vrijdag 21 december 2018

IMF waarschuwt voor alsmaar stijgend begrotingstekort en overheidsschuld

Lichtpuntje is volgens IMF in haar meest recente rapport de licht dalende werkloosheid


In een gisteren uitgebracht rapport stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat in vergelijking met 2016 de werkloosheid in Suriname is gedaald. In 2016 bedroeg het werkloosheidscijfer 9¾ procent en dat is gedaald naar 8 procent. Medio vorige maand presenteerde het IMF in haar Article IV-rapport reeds haar visie over de stand van zaken van de Surinaamse economie en publiceerde gisteren meer documentatie en data over de bevindingen uit de Article IV-consultatie die in september en oktober heeft plaatsgevonden, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, vrijdag 21 december 2018.

Aangevoerd wordt, dat de economie is gestabiliseerd. De daling van de goud- en olieprijzen, de sluiting van Suralco en de 'bijna-crisis' in 2015-2016 resulteerden, aldus het fonds, in een cumulatieve inkrimping van het bruto nationaal product (bnp) van 9 procent in de periode 2015-2016 met een werkloosheidspercentage van 9¾ procent.

Het herstel van de grondstoffenprijzen en het in productie gaan van de Newmont Merian-goudmijn eind 2016 hebben de groei naar positief gebied in 2017 teruggebracht, waarbij het werkloosheidscijfer daalde tot 8 procent.



Het land kampt evenwel met verschillende uitdagingen. Suriname blijft sterk afhankelijk van de minerale sector, de begrotingstekorten zijn groot en de staatsschuld is aanzienlijk gestegen.

De begrotingstekorten zijn groot en de overheidsschuld zal naar verwachting de komende jaren stijgen, 'tenzij er een krachtige begrotingsconsolidatie wordt doorgevoerd'. Het fonds waarschuwt voor een verslechterende begrotingssituatie in de komende twee jaren. Het wijst daarbij op het langzame tempo van de hervormingen en de versnelde overheidsuitgaven.

De inflatie is tot één cijfer teruggevallen, omdat de wisselkoers zich heeft gestabiliseerd en het tekort op de lopende rekening in 2017 is gedaald tot bijna nul na de piek van 2015. Financiële degelijkheidsindicatoren wijzen op een verbetering van het banksysteem, hoewel er nog steeds belangrijke kwetsbaarheden blijven bestaan. Recente indicatoren wijzen op verdere verbeteringen van de economische activiteit dit jaar. De reële bbp-groei wordt geraamd op 2 procent in 2018, gevolgd door een geleidelijke versnelling tot 3 procent op middellange termijn.

De Artikel IV-consultatie van dit jaar was gericht op beleid om de begrotingsstabiliteit te waarborgen, het monetaire kader te versterken, de veerkracht van het bankwezen te verbeteren en de potentiële groei te stimuleren via structurele hervormingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten