donderdag 22 november 2018

Assemblee debatteert over invoering nieuwe ID-kaart in kader ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Nationaliteitsverklaring en uittreksel opgenomen in chip elektronische ID-kaart

Minister Noersalim: 'Burger hoeft niet meer voor elk wissewasje naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken'


'We hebben geen privacywet en dit is een goede gelegenheid om met een artikel toch wel wat privacyregels op te nemen om de burger te garanderen dat wanneer de kaart er eenmaal is, dat de burger daar inderdaad ook gebruik van kan maken', aldus Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, gisteren tijdens de openbare commissievergadering over de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018', zo bericht vandaag, donderdag 22 november 2018, Starnieuws.

Geerlings-Simons reageerde hiermee op de opmerking van commissielid Patricia Etnel (NPS), dat de overheid veiligheidskleppen moet inbouwen in de wet.


'Wat ik merk is, dat er ruimte overblijft voor derden om zaken aan te schaffen om te werken met onze elektronische Identiteitskaart (ID-kaart). Is dat zo, want dat allemaal heeft te maken met het elektronische rechtsverkeer, je moet zaken gaan beschermen en beveiligen. Het moet duidelijk zijn, dat de wet geen gevaar vormt hiervoor, omdat ik al zie dat burgers de regering voor het gerecht gaan slepen. Als het gaat om veiligheid dat dingen niet in een staatsbesluit geregeld moeten worden, ze moeten duidelijk opgenomen worden in de wet', sprak het commissielid.

De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, zei dat de dienstverlener verantwoordelijk is voor het aanschaffen van een documentenlezer. Het ministerie zorgt volgens de bewindsman voor de regulering van het verstrekken van het authenticatie-certificaat. 'De informatie die op de nationaliteitsverklaring en uittreksel staat zijn te herleiden. Dat betekent, dat wanneer de chip gelezen wordt, het overbodig zou zijn om een nationaliteitsverklaring of uittreksel te overhandigen. De nieuwe ID-kaart is juist om ervoor te zorgen, dat niet voor elk wissewasje de burger moet gaan naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk de dienstverlening effectiever en efficiënter maken zoals wij in ons beleid hebben vastgelegd.'




'Mijn enthousiasme voor deze kaart ligt erin, dat los van de zaken die wij hebben op onze normale ID-kaart, waarbij deze geldt what you see is what you get, de nieuwe kaart de mogelijkheid heeft om andere gegevens te plaatsen op de chip die in tijd het leven makkelijker en aangenamer maakt. Ik wil dat benadrukt zien en hebben', zei commissievoorzitter André Misiekaba (NDP).

Hij wilde weten of de politie de ID-kaart mag invorderen. 'We hebben gesproken over draagplicht en toonplicht, misschien moeten we inderdaad gaan naar identificatieplicht.'

De behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet' wordt begin december in de openbare vergadering verder behandeld in De Nationale Assemblee. Minister Noersalim heeft aangegeven de aangehaalde punten mee te nemen en te verwerken in de ontwerpwet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten