Guyana rapporteert incident aan de Verenigde Naties en aan de regering van Venezuela
De marine van Venezuela heeft zaterdag 22 december 2018 een schip onderschept in Guyanese wateren op zoek naar olie in opdracht van Exxon Mobil Corp, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in een verklaring, in het laatste incident in een honderd jaar oud grensgeschil.
Een reeks van offshore olie-ontdekkingen in de afgelopen jaren hebben Guyana het potentieel gegeven om een van de grootste producenten in Latijns-Amerika te worden. In Venezuela is de ruwe productie daarentegen in bijna 70 jaar gezakt tot het laagste niveau tijdens een economische crisis.
A ship hired by #ExxonMobil was approached by a Venezuelan naval vessel off the coast of Guyana, one of the most serious incidents yet in oil-rich waters that #Venezuela has long claimed as its own.https://t.co/N1lxpjJP18— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) December 23, 2018
Armada Bolivariana abordó hoy el buque sísmico Ramford Tethys contratado por #ExxonMobil para hacer prospección petrolera en aguas limítrofes de #Guyana y Venezuela; detuvo su trabajo de exploración luego de ser abordado. pic.twitter.com/2EoCqtMi9J— ☭ Auxman Mendoza ☭ (@AuxmanMendozaG) December 23, 2018
Het Ramform Tethys-schip, dat eigendom is van het Noorse bedrijf Petroleum Geo-Services (PGS) en seismisch onderzoek verrichtte in opdracht van Exxon, stopte de verkenning en keerde naar het oosten nadat het werd benaderd door de Venezolaanse marine, zei PGS-woordvoerder Bard Stenberg in een verklaring.
'Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in een verklaring zaterdag, eraan toevoegend dat de stap 'de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana door haar westelijke buurman demonstreert' en 'in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land'.
Barco de Exxon Mobil fue interceptado por la Armada Nacional en Guyana https://t.co/6pVxKQHuYF pic.twitter.com/bRHFajpKVb— Venezuela al Dia (@venezuelaaldia) December 23, 2018
Bienvenida cualquier actividad petrolera de Guyana 🇬🇾...pero en su territorio.— Angel Alvarado (@AngelAlvaradoR) December 23, 2018
NADA en la Zona en Reclamación y menos en aguas de Venezuela 🇻🇪.
Bien por la Armada, no se debe permitir nada al oeste de la línea de Azimut! pic.twitter.com/T0SnhCrGVc
Het ministerie voegde eraan toe, dat het het incident zou rapporteren aan de Verenigde Naties en formele communicatie zou sturen naar de regering van Venezuela. Het zei, dat het de regeringen van de verschillende thuislanden van de 70 bemanningsleden aan boord van het schip, onder de vlag van de Bahama's, van de 'bedreiging voor hun veiligheid' zou informeren.
Een woordvoerster van Exxon zei, dat seismische verkenningen in het westelijke gedeelte van Stabroek Block in Guyana 'zijn gepauzeerd totdat ze veilig kunnen worden voortgezet', en dat het schip in de exclusieve economische zone van Guyana opereerde.
Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.
De socialistische president Nicolas Maduro van Venezuela heeft eerder kritiek geuit op het besluit van Guyana om olie-exploratie mogelijk te maken in de wateren voor de kust van de regio Essequibo, een dunbevolkt en dicht oerwoudgebied dat overeenkomt met ongeveer twee-derde van het Guyaanse grondgebied dat Venezuela ook claimt. Guyana zegt dat Caracas ermee instemde om het gebied op te geven na een uitspraak van een internationaal tribunaal in 1899, maar Venezuela kwam later terug op dat besluit.
De Verenigde Naties verwees eerder dit jaar het geschil naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, een stap verwelkomd door Georgetown, maar bekritiseerd door Caracas. Het geschil is in de afgelopen jaren opgewarmd, toen Exxon de ontdekking van meer dan 4 miljard vaten olie voor de kust van Guyana aankondigde, een Engelstalige natie van 750.000 zonder geschiedenis van olieproductie.
Het laatste incident komt minder dan een dag nadat het parlement van Guyana de huidige regering met een motie van wantrouwen omver wierp en de weg vrijmaakte voor verkiezingen binnen drie maanden.
(Suriname Mirror Reports/Reuters/Demerara Waves/Twitter/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten