze certificering betekent dat Merian de beste werkwijzen heeft geïmplementeerd met betrekking tot aankopen, transport, verwerking, opslag en de recycling van cyanide', aldus Johan van Huyssteen, directeur van Merian.

Newmont Mining Corporation werd in 2005 één van de eerste ondertekenaars van het ICMC en vereist dat alle wereldwijde operaties onder haar auspiciën worden gecertificeerd. De certificering is voor een periode van drie jaar en Merian zal in 2021 een hercertificatie-audit ondergaan.



https://www.cyanidecode.org/media-room/press-releases/2018/newmont-mining-corporation%E2%80%99s-merian-gold-mine-certified-under

Newmont Mining Corporation’s Merian Gold Mine Certified Under International Cyanide Management Code


The International Cyanide Management Institute (ICMI) announced today that Newmont Mining Corporation’s Merian Gold Mine in Suriname has been certified in full compliance with the International Cyanide Management Code (Cyanide Code).

ICMI has received and accepted a Detailed Audit Findings Report prepared by independent professional third-party auditors who evaluated the Merian Gold Mine against ICMI’s Verification Protocol and found it in full compliance with the Cyanide Code’s Principles and Standards of Practice. The Summary Audit Report and Auditor Credentials Form are available on Newmont’s Signatory Company Page on the Cyanide Code website: https://www.cyanidecode.org/signatory-company/newmont-mining-corporation. The operation must be re-audited every three years to evaluate continuing compliance with the Cyanide Code.

The Cyanide Code is a voluntary industry program for companies involved in the production of gold and/or silver using cyanide and companies producing and transporting this cyanide. It was developed under the aegis of the United Nations Environment Programme by a multi-stakeholder Steering Committee. The Cyanide Code is intended to complement an operation's existing obligation to comply with the applicable laws and regulations of the political jurisdictions in which the operation is located.

ICMI has been established to administer the Cyanide Code, promote its adoption, evaluate its implementation, and manage the certification process. A detailed list of the operations covered by signatory companies' applications, along with the full text of the Cyanide Code and its implementing and administrative documents, are available at www.cyanidecode.org.

Date: 
Friday, February 2, 2018

Caribische Ontwikkelingsbank leent EBS, via regering, 30 miljoen Amerikaanse dollar voor vervangen straatverlichting

'Vervanging beperkt energieverbruik en stroomopwekkosten en uitstoot van broeikasgassen'


De Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) stelt via de regering een lening van 30 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) voor de vervanging van straatlampen. EBS komt bij de uitvoering van het project om 40.000 straatlampen te vervangen door zuinigere led-lampen zelf in met 3,5 miljoen dollar. Dit meldt de CDB in onderstaand 6 februari 2018 uitgebracht bericht.

De bank verwacht, dat de vervanging niet alleen het energieverbruik en stroomopwekkosten zal beperken, maar ook de uitstoot van broeikasgassen.

'Straatverlichting is een aanzienlijke uitgave voor de overheid van Suriname, goed voor meer dan 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik', zegt CDB-projectleider Daniel Best. 'De introductie van energiezuinige straatverlichting en slimme technologie draagt bij aan de visie van de overheid om een moderne, duurzame en betaalbare energievoorziening tot stand te brengen, wat leidt tot meer energiezekerheid en internationale concurrentie.'

Het project omvat de opzet van een geavanceerd meteropnamesysteem, inclusief de installatie van 21.000 slimme elektriciteitsmeters. Dit zal de operationele efficiëntie van EBS verbeteren, omdat de slimme meters de betrouwbaarheid van verbruiksmetingen zullen verbeteren en diagnose op afstand mogelijk maken, waardoor de responstijd voor storingen wordt verkort.

Er zal ook een component voor klimaatrisico-screening zijn, waarbij een evaluatie zal worden gemaakt van de kwetsbaarheid van de EBS-infrastructuur en aanbevelingen zullen worden gedaan om de veerkracht van de infrastructuur te vergroten.

De lening omvat 18,6 miljoen dollar uit de European Investment Bank Climate Action Line of Credit (CALC) met CDB. Het project is, aldus de bank, in overeenstemming met de toewijding van de instelling aan klimaatverandering en duurzame energie, zoals uitgewerkt in haar Strategisch Plan 2015-2019. Het is ook in overeenstemming met de strategische doelstelling van CDB om inclusieve en duurzame groei en ontwikkeling te ondersteunen en met haar bedrijfsprioriteit om sociale en economische infrastructuur in de regio te helpen versterken.

http://www.caribank.org/news/cdb-funds-usd30-million-project-upgrade-streetlights-suriname

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops naar Sint Eustatius

Charles Woodley, gedeputeerde van Financiën: 'Actie Nederland is het kapen van de democratie - De echte dictators zijn de Nederlanders, het zijn en blijven kolonialen'

Xavier Blackman, directeur Openbare Aangelegenheden, veegt vloer aan met Nederlands onderzoeksrapport over eiland - 'Complete kolder'


Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops kan, wanneer hij vanochtend, woensdag 6 februari 2018, aankomt op St. Eustatius, boze Statiaanse functionarissen verwachten. Charles Woodley, gedeputeerde (wethouder) van Financiën, noemt het plan om het bestuur van St. Eustatius (Statia) af te zetten ‘het kapen van de democratie’. 'Waarom willen ze niet gewoon verkiezingen?', vraagt hij zich af, 'zodat het de burgers gevraagd wordt of ze tevreden zijn?' Hij voegt er aan toe, dat Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella de bestuurscultuur ‘rot’ heeft genoemd, 'het is gewoon een gebrek aan respect.' Dit bericht Caribisch Netwerk/NTR.


Het Nederlandse kabinet zet het zwaarste middel in om op Sint-Eustatius in te grijpen: Knops heeft maandag aan de Tweede Kamer voorgesteld om alle bestuurders op het eiland te laten afzetten.

Xavier Blackman, directeur van Openbare Aangelegenheden, noemt het rapport dat de Statiaanse bestuurders beschuldigt van ‘vriendjespolitiek, bedreiging, machtswellust, discriminatie, intimidatie en willekeur’, 'complete kolder'. Het committee heeft gewoon de mening van bepaalde personen opgeschreven', zegt hij, 'maar geen feiten. De verhalen over financieel mismanagement zijn onzin. Elke dollar is onder de loep genomen en uitgegeven onder toezicht van de Nederlandse overheid en het College Financieel Toezicht (Cft). Er is nergens bewijs geleverd van slecht bestuur.'
 
'Het lijkt er op, dat er maar een van de partijen de regels en de wetten kan veranderen en de andere partij zich daar bij dient neer te leggen. Er is geen dialoog. We hebben vragen voorgelegd aan verschillende ministeries betreffende bepaalde wetten die ons in conflict leken met onze democratische rechten, maar daar hebben we nooit antwoord op ontvangen', stelt Woodley. 'Er zijn hier allerlei soorten belastingen ingevoerd; algemene bestedingsbelasting (ABB), importbelastingen en nog andere taxen, maar van hoeveel er hier is opgehaald hebben we nooit een overzicht gekregen.'

'Met al het toezicht waar we aan werden onderworpen zou je zeggen dat er ook wat respect zou worden getoond en hoffelijkheid, maar Julian Woodley, de waarnemende gouverneur weigerde de besluiten te ondertekenen die door een meerderheid in de eilandsraad waren goedgekeurd. De rechter heeft daarvan in juni geoordeeld dat de gouverneur de wet overtrad. Een gouverneur voor de rechter brengen is bijna een onmogelijke taak, maar we hebben gewonnen. Minister Plasterk heeft daar vragen over moeten beantwoorden in de Tweede Kamer. ‘Een vergissinkje’ noemde hij het en het was al weer opgelost, maar het was een ‘vergissinkje’ dat ons parten heeft gespeeld bij het goed uitoefenen van ons bestuur.'

'Hoe kan je verrechtvaardigen dat een door de Statiaanse bevolking wettelijk verkozen bestuur weg moet in het belang van de Statiaanse bevolking?', wil Woodley weten. 'In het College van Wijze Mannen zitten veertig Europese Nederlanders op een totaal van zeventig leden, Sommigen hebben nooit op Statia gewoond. Van de zeventig wijze mannen zijn er twintig geboren op Statia en die zijn bij de bedrijven langs geweest om te vragen over goed bestuurd wordt. Het antwoord was ja. De echte dictators zijn de Nederlanders, het zijn en blijven kolonialen.'

Knops heeft het volk van St. Eustatius uitgenodigd om vanmiddag lokale tijd naar een bijeenkomst te komen.

Inspecteur-generaal Jan Huurman haalt uit naar ‘onjuiste berichtgeving Antilliaans Dagblad’

Huurman vraagt Raad van Bestuur van het Sehos om rectificatie


Inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie voor de Volksgezondheid wraakt de ‘onjuiste berichtgeving in het Antilliaans Dagblad’ over de aankondiging van het Sint Elisabeth Hospitaal van nieuw onderzoek naar het OK-centrum in het ziekenhuis, in het bijzonder naar het functioneren van algemeen chirurg Menno Misset. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 februari 2018.

Naar aanleiding van de publicatie heeft Huurman de Raad van Bestuur van het Sehos om rectificatie gevraagd. De Raad van Bestuur van het Sehos heeft niet op het verzoek gereageerd.

Dat maakt de inspecteur-generaal bekend middels een persbericht, waarin hij stelt: 'De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft onmiddellijk na het verschijnen van het bericht in het Antilliaans Dagblad de Raad van Bestuur van het Sehos verzocht met een reactie te komen. Dit is gisteren per brief herhaald. Nu enige actie van het Sehos is uitgebleven, voelt de Inspectie zich gedwongen om zelf deze rectificatie uit te geven.'

Inspecteur-generaal Huurman is faliekant tegen vervolgonderzoek naar het functioneren van algemeen chirurg Menno Misset.

Na Tweede Kamer ook Eerste Kamer akkoord met overname bestuur Sint Eustatius

Machtsovername door Den Haag een feit


Nadat de Tweede Kamer gistermiddag met algemene stemmen zijn zegen gaf aan de vervanging van gedeputeerden, Eilandsraadsleden en de gezaghebber op Sint Eustatius door een regeringscommissaris, volgde in de avonduren de eveneens unanieme instemming van de Eerste Kamer, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 februari 2018.

Daarmee is de machtsovername door Den Haag met ingang van vandaag een feit.

Ook de senatoren waren opvallend eensgezind: alle fractiewoordvoerders betreurden het dat ex-minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de relatie met het openbaar bestuur op Statia zo heeft laten escaleren dat het tijdelijk uitschakelen van de lokale democratie op het eiland noodzakelijk is.

De partijen waren het er ook hartgrondig over eens dat staatssecretaris Raymond Knops (CDA) ervoor moet zorgen, dat de bevolking binnen de kortste keren concreet merkt dat er een einde is gekomen aan de jarenlange verloedering, zowel in fysiek als moreel en sociaal-maatschappelijk opzicht.

EBS sluit stroomtoevoer naar club D-bar af vanwege geknoei met elektriciteitsmeter

EBS jaagt op daders diefstal van elektriciteit en op mensen die meters manipuleren


Het energiebedrijf EBS gaat onverkort door met de jacht op diefstal van elektriciteit en op mensen die meters manipuleren. In het hart van het uitgaanscentrum is gisteren de stroomtoevoer van de club D-bar aan de Kleine Dwarsstraat afgesloten. Dat gebeurde nadat de lage rekening van het bedrijf was opgevallen. Onderzoek door de EBS bracht aan het licht, dat met de meter is geknoeid.

Zonder specifiek in te gaan op dit geval stelt technisch directeur Marcel Eindhoven van de EBS vandaag, woensdag 7 februari 2018, in de Ware Tijd, dat vaak onregelmatigheden aan meters worden geconstateerd. Aan de hand van het type onderneming kan het verbruik worden bepaald. Als het verschuldigde bedrag ver onder de inschatting van het verbruik is, dan maakt de stroomleverancier een uitdraai. Aan de hand hiervan kunnen verdere stappen worden bepaald.

De meterstanden worden regelmatig opgenomen. Wanneer blijkt, dat de aanslag extreem laag is voert het bedrijf een metercontrole uit. Als er onregelmatigheden worden geconstateerd handelt de stroomleverancier op basis van de aansluitvoorwaarden. De klant krijgt de gelegenheid zich te verweren. Als de redenen niet steekhoudend genoeg zijn wordt een boete opgelegd en wordt nagegaan hoe lang al gefraudeerd is met de meter. Er wordt dan een betalingsregeling getroffen.

Manipulaties aan de meter en diefstal van stroom komen vaker voor bij huisaansluitingen. Bij grootverbruikers gaat dat moeilijker, omdat zij een andersoortige meter hebben.

Vanaf het derde kwartaal van het vorig jaar beloont de EBS tipgevers van stroomdiefstal met een bedrag gelijk aan 10 procent van het door de overtreder verschuldigde bedrag tot een maximum van Srd 5.000 tipgeld. Er is sprake van stroomdiefstal als elektriciteit wordt verbruikt zonder dat dat wordt geregistreerd door een meter.

'Wanneer het beschikbaar vermogen in de omgeving wordt overschreden kunnen er spanningsklachten, kortsluitingen en storingen ontstaan. Deze gevolgen treffen niet alleen de overtreder, maar de hele omgeving. Illegale aansluitingen brengen brandgevaar met zich mee en zijn levensgevaarlijk', meldde de EBS eerder in een persbericht.

Deel van de schoolvervoer bushouders rijdt niet

Betaling over januari blijft uit ondanks belofte dat 5 februari uiterlijk betaald moest zijn


Omdat ze niet zijn betaald over januari, heeft een deel van de bushouders van schoolvervoer gisteren niet gereden. Aan hen was beloofd, dat ze uiterlijk maandag zouden ontvangen, aldus vandaag, woensdag 7 februari 2018, de Ware Tijd.

Eén bushouder, die anoniem wil blijven, zei dat als dinsdag betaling uitblijft, hij zijn bussen vandaag nog kan inzetten, 'maar donderdag ga ik echt niet meer kunnen rijden'. Met drie van zijn vijf bussen verzorgt hij schoolvervoer, de andere twee zijn particuliere bussen. 'Als ik helemaal afhankelijk was van het geld dat verdiend wordt uit schooltrajecten was ik al failliet. De twee particuliere bussen houden de zaak nog draaiende. Bushouders die hun bussen inzetten voor alleen schoolvervoer hebben het zwaar en sommige zijn zelfs bankroet. Hun bussen zijn in beslag genomen door de bank, omdat ze hun schulden niet konden betalen.'
 
Hij is één van de schoolvervoerders die het niet eens zijn met de tariefverhoging van 25 procent die de overheid nu zegt te kunnen uitbetalen. Hij houdt vast aan de verhoging van 40 procent zoals eerder is overeengekomen met minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De overheid heeft dit percentage verlaagd door de precaire financiële situatie van het land.

De algemene ledenvergadering van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) heeft zaterdag bij meerderheid onder voorwaarden ingestemd met het lagere percentage.

OBS-voorzitter Kenneth Themen was er niet van op de hoogte dat sommige bushouders dinsdag niet konden rijden. 'Als ze niet hebben gereden, heeft dat te maken met overmacht.'

De zaterdag afgesproken voorwaarden worden spoedig ingediend bij de regering. Die zijn onder meer betaling van het verhoogde tarief over januari en februari en van een deel van de verhoging met terugwerkende kracht vanaf ergens vorig jaar. Een juiste datum moet nog worden vastgesteld.

Actie personeel bij Huize Ashiana is versoepeld

Directeur Jabini verwacht spoedig uitbetaling verhoogde toelages en terugkeer rust

'Klacht over eenzijdige voeding is een leugen, bewoners zijn eerste stakingsdag woorden in de mond gelegd'


De Ware Tijd meldt vandaag, woensdag 7 februari 2018, dat de actie bij Huize Ashiana is maandag versoepeld. De bond hanteert nu een actiemodel waarbij tot tien uur 's morgens wordt gewerkt. Vervolgens wordt tot twaalf uur actie gevoerd. De bewoners moeten dan eten of sommigen hebben zorg nodig. De nachtdienst functioneert normaal. 

Directeur Osei Jabini merkt op, dat er empathie wordt getoond door het personeel. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting zijn in gesprek met de bond van Ashiana-medewerkers. Jabini zegt, dat er enkele administratieve zaken moeten worden afgerond om de verhoogde toelages, waar het voornamelijk om gaat, te betalen. Hij verwacht niet dat de gesprekken nog lang zullen duren.

De directeur van het verpleeg- en verzorgingshuis blikt tevreden terug op de manier waarop de samenleving heeft gereageerd op de oproep aan familieleden en vrijwilligers om te helpen de senioren te verzorgen door de staking van overwegend verplegend personeel, die vorige week dinsdag begon.

De klacht van de bewoners en medewerkers dat de voeding eenzijdig is noemt Jabini een leugen. Hij wijst erop dat het eten door een chef-kok wordt bereid. 'We proberen een gevarieerd menu op tafel te zetten. Elke week krijg ik een voedingslijst van wat de bewoners gedurende de week zullen eten.'

Jabini zegt dat bewoners op de eerste stakingsdag woorden in de mond zijn gelegd. 'We proberen de mensen de beste zorg te geven met de nodige voeding.' Het personeel vraagt al zeven jaar om lotsverbetering. De verhoogde toelages zouden in januari worden uitbetaald, maar omdat het niet is gebeurd besloot een groot deel van het personeel te staken.

Minister Dodson: 'Verbruik en in bezit hebben van kwik niet bij wet geregeld'

Dodson streeft naar geleidelijke afbouw dit jaar van kwikgebruik


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei gisteren in de Assemblee, dat kwik in Suriname geleidelijk aan verbannen zal worden. Dit is volgens hem geen gemakkelijke opgave. In 2016 is ongeveer 14.000 kilo goud geproduceerd, waarvoor evenveel kwik wordt gebruikt. Bij ratificatie het Minamata Verdrag erkent Suriname, dat het onjuist gebruik van kwik negatieve effecten op het milieu en de menselijke gezondheid heeft. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 7 februari 2018.


Tijdens de openbare commissievergadering over het Minamata Verdrag in De Nationale Assemblee heeft de bewindsman aangegeven, dat er een inventarisatie plaatsvindt van productie die kwik bevat. In sommige medische apparaten komt kwik voor.

Dodson deelde mee, dat op 26 februari een nationale dialoog zal worden gehouden met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, de UNDP. Hier zullen alle betrokkenen starten met de discussie over het uitvoeringsmodel. Er is ook een samenwerking met de buurlanden Frans-Guyana en Guyana.

Dodson gaf aan dat in de wetgeving verbruik en in bezit hebben van kwik niet is geregeld. Nergens is aangegeven dat kwik verboden is. Er is wel een smokkelroute via Guyana-Nickerie-Paramaribo. Er is 128 kilo kwik te Burnside (Coronie) in beslag genomen. De smokkelaars zijn beboet wegens een economisch delict.

Kwik staat op de zogenoemde negatieve lijst. Mensen die kwik importeren hebben daar vergunning voor nodig. Kwik dat in apparaten zit wordt niet geregistreerd wanneer dit niet wordt opgegeven. Dit is opgenomen in de actiepunten die uitgevoerd zullen worden.

De minister verwacht dat medio dit jaar diverse zaken al in orde zijn, waardoor de geleidelijke afbouw van gebruik van kwik in werking kan worden gesteld.

Suriname na jaren op weg naar ratificering Minamata-Verdrag

Assembleeleden discussiëren over verdrag en vinden dat kwikgebruik uitgebannen moet worden


'We weten nu niet hoe, waar en door wie kwik in Suriname komt en dus weten we niet waar het wordt opgeslagen'

De commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee is het unaniem erover eens dat het gebruik van kwik moet worden uitgebannen. 'Als verantwoordelijke bestuurders kijken we echter, voor wat de kleinschalige goudwinning betreft, naar een sector die in heel veel arbeidsplaatsen voorziet. Dus moet er goed gekeken worden wat we doen.' Dit zei André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie die de openbare behandeling van het Minamata-Verdrag - om kwik geleidelijk uit te bannen - voorbereidt, gisteren tijdens de openbare commissievergadering, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 7 februari 2018.

'Conclusie: Regering check de ruimte die het verdrag biedt en praat goed met alle stakeholders om zodoende een richtige uitvoering na goedkeuring te garanderen', stelde Misiekaba.

De ratificatie van het verdrag zal volgens de commissievoorzitter grote invloed hebben op de samenleving en de kleinschalige goudmijnbouw in het bijzonder, aangezien deze sector voornamelijk gebruik maakt van kwik bij de goudwinning.

Er zijn vragen gesteld over hoe het kwik het land binnenkomt. Volgens informatie van het ministerie van Handel, Industrie en Transport, komt kwik al 15 jaren niet via de officiële kanalen het land binnen. Sinds 2003 zijn er geen vergunningen aangevraagd voor de import. 'Als we niet weten hoe, waar en door wie kwik in Suriname komt en dus niet weten waar het wordt opgeslagen, hoe zullen we kunnen garanderen dat de opslag milieuvriendelijk geschied?', vroeg Misiekaba aan de hand van een van de vereisten van het Minamata Verdrag; het milieuvriendelijk opslaan van kwik.


Marinus Bee (ABOP) legde extra de nadruk op de gevolgen van klimaatsverandering in de wereld en de hand die de mens daarin heeft. 'Wij als samenleving moeten ons bewust zijn wat wij als mens allemaal in staat zijn te doen. Zowel positief als negatief wanneer het gaat om de vernietiging van onze natuur. De aarde biedt ons schone lucht, gezond eten en schoon water, maar de natuurlijke processen die hiervoor verantwoordelijk zijn, worden steeds vaker door mensen verstoord', voerde Bee aan. Dit gedrag is de voornaamste reden waarom de aarde sinds de jaren vijftig warmer wordt. 

Patricia Etnel (NPS) zei, dat de uitvoering van de 'Minamata Convention on Mercury' een grote invloed zal hebben op de economie en daarmee ook de toekomst van Suriname. Voor haar is het belangrijk dat het belang van de uitvoering van dit verdrag wordt opgenomen in het ontwikkelingsplan, vooral als overeengekomen is dat de wereld anno 2020 het gebruik van kwik met 50% terugbrengt. Het gebruik van alternatieven in plaats van kwik zijn volgens Etnel bepalend voor de toekomst van de ambachtelijke en kleinschalige goudwinning. 



Zowel Riad Nurmohamed (VHP) als Sylvana Afonsoewa (NDP)benadrukten ook de impact van de ratificatie van dit verdrag voor de goudmijnbouw. Hoewel kwik schadelijk is voor de menselijke gezondheid, moeten de kleinmijnbouwers over voldoende informatie beschikken en ook alternatieven geboden worden. 

Het Minamata Verdrag trad op 16 augustus 2017 in werking nadat vijftig landen het verdrag hadden geratificeerd. Het doel van dit verdrag is het beschermen van de menselijk gezondheid en het milieu tegen het door mensen teweeg gebrachte uitstoot van kwik en kwikverbindingen. Het verdrag is genoemd naar het Japanse vissersdorp Minamata, waar in 1956 de jarenlange systematische lozing van afvalwater fataal werd voor de gezondheid van de inwoners. 





Onderzoek wees toen uit de veroorzaker van de 'Minamataziekte' de blootstelling was van het menselijke lichaam aan grootschalige Methylkwikvergiftiging. Deze gebeurtenis heeft de wereld bij elkaar gebracht om afspraken te maken over de productie, het beheer en de in- en uitvoer van kwik. 

Suriname erkent met het ratificeren van dit verdrag dat het onjuiste gebruik van kwik negatieve effecten heeft op het milieu en de menselijke gezondheid en dat Suriname middels internationale ondersteuning geleidelijk aan kwik wil uit te bannen.

OM eist 3 jaar cel tegen man die trachtte zijn geestelijk gehandicapt nichtje te verkrachten

Verdachte oom ontkent dat hij van plan was om seks te hebben met het slachtoffer


Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag tegen G.F. een gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht voor een mislukte verkrachting. De man heeft gepoogd zijn nichtje C.P. (24) te verkrachten, hoewel hij wist dat zij geestelijk gehandicapt is. De verdachte ontkent echter, maar het OM acht het bewijs wel aanwezig, zo meldt het Dagblad Suriname dinsdag 6 februari 2018.

Uit het proces-verbaal van aangever R.B., vader van de verdachte en grootvader van het slachtoffer, blijkt dat de verdachte deze gedraging ook al eerder had getoond. Hij heeft in 2005 bij een ander nichtje iets dergelijks geprobeerd. De moeder van het slachtoffer had toen aangifte gedaan tegen de verdachte.

Een ooggetuige werd ook gehoord. De getuige O.P. had de verdachte op die bewuste dag op heterdaad betrapt. Vanwege de tussenkomst van deze getuige kon de verdachte het slachtoffer niet penetreren. Hij schrok hevig toen de slaapkamerdeur werd geopend. De verdachte heeft bij de politie toegegeven, dat hij door getuige P. was aangesproken, maar hij ontkent dat hij van plan was om seks te hebben met het slachtoffer. Deze getuige werd op 4 december 2017 op de terechtzitting gehoord.

Een inspecteur van politie heeft van een tante van de verdachte vernomen, dat hij bij haar een volmondige bekentenis heeft afgelegd.

Volgens de openbare aanklager is de verdachte nooit eerder veroordeeld. Maar, de verdachte gaf toe dat hij eerder zich wel schuldig heeft gemaakt aan onzedelijke gedragingen.

'In deze zaak ligt de ernst van het feit erin dat het slachtoffer, een nicht is van de verdachte en dat zij geestelijk gehandicapt is. Deze groep kwetsbare personen heeft de wetgever extra beschermd door ze heel specifiek in de wet te noemen, omdat ze veelal niet in staat zijn om zaken op hun juiste waarde te schatten of om de juiste beslissingen te nemen. Het blijkt uit het onderzoek dat het slachtoffer niet in staat is om een normaal gesprek te voeren. De verdachte is blijven volharden in zijn ontkenning, terwijl de getuige ter terechtzitting duidelijk is geweest in haar verklaring. De verdachte moet beseffen, dat zijn handelingen het vertrouwen van de familie danig heeft geschaad en dat hij rekening dient te houden met de ziekte en geestelijke gesteldheid van het slachtoffer. De verdachte is in verhouding met het slachtoffer een oom en hij zou juist erop moeten toezien dat zijn gehandicapte nichtje beschermd wordt. Het is een zeer kwalijke zaak. Ik hoop dat de verdachte hieruit lering getrokken heeft', aldus de Officier van Justitie.

.Advocaat Georgette Leter zal op de volgende zitting haar pleidooi houden. F. blijft aangehouden.

Kamilla Carvalho eerste transgender sterdanseres in Rio's carnaval

Carvalho een van de sterdansers die top Acadêmicos do Salgueiro samba-groep leidt

'Carnaval is een kans om tolerantie te bevorderen'


Toen hij tijdens het carnaval op 14-jarige leeftijd voor het eerst paradeerde met een sambagroep uit Rio de Janeiro, herkende Wagner Carvalho zichzelf niet in de spiegel. Vandaag, na 16 jaar, vier plastische operaties en een lang proces van zelfontdekking, zal Wagner, die nu de naam Kamilla draagt, de eerste transgendervrouw worden die een van de sterdansers is die de topleverancier Acadêmicos do Salgueiro samba-groep leidt tijdens Rio's glinsterende carnavalsoptochten die zondag beginnen. 

Hoewel Brazilië een reputatie heeft als een vrij-voor-alles en tolerante natie, wordt de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap geconfronteerd met aanzienlijke haatmisdrijven en moorden.


In 2017 werden meer dan 170 transgenders vermoord in Brazilië, vergeleken met 56 in Mexico en 25 in de Verenigde Staten, volgens Transgender Europe, een belangenbehartigingsgroep.

'Tegenspoed voor transgenders is overal', zei Carvalho. 'Als je met mij naar een bakkerij gaat, zullen mensen kijken. Als ik naar een nachtclub ga die niet gewend is aan mensen zoals ik, zal al het andere weerstand oproepen.'

Carvalho werd geboren in de Rio-favela Providencia en hield altijd van carnaval: na zijn debuut met een kleine buurtgroep op 14-jarige leeftijd begon ze in 2008te flaneren met de Salgueiro-samba-groep.



Haar grote doorbraak kwam vorig jaar, toen ze het hoofd van Salgueiro, Regina Celi, ontmoette, die haar uitnodigde om te paraderen op een prominente positie. Tien jaar nadat ze voor het eerst met Salgueiro heeft gedanst, zal Carvalho een koningin spelen als onderdeel van het thema 'Women of the World's Womb' van dit jaar, waarin de kracht van zwarte vrouwen wordt gevierd.


 'Het verhaal gaat over ... vrouwelijke strijders ... zij die het voor vrouwen mogelijk hebben gemaakt vandaag de dag 'empowered' te worden. Ik denk dat het verhaal perfect is voor mij', zei Carvalho.

Celi zei dat Carvalho's prominente rol dit jaar goed was voor Salgueiro, die zal strijden tegen 12 andere groepen voor de felbegeerde titel van Rio's Carnaval-kampioen, een fel betwiste gebeurtenis die tientallen miljoenen Brazilianen live op tv volgen.

'Het is voor ons vanzelfsprekend dat deze prachtige transgendervrouw ons vertegenwoordigt', aldus Celi. Ondanks het gevaar dat transgenders in Brazilië tegenkomen, ziet Kamilla carnaval als een kans om tolerantie te bevorderen. 'Mensen zouden het straatcarnaval moeten gebruiken om zich vredig te amuseren ... zonder een persoon, een ras te scheiden, om mensen te omhelzen', zei ze.

A post shared by kamilla Carvalho (@kcarvalho4) on

(Suriname Mirror/Globo/Reuters/Instagram)