VHP ondersteunt mensen om zelf diverse aardvruchten te planten en af te zetten
'Iedereen kan met geld strooien, maar geld kan slecht eenmalig uitgegeven worden'
Dat delen van het Surinaamse volk in armoede leven, is geen nieuws. De VHP juicht daarom alle initiatieven toe die leiden tot het lenigen van de noden van het volk. Zelf zet de partij zich in voor duurzame armoedebestrijding. Het project waarbij onder andere diverse aardvruchten worden opgekocht van burgers in Sipaliwini en Brokopondo is daar een goed voorbeeld van. Dit zegt Prahlad Sewdien, voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 28 december 2018.
In navolging van dat project is de partij gestart met een pilot in het Marowijne-gebied waarbij burgers in de gelegenheid worden gesteld te planten met garantie van afzet. De partij heeft afzetmarkten geïdentificeerd en is bezig de mogelijkheden tot export te bekijken. Bij de overhandiging van het plantmateriaal is afgesproken met de burgers, dat zij hun grond in cultuur brengen waarna er door de Agrarische Raad van de VHP een trainingstraject zal worden afgewerkt. Het plantmateriaal is ter beschikking gesteld door de Agrarische Raad van de VHP. De partij staat garant voor opkoop van de vruchten of eventueel pulp.
Verwerking tot pulp oftewel halffabricaat zal de burgers meer opleveren, zegt Sewdien.
In eerste instantie zullen vier pilotprojecten worden uitgevoerd van elk 400 vierkante meter. Hierbij zal de partij lokale trainers klaarstomen voor heuse pomme de citair en markoesa plantages.
Het projectdossier is ontwikkeld door Soulamy Laurens en Alven Roosveld in samenwerking met de Agrarische Raad van de partij. Miguel Abaas is de trekker van dit project. Hij heeft zich recentelijk aangediend bij de VHP na een overstap uit de ABOP. Hij geeft aan op deze wijze een grotere rol te kunnen spelen in de structurele armoedebestrijding van zijn geboorteplaats. Het verschil in aanpak is het tegengaan van armoede hetgeen hem het meest heeft aangesproken.
'Iedereen kan met geld strooien, maar geld kan slecht eenmalig uitgegeven worden. Kennis en kunde zijn nodig om blijvende welvaart te bewerkstelligen. Daar heeft elke Surinamer recht op', aldus Sewdien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten