zondag 28 januari 2018

NPS: 'Dringende verandering is nodig in het bestuur van het land'

'Het kan zo niet doorgaan dat men naar ziekenhuis gaat en er niet levend uitkomt vanwege de hygiëne'

De vlag van de NPS is gisteren in brand gestoken - 'Exponenten van de tegenpartij storen zich aan de boodschap van de vergadering'


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat dringende verandering nodig is in het bestuur van het land. 'Het kan zo niet doorgaan dat Surinamers naar het ziekenhuis gaan en niet levend er uit komen, vanwege de hygiëne', zei partijvoorzitter Gregory Rusland gisteravond tijdens de 'Opo Yari' vergadering in partijcentrum Grun Dyari, aldus Starnieuws vandaag, zondag 28 januari 2018. 

'Mensen blijven zich zorgen maken over gezondheidszorg, onderwijs, de koersontwikkeling, de leningen, uitbetalen van pensioenen. Er is geen toekomstperspectief', voerden diverse sprekers aan. 

Assembleelid van de NPS, Patricia Etnel, merkte op dat de meest arme mensen in het land het hardst voelen hoe erg de situatie is. De mensen die op de NDP gestemd hebben, omdat ze niet tevreden waren met de Kinderbijslag en algemene oudedagsvoorziening, zijn volgens haar er bekaaid van afgekomen. 'Naast de Srd 3 per maand voor kinderbijslag, kregen de baby's maandelijks acht blikken babyvoeding, twee jaar lang. De mensen konden pampers kopen en de ouderen waren in staat met hun AOV rond te komen en melk te kopen. Nu zijn de prijzen in de winkels zo hoog, dat Srd 100 niks meer waard is. Hier moet verandering in komen. Mensen komen niet uit met het geld.'

Ivan Fernald benadrukte ook dat het volk verarmt. 'Er is sprake van ernstige verloedering van de samenleving. Alles wat krom is, wordt recht gepraat. Stelen wordt beloond. Naast materiële milieuvervuiling in het land, is de geestelijke milieuvervuiling ook schrikbarend.'


Hij riep op om te investeren in het onderwijs. Suriname heeft in de regio het hoogste aantal zittenblijvers. Hij benadrukte dat de geschiedenis zal oordelen over de mensen die wanbeleid voeren, het milieu vervuilen met de scalians en roven. Fernald ziet geen verbetering voor 2018. Hij merkte op dat elke Suriname opgezadeld is met een schuld van Srd 35.000 en riep de mensen op om hun stem te laten horen.

Rusland merkte op, dat de situatie in het land zo erg is, dan mensen zich afvragen of de NPS echt het roer wil overnemen. Hij voerde aan dat de NPS heeft bewezen veranderingen te kunnen brengen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich zal nemen. De NPS zal door een team van deskundigen de situatie in kaart brengen, zodat ze niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer de NPS het bestuur van het land overneemt, zal met de banken worden onderhandeld over de verschillende schulden die Suriname heeft. Er moet een herschikking komen van de schulden met een lagere rente en een langere afbetalingstermijn. Met het geld dat vrijkomt zal er geïnvesteerd worden in de productiesector.

De NPS is geen voorstander van verkoop van staatseigendommen. 'Wat gebeurt er als je alles hebt verkocht en je wijzigt je beleid niet?', vroeg Rusland.

 De NPS-voorzitter riep de jongeren op na te denken over hun toekomst en zich niet te laten manipuleren. 'Zaken kunnen niet worden goedgepraat terwijl er wanbeleid wordt gevoerd. De financiële chaos in het land kan niet worden verdoezeld.' Hij vroeg de jongeren hun eigen toekomst niet te verkwanselen.

Rusland en Etnel stelden dat NPS het alternatief is. Etnel haalde aan dat de NPS de mensen heeft geleerd om te sparen, terwijl de huidige machthebbers alleen maar geld lenen. De boodschap van de NPS is dat de situatie in het land niet geaccepteerd kan worden. Er moet verandering komen. 'De NPS heeft in de 21e eeuw stabiliteit gegarandeerd. U had een toekomst', stelde Etnel. 'Met deze 'ellendelingen' pinaart het volk. Hierin moet in 2020 verandering komen', benadrukte zij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten