dinsdag 23 oktober 2018

'Shark finning' video gemaakt in de wateren van Curaçao op internet...

'Het totale gebrek aan respect voor het zeeleven van deze mannen is schokkend'

'Deze video laat zien, dat er nog veel werk moet worden verzet in wetgeving en controle'


Een video waarop een groep mannen is te zien in twee bootjes die een levende haai zwaar verminkt en ontvilt, is op Facebook geplaatst. De beelden zijn naar verluidt gemaakt in de wateren van Curaçao en toont een groep van vijf mannen, die blijkbaar een haai aan een vislijn hebben gevangen, het dier herhaaldelijk in de kop steken en de staart snijden terwijl het dier nog in leven is. 

'Het totale gebrek aan respect voor het zeeleven van deze mannen is schokkend', zegt Tadzio Bervoets, toegewijde haaienbeschermer en voorzitter van de Shark-commissie van de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA, tegenover Save our Sharks maandag 22 oktober 2018.

'Haaien spelen een essentiële rol in onze oceanen, als toppredatoren reguleren ze het hele ecosysteem. We zouden dankbaar moeten zijn dat we haaien in onze wateren hebben omdat ze onze riffen gezond en vol met vissen houden. Maar, hier zien we een hulpeloos dier achtergelaten om een ​​gruwelijke dood te sterven terwijl mensen juichen en lachen.'


'Shark finning' (ontvinnen), het afsnijden van de vinnen van een haai waarna het lijf teruggegooid wordt in zee, is een wrede en verspillende praktijk die in de meeste visserijen ter wereld verboden is. Curaçao heeft zich enkele jaren geleden aangesloten bij internationale wetgeving die ontvinnen verbiedt (de ICCAT-visserijwetgeving / International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas).

Verder heeft de regering van Curaçao tijdens een Caribische haaienbeschermingsbijeenkomst op Sint Maarten in 2016 toegezegd, dat in haar wateren een haaienreservaat zou komen. Haaien zouden hier beschermd worden tegen uitbuiting door mensen. Er is tot op heden echter nog niets met deze toezegging gedaan.

In 2015 lanceerde de DCNA het Save Our Sharks project op alle Nederlandse Caribische eilanden en Nederland.

Bervoets: 'Binnen het project werken we aan de haaienbescherming door onderzoek te doen naar haaien in onze wateren, het opstellen van betere wetgeving en mensen voor te lichten over het belang van haaienbehoud. We hebben veel positieve resultaten behaald. Zo zijn er een aantal beschermde gebieden gekomen en zelfs Caribisch-brede bescherming van negen soorten haaien en roggen. Deze video laat echter zien dat er nog veel werk moet worden verzet in wetgeving en controle, maar vooral in het onderwijs. Mensen moeten begrijpen dat haaien levend veel meer waard zijn!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten