zondag 28 januari 2018

NPS-leider Rusland reageert op in brand steken partijvlag: 'Het is een intimidatiepoging'

(Bron foto: NPS)
'Men zegt wel dat wij maar twee zetels hebben, maar elke keer wordt de partij aangevallen'

'De mensen zijn duidelijk bang voor de NPS'


De vlag van de Nationale Partij Suriname (NPS) is afgelopen nacht in brand gestoken op het terrein van partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo. Dit gebeurde enkele uren na de 'opo yari' vergadering van de partij zaterdagavond.  

NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt zondag 28 januari 2018 op Starnieuws, dat er aangifte is gedaan. De politie heeft de situatie ter plekke opgenomen. Rusland ervaart het verbranden van de vlag als een intimidatiepoging.

De wachter van de NPS heeft gerapporteerd dat hij achterin was toen de vlag in brand werd gestoken. Hij zag enkele jongens wegrennen toen hij weer voorin kwam. Er is ook een benzinegeur waargenomen bij de vlaggenmast. Het touw en de vlag zijn volledig afgebrand. Aan de mast zijn de brandplekken duidelijk te zien.

Rusland merkt op dat het opvallend is dat de criminele daad plaatsvond, na de vergadering. Volgens hem zijn er dingen gezegd waarmee men moeite had. Ongeveer een uur nadat de laatste personen waren vertrokken van Grun Dyari, is de vlag in brand gestoken.

Rusland haalt aan dat op verschillende fronten aanvallen op de NPS worden ondernomen, onder andere op social media. 'Men zegt wel dat wij maar twee zetels hebben, maar elke keer wordt de partij aangevallen. De mensen zijn duidelijk bang voor de NPS', stelt de politicus. De partij vraagt haar leden en de samenleving extra alert te zijn.

Over de eventuele mogelijkheid, dat het gewoon om 'kwajongens werk' zou kunnen gaan, wordt niet gerept. Natuurlijk duikt Rusland direct in zijn eerste reactie in de partij politieke hoek, zonder dat hij overigens het woord 'NDP' in dde mond durft te nemen.

Een ander is zelfs nieuws voor NOS-correspondent Harmen Boerboom....... 

https://nos.nl/artikel/2214278-vlag-verbrand-bij-gebouw-surinaamse-oppositiepartij-nps.html


Nationale politie Chili door OM beschuldigd van manipuleren van bewijs tegen acht Mapuches

(Bron foto: EFE)
Mapuches beschuldigd van het coördineren van aanvallen op kerken en vrachtwagens

Agenten zouden belastende chats op WhatsApp op  telefoons acht Mapuches hebben geplaatst


Agenten bij het equivalent van de FBI in Chili zijn vrijdag tegengewerkt in een poging om een ​​inval in een nationale politiebarak uit te voeren als onderdeel van een onderzoek naar de arrestatie van leden van de grootste inheemse groep van het land, zeiden ambtenaren. Officieren van Justitie beschuldigen sommige leden van de nationale politie van het manipuleren van bewijs door het creëren van belastende chats op WhatsApp, die naar verluidt op de telefoons werden geplaatst nadat ze in beslag waren genomen bij acht Mapuche-activisten die in september waren gearresteerd en later werden vrijgelaten.



De gearresteerde Mapuches werden beschuldigd van het coördineren van aanvallen op kerken en vrachtwagens als onderdeel van de zogeheten 'Orkaan Zaak', die donderdag door het Openbaar Ministerie van Chili werd gesloten wegens gebrek aan bewijs.


Officiers van de op de FBI lijkende politie van Chili probeerden vrijdag de kazerne in de zuidelijke stad Temuco binnen te vallen, maar faalden omdat de agenten binnen beweerden dat ze een waarschuwing vooraf nodig hadden.

Mapuche betekent 'mensen van het land' in hun inheemse Mapudungun-taal. Chili's grootste inheemse groep verzette zich 300 jaar lang tegen de Spaanse verovering, totdat militaire nederlagen aan het eind van de 19e eeuw hen naar Araucania dwongen, ten zuiden van de Bio Bio rivier, ongeveer 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De regering moedigde vervolgens Europese immigranten aan om het gebied te koloniseren. De meeste inheemse bewoners leven nu in armoede aan de rand van houtbedrijven of boerderijen die eigendom zijn van de nazaten van de Europeanen.

Een radicale factie van de Mapuche heeft kerken, bosplantages en houttrucks bezet en verbrand om de terugkeer van voorouderlijke land te eisen. Maar, de politie is ook beschuldigd van gewelddadig misbruik.

Marta Herrera, een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, zei vrijdag dat de onderzoekspolitie de overval op de barak in Temuco, de hoofdstad van Araucania, zo snel mogelijk zal proberen uit te voeren.

De nationale Officier van Justitie van Chili, Jorge Abbott, vertelde journalisten donderdag dat 'de door de carabineros uitgedeelde documenten om het onderzoek tegen de acht verdachten te starten, te ernstige onregelmatigheden bevatten.' Abbott zei ook, dat de regionale aanklager in de regio Araucania een onderzoek heeft geopend naar de belemmering van het recht.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Mahmud Aleuy riep de Chilenen op om te stoppen met gehaaste beslissingen voor het einde van het onderzoek, terwijl het hoofd van de carabineros de troepen verdedigde en aanklagers bekritiseerde. 'De situatie beschreven door het Openbaar Ministerie beschermt alleen die mensen die zich hebben toegewijd aan het veroorzaken van angst en schade aan een regio in het zuiden van het land', vertelde Gonzalo Blu aan verslaggevers.



(Suriname Mirror/New Zealand Herald/Associated Press/Latin American Herald/YouTube)

Woning te Sunny Point afgebrand - Bewoner loopt brandwonden op

Brand vermoedelijk ontstaan toen bewoner een gasfles wilde aansluiten en vlam vatte


Aan de Tjandrikapersadweg te Sunny Point is zaterdagmiddag 27 januari 2018 rond half zes een huis volledig afgebrand, waarbij een slachtoffer brandwonden opliep. Ter plaatse heeft de brandweer enkel nablussingswerkzaamheden kunnen verrichten, aldus het Korps Brandweer Suriname. 

Het brandadres was op ongeveer 120 meter afstand moeizaam te bereiken met het voertuig, vanwege laaghangende elektriciteitslijnen en een personenvoertuig dat zodanig geparkeerd stond.

De brand is vermoedelijk ontstaan nadat de eigenaar een 20 lbs gasfles probeerde aan te koppelen, toen die vlam vatte en de man brandwonden opliep. Het slachtoffer werd in een ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd.

NPS: 'Dringende verandering is nodig in het bestuur van het land'

'Het kan zo niet doorgaan dat men naar ziekenhuis gaat en er niet levend uitkomt vanwege de hygiëne'

De vlag van de NPS is gisteren in brand gestoken - 'Exponenten van de tegenpartij storen zich aan de boodschap van de vergadering'


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat dringende verandering nodig is in het bestuur van het land. 'Het kan zo niet doorgaan dat Surinamers naar het ziekenhuis gaan en niet levend er uit komen, vanwege de hygiëne', zei partijvoorzitter Gregory Rusland gisteravond tijdens de 'Opo Yari' vergadering in partijcentrum Grun Dyari, aldus Starnieuws vandaag, zondag 28 januari 2018. 

'Mensen blijven zich zorgen maken over gezondheidszorg, onderwijs, de koersontwikkeling, de leningen, uitbetalen van pensioenen. Er is geen toekomstperspectief', voerden diverse sprekers aan. 

Assembleelid van de NPS, Patricia Etnel, merkte op dat de meest arme mensen in het land het hardst voelen hoe erg de situatie is. De mensen die op de NDP gestemd hebben, omdat ze niet tevreden waren met de Kinderbijslag en algemene oudedagsvoorziening, zijn volgens haar er bekaaid van afgekomen. 'Naast de Srd 3 per maand voor kinderbijslag, kregen de baby's maandelijks acht blikken babyvoeding, twee jaar lang. De mensen konden pampers kopen en de ouderen waren in staat met hun AOV rond te komen en melk te kopen. Nu zijn de prijzen in de winkels zo hoog, dat Srd 100 niks meer waard is. Hier moet verandering in komen. Mensen komen niet uit met het geld.'

Ivan Fernald benadrukte ook dat het volk verarmt. 'Er is sprake van ernstige verloedering van de samenleving. Alles wat krom is, wordt recht gepraat. Stelen wordt beloond. Naast materiële milieuvervuiling in het land, is de geestelijke milieuvervuiling ook schrikbarend.'


Hij riep op om te investeren in het onderwijs. Suriname heeft in de regio het hoogste aantal zittenblijvers. Hij benadrukte dat de geschiedenis zal oordelen over de mensen die wanbeleid voeren, het milieu vervuilen met de scalians en roven. Fernald ziet geen verbetering voor 2018. Hij merkte op dat elke Suriname opgezadeld is met een schuld van Srd 35.000 en riep de mensen op om hun stem te laten horen.

Rusland merkte op, dat de situatie in het land zo erg is, dan mensen zich afvragen of de NPS echt het roer wil overnemen. Hij voerde aan dat de NPS heeft bewezen veranderingen te kunnen brengen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich zal nemen. De NPS zal door een team van deskundigen de situatie in kaart brengen, zodat ze niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer de NPS het bestuur van het land overneemt, zal met de banken worden onderhandeld over de verschillende schulden die Suriname heeft. Er moet een herschikking komen van de schulden met een lagere rente en een langere afbetalingstermijn. Met het geld dat vrijkomt zal er geïnvesteerd worden in de productiesector.

De NPS is geen voorstander van verkoop van staatseigendommen. 'Wat gebeurt er als je alles hebt verkocht en je wijzigt je beleid niet?', vroeg Rusland.

 De NPS-voorzitter riep de jongeren op na te denken over hun toekomst en zich niet te laten manipuleren. 'Zaken kunnen niet worden goedgepraat terwijl er wanbeleid wordt gevoerd. De financiële chaos in het land kan niet worden verdoezeld.' Hij vroeg de jongeren hun eigen toekomst niet te verkwanselen.

Rusland en Etnel stelden dat NPS het alternatief is. Etnel haalde aan dat de NPS de mensen heeft geleerd om te sparen, terwijl de huidige machthebbers alleen maar geld lenen. De boodschap van de NPS is dat de situatie in het land niet geaccepteerd kan worden. Er moet verandering komen. 'De NPS heeft in de 21e eeuw stabiliteit gegarandeerd. U had een toekomst', stelde Etnel. 'Met deze 'ellendelingen' pinaart het volk. Hierin moet in 2020 verandering komen', benadrukte zij.

Woning aan Hanoverlaan deels door brand in de as gelegd

Buurtbewoners vermoeden dat het gaat om brandstichting


Aan de Hanoverlaan te Flora, Paramaribo, is gisteravond, zaterdag 27 januari 2018 rond half elf, een woning door brand voor een groot deel verwoest. Het huis ernaast heeft ook schade opgelopen door de brand. 

Buurtbewoners vermoeden dat het gaat om brandstichting. De politie is nog bezig met het onderzoek.

De woning ernaast heeft ook schade opgelopen door de brand. De bovenverdieping is helemaal uitgebrand. De brandweer heeft alle moeite gedaan om erger te voorkomen, aldus Starnieuws.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

Lepra is nog niet uitgeroeid, ook niet in Suriname

Dienst Dermatologie vraagt aandacht voor lepra op Wereld Lepra Dag


Lepra is nog niet uitgeroeid, ook niet in Suriname. Lepra is tegenwoordig goed te behandelen met een kuur van 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de verschijnselen en als er kan worden aangetoond dat je lichaam deze bacteriën zelf kan opruimen. 

Tegenwoordig kunnen leprapatiënten gewoon doorgaan met hun leven, dus gewoon thuis blijven wonen en ook normaal doorwerken. De behandeling van lepra is gratis en na de eerste behandeling is er geen infectiegevaar meer voor een ander. Deze informatie geeft de Dienst Dermatologie via het Nationaal Informatie Instituut.

Vandaag, zondag 28 januari 2018, de laatste zondag van januari, wordt Wereld Lepra Dag herdacht. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij deze eeuwenoude bacteriële infectie die vooral huid en zenuwen op een stille en meestal onopgemerkte wijze aantast.

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Hierdoor kan iemand niet meer voelen of hij of zij zich verbrandt of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg.

Er zijn twee vormen van lepra:
bij de ene begint het met vlekken. Bij deze vlekken is er minder gevoel maar het lichaam weet de bacteriën zelf op te ruimen.
Bij de andere vorm kan het lichaam de bacteriën niet opruimen en ontstaan er knobbels aan oren en of gezicht, een verstopte of bloedneus. De leprabacterie heeft een lange incubatietijd. Dat wil zeggen dat de leprabacterie zich maar één keer in de twee weken deelt, in tegenstelling tot andere bacteriën die zich bijvoorbeeld elke minuut vermenigvuldigen. Hierdoor kan het jaren duren voordat er symptomen ontstaan en een patiënt in de gaten krijgt dat er iets mis kan zijn. De bacterie krijg je pas als je langdurig contact heb met een persoon die drager is van de bacterie en als je zelf ook aanleg hebt voor lepra. Dat is 5% van alle mensen.

Laten wij met zijn allen alert blijven voor vlekken waarin je geen pijn of minder tot geen gevoel meer hebt en of knobbeltjes in het gezicht of elders op het lichaam. Zodra je één van deze verschijnselen opmerkt, mag jij je aanmelden bij de Dienst Dermatologie of bij de huisarts voor een gratis onderzoek.

Tankwagen van Haukes vat vlam nabij politiepost te Klaaskreek langs de Afobakaweg

Schade beperkt tot de rechter achterbanden van de trekker


Een tankwagen is zaterdagmorgen 27 januari 2018 omstreeks acht uur een tankwagen vlam gevat nabij de politiepost te Klaaskreek langs de Afobakaweg, zo meldt de brandweer. 

De brandweer van post Brownsweg was 20 minuten. na de melding ter plekke.

(Bron foto's: Korps Brandweer Suriname)

De rechter achterwielen van de tankauto raakten oververhit, waardoor een band is gaan ‘klappen’ en in brand vloog. De tankwagen van het bedrijf Haukes, die ongeveer 61.000 liter diesel transporteerde, ging richting de Rosebel-goudmijn.

De chauffeur van het voertuig had gepoogd het vuur met een brandblusapparaat te blussen, echter zonder resultaat. De brandweer had het vuur binnen 10 minuten onder controle. De schade is beperkt gebleven tot de rechter achterbanden van de trekker, terwijl een deel van de tankoplegger schroeischade opliep.

Bezorgdheid bij politie over verspreiding gruwelijke beelden via social media

Politie roept om dat soort beelden niet te verspreiden

Bepaalde Surinaamse pagina's op social media en websites dragen ongehinderd bij aan moreel verval van Suriname


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 27 januari 2018, dat het haar en verontrustende burgers is opgevallen,  dat er zich een trend op social media voordoet waarbij gruwelijke beelden van moorden (slachtpartijen) worden vertoond en verspreid. Een recent filmpje toont het doden van een jeugdige, aldus de politie.

De jeugd, die via smartphones veel tijd doorbrengt op social media, is blootgesteld aan deze beelden. Het zorgpunt dat is geopperd is, is dat de jeugd en de rest van de samenleving deze gruwelijke beelden als normaal kunnen gaan beschouwen, wat ook mogelijke gevolgen kan hebben.

Alhoewel het verspreiden van deze beelden geen strafbaar feit oplevert en onder andere Facebook 'posting' van dergelijke beelden nog steeds toestaat (de social media website die feitelijk door de korpsleiding zou moeten worden aangeschreven)  is het de verantwoordelijkheid van het Korps Politie Suriname dit verontrustend signaal dat door burgers is gegeven onder de aandacht te brengen van een ieder.

'Wij vragen u niet mee te doen met het verspreiden of posten van deze gruwelijke beelden op uw Facebook. Als samenleving (elk individu en organisatie) hebben wij de taak en verantwoordelijkheid om de waarden en normen die gelden binnen de Surinaamse maatschappij te beschermen en daar waar het moreel dreigt te vervallen onze ernstige afkeuring daarover uit te spreken en samen werken aan de reparatie. Door deze informatie zoveel als mogelijk te delen zegt u 'Stop tegen gruwelijke beelden' en bewijst social media zo haar sociale kracht.'

Maar, er zijn Surinaamse Facebook-pagina's, zoals 'Actionnieuws Suriname', die er niet voor terugdeinzen om gruwelijke foto's en video's te tonen met herkenbare (dodelijke) slachtoffers van misdrijven en ongelukken en bij ongelukken betrokken voertuigen met herkenbare nummerplaten.

Schokkend is het te constateren, dat die Facebook-pagina vandaag de dag maar liefst 154.486 personen heeft die de pagina leuk vinden. Dat zegt iets over het moreel verval in Suriname en de zucht naar platvloerse, ongecensureerde, beelden......

(Suriname Mirror)

Bomaanslag verwoest hoofdkwartier politie Ecuador in San Lorenzo, provincie Esmeraldas

Zo'n 14 politieagenten gewond geraakt bij aanslag

Aanval mogelijk een vergelding voor recente anti-misdaadoperaties tegen criminele organisaties die verband houden met drugshandel


Een gigantische explosie vond plaats in Ecuador zaterdagochtend  27 januari 2018, in de buurt van het hoofdkwartier van de nationale politie, in de noordelijke Pacifische provincie Esmeraldas, waarbij ten minste 14 politieagenten gewond raakten.

Ambtenaren onderzoeken nog steeds de oorzaak van de explosie, die plaatsvond in de stad San Lorenzo, maar voorlopig bewijs suggereert dat een 'autobom' mogelijk is gebruikt om het politiecommandocentrum te raken.



Beveiligingsbronnen vertelden de plaatselijke krant El Comercio, dat ze de aanval met een autobom aan het onderzoeken zijn. Hoewel er geen doden zijn gemeld, raakten meerdere personen gewond, maar geen van deze personen is naar verluidt in kritieke toestand.



Volgens een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de Anti-Narcotica en Speciale Operaties eenheden op het terrein bezig met een onderzoek, met de steun van minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas en andere overheidsinstanties.

De agenten proberen vast te stellen of de aanval een vergelding was voor recente anti-misdaadoperaties tegen criminele organisaties die verband houden met drugshandel. San Lorenzo is de derde meest gewelddadige stad in Esmeraldas.


Tot dusverre heeft de provinciale politie vastgesteld, dat de explosie werd veroorzaakt door een 'explosief artefact van grote omvang', wat een explosie van 50 meter veroorzaakte

Via een officieel Twitter-account deelde de politie van Ecuador het bericht van de politie kapitein-generaal Miguel Ramiro Mantilla: 'We zullen de aanwezigheid van gewapende groepen op ons grondgebied niet toelaten.'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei via Twitter, dat ze 'voeren een onderzoek uit naar mensen die in het gebied zijn getroffen om onmiddellijk in de plaats te interveniëren, onderkomens te regelen'.


(Suriname Mirror/TeleSUR/CNN Espanol/Twitter/YouTube/El Comercio)

Achterop de motor zitten voortaan verboden in delen Colombiaanse hoofdstad

Regering tracht met 'achteropzit' verbod 'drive by shootings' en overvallen tegen te gaan


Jonge motorrijders zijn vrijdag 26 januari 2018, in Bogota de straat op gegaan om te protesteren tegen de in hun ogen onnodige maatregel om het aantal straatroven- 'drive by shootings'- en overvallen tegen te gaan. De motor is een alom populair vervoersmiddel in de misdaad. De regering wil een verbod voor het 'achterop zitten'  in bepaalde gebieden van Bogota heractiveren, want dit verbod stamt in principe al uit 2014, maar in de uitvoering ervan was een beetje de klad gekomen. Reden voor jonge motorfreaks de straat om te gaan om te protesteren.


De maatregel is speciaal gericht tegen jonge 'meerijders'. De overheid in Colombia heeft laten weten vooral 14- en 15-jarigen op de bon te gaan slingeren die achterop plaatsnemen, waarbij het overigens niet uitmaakt of het gaat om motoren, scooters of brommers. En het is dan ook geen toeval dat vooral die leeftijdscategorie nadrukkelijk aanwezig was bij het protest tegen de uitvoering van deze wet.

Op donderdag verdedigde burgemeester Enrique Peñalosa van Bogota het verbod op Twitter en zei: 'Ik wil geen beperkingen opleggen aan motorfietsen, maar de toename van misdaden gepleegd door passagiers hebben het onmisbaar gemaakt.'


De schietende bijrijder is populair geworden in de tijd dat Pablo Escobar de macht had in de Colombiaanse drugshandel. Mannen die voor hem werkten kregen er handigheid in om tegenstanders op deze wijze uit de weg te ruimen. Het voordeel van een motor of opgevoerde brommer is zijn wendbaarheid. Dat maakt het wegkomen in de smalle straatjes van een heuvelachtige stad als Medellin makkelijker.

Naast het feit dat moordenaars achterop plaatsnemen, gaan in een land als Colombia ook straatrovers en overvallers op deze wijze te werk.


(Suriname Mirror/Caracol/The Guardian/YouTube/Panorama/Twitter/El Colombiano)