vrijdag 28 december 2018

Beslag op olie voor Isla, Curaçao, aan boord olietanker Icaro opgeheven

(Bron foto: Cees Bustraan)
Refineria Isla Curaçao bv wint rechtszaak tegen Exotic Waves Marine S.A te Monrovia, Liberia


Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft onlangs gevonnist dat het beslag op een lading aan boord van de olietanker Icaro dient te worden opgeheven. Hierdoor kon een lading ruwe olie, bestemd voor de raffinaderij in het Schottegat, worden afgeleverd. De zaak werd door Refineria Isla Curaçao bv aangespannen tegen Exotic Waves Marine S.A., gevestigd te Monrovia, Liberia. Laatstgenoemde had op 14 en 15 december beslagen laten leggen op de lading en bunkers van de Icaro, zo bericht vandaag, vrijdag 28 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het eerste beslag werd al vrij snel opgeheven, het tweede bleef echter gehandhaafd. Het laatste betrof een beslag begroot op 7,4 miljoen dollar ten laste van PdVSA Petróleo S.A. De Icaro lag aangemeerd in Bullenbaai. Aan boord bevonden zich twee verschillende ladingen met in totaal 199.882 vaten ruwe Santa Barbara-olie, 202.351 vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie, 3.420 vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie, 832 ton zware brandstof en 4.446 ton diesel. De laatste twee hebben samen een waarde van 20.000 dollar.

Welk deel van de lading voor de raffinaderij was bedoeld, wordt in het vonnis niet gespecificeerd.

Refineria Isla vorderde dat het beslag ten laste van PdVSA - op de 832 ton brandstof en de 4.446 ton diesel - werd opgeheven zodat de vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie in het Schottegat af kunnen worden geleverd. Tevens werd gevorderd dat Exotic Waves Marine S.A. aan Refineria Isla de kosten van de huur van de jetty’s - 1.100 gulden per uur - zou betalen zolang de Icaro in de haven van Bullenbaai bleef liggen, evenals de betaling van de demurrage van 15.000 gulden per dag tot en met de dag waarop de Icaro uit Bullenbaai zou kunnen varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten