zaterdag 10 november 2018

Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Iquitos, Peru, gefinancierd door Japan vertoont vele manco's

Peru neemt juridische actie tegen Japans adviesbureau en een Chinese aannemer



Een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Peru, waarvoor de Japanse overheid ¥ 6.66 miljard (ongeveer $ 58 miljoen) aan leningen ter beschikking stelde als onderdeel van officiële ontwikkelingshulp, heeft meer dan twee jaar niet gefunctioneerd vanwege de terugvoer van rioolwater, lekkage en andere problemen. 
De Peruaanse overheid onderneemt juridische stappen tegen een in Tokio gevestigd adviesbureau en een Chinese aannemer die betrokken waren bij de bouw van de installatie. Volgens de Raad van Commissarissen en andere betrokken entiteiten bevindt de installatie zich in Iquitos, de hoofdstad van de regio Loreto in het noordoosten van Peru.

De stad, waarvan het dekkingspercentage van de riolering in 2007 slechts ongeveer 60 procent bedroeg, had een slechte hygiëne en ervoer rioleringsoverstromingen tijdens regenperioden. Om de omstandigheden te verbeteren, heeft de Japanse overheid yen-leningen verstrekt, die opkomende landen van fondsen voorzien in de vorm van langlopende, laagrentende leningen.

De twee landen hebben het project in 2008 ondertekend, waarbij Peru het in Tokio gevestigde adviesbureau heeft geselecteerd om het ontwerp te verzorgen en het bouwproces te begeleiden, en de Chinese aannemer om het werk uit te voeren.

Onder de overeenkomst werden een rioolwaterzuiveringsinstallatie, een netwerk van rioolbuizen, een pompstation en andere faciliteiten gebouwd, met proefoperaties die in 2013 van start gingen. Ongeveer een jaar na de proefoperaties moest de installatie worden overgenomen door een lokale riolering- en openbare watermaatschappij om te beginnen met volledige operaties.

Er ontstond echter een verscheidenheid aan problemen, waaronder bodemdaling in de rioolwaterzuiveringsinstallatie en scheuren in de wanden. Bovendien zorgden slechte verbindingen in het rioolpijpleiding voor terugstroom en sijpeling van afvalwater uit mangaten. Omdat het overheidsbedrijf de overname van de installatie verwierp, is het sinds augustus 2016 niet gebruikt.

Die maand schorste de Japan International Cooperation Agency (JICA), die de officiële ontwikkelingshulp van Japan beheerde, de status van het adviesbureau als aannemer gedurende vijf maanden, en beweerde dat het zijn rol in het toezicht op het bouwproces niet had vervuld en een verkeerd rapport had gemeld aan JICA dat het project goed was afgerond.


Tegelijkertijd hield JICA echter zelf niet in de gaten hoe het adviesbureau toezicht hield op het project, en was zij niet op de hoogte van het probleem totdat het een rapport van de Peruaanse overheid ontving.

De Peruaanse overheid onderneemt juridische stappen tegen het adviesbureau en de Chinese aannemer, terwijl ze tegelijkertijd een particulier bedrijf gaat werven dat zal investeren in de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Toch is het onbekend wanneer het zal beginnen te werken.

'We erkennen nederig dat we het kwaliteitsbeheer niet hebben doorstaan ​​ en zullen er alles aan doen om herhaling te voorkomen', aldus een vertegenwoordiger van het adviesbureau. 'De Peruaanse overheid eist dat we de verantwoordelijkheid nemen voor het ontwerp en het toezicht op het project, maar deze problemen werden veroorzaakt door een daad van God en fouten aan de kant van de aannemer.' Een JICA-functionaris zei: 'We erkennen nederig de bevindingen en zullen onze werkwijzen verbeteren.'

(Suriname Mirror/The Yomiuri Shimbun/The Japan News/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten