'Indien dat niet meer wordt vermeld, dan wordt het fundament van de ressortraad gewijzigd'
In de wijziging van artikel 163 van de Grondwet die de regering voorgesteld heeft, komt niet meer voor dat iemand in een ressort moet wonen om daar kandidaat gesteld te worden. Dit staat nu wel nadrukkelijk is de Grondwet. Lothar Boksteen, die jarenlang voorzitter was van het Centraal Hoofdstembureau, zegt vandaag, maandag 26 november 2018, op Starnieuws, dat hij ervan uitgaat dat het een fout is.
'Indien niet meer zal staan dat iemand in het ressort moet wonen, wordt het fundament van de ressortraad gewijzigd. Ik kan mij dat niet voorstellen', zegt Boksteen.
In artikel 163 van de Grondwet staat nu:
De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen binnen het ressort. De volgorde der gekozenen wordt bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen. Hierdoor worden alle beschikbare zetels toegekend. Behoudens andere wettelijke eisen voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen, dienen de kandidaten voor een ressortraad of een districtsraad hun woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf te hebben in het betreffende district of ressort.
De voorgestelde wijziging luidt:
1. De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen, krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden en voorkeursstemmen worden gekozen, binnen het ressort.
2. Personen die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing in een ressorts- of districtsraad, moeten in het desbetreffend district wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf hebben aldaar.
3. De overige wettelijke vereisten voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen blijven van kracht.
Binnen de Staatsraad hebben de leden die de president geadviseerd hebben mee te werken aan de grondwetswijziging, de kwestie van wonen in een ressort niet aan de orde gesteld. De ABOP, NPS, PL en C-47 hebben niet meegewerkt aan het advies dat met spoed moest worden behandeld. Zij hebben een minderheidsstandpunt ingenomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten