←Kenya Pansa districts- commissaris Moengo en Freddy Daniel→ van Albina
'Maar, eerst moet een staatsbesluit worden afgekondigd over de districtsverdeling'
'Twee districtscommissarissen kunnen nu niet tegelijk de scepter zwaaien in Marowijne. Er moet eerst een staatsbesluit worden afgekondigd over de districtsverdeling, waardoor het officieel zal bestaan uit twee bestuursressorten, Moengo en Albina.' Dat zegt Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, in de Ware Tijd.
Kenya Pansa, voormalig districtscommissaris van Brokopondo die plaats heeft gemaakt voor ex-parlementariër Frederik Finisie (NDP), wordt districtscommissaris van het bestuursressort Moengo. Freddy Daniel, nu districtscommissaris van geheel Marowijne, krijgt het ressort Albina onder zijn beheer. 'Hierdoor is het district beter beheersbaar en kan het ook goed worden bestuurd. De districtscommissarissen kunnen meer mensen bereiken en daardoor onder andere problemen sneller aanpakken', zegt Malontie.
Ze ontkent dat de post is gecreëerd om Pansa te accommoderen. 'Daniel zal zich ontfermen over het oostelijke gebied namelijk van Galibi tot Pakira Kondre aan de Marowijnerivier, terwijl Pansa zich zal bezig houden met Moengo en dorpen aan de Cotticarivier en het Patamaka gebied.'
Het initiatief om Marowijne in twee bestuursressorten te splitsen, speelt volgens Malontie al geruime tijd bij de regering.
In januari 2017 blunderde de regering tijdens het proces van de overdracht van het district Wanica aan Audrey Hankers en Sarwankoemar Ramai die nu respectievelijk gestationeerd zijn in Wanica-Zuidoost en Wanica-Noordwest.
RolineSamsoedien, voormalig districtscommissaris van Wanica en nu minister van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, zou toen het district overdragen.
Echter het desbetreffende staatsbesluit was nog niet afgekondigd.
De splitsing van het district had hierdoor geen wettelijke basis en het functioneren van de districtscommissarissen had automatisch geen rechtskracht. De overdracht is toen op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden en de media al binnen druppelden. Alle voorbereidingen waren toen al getroffen.
Binnen een maand werd toen het staatsbesluit gepubliceerd. 'De verdeling is efficiënter en past in het kader van het decentralisatieproces. Hierdoor wordt de afstand tussen de overheid en de burgers kleiner', zei districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost destijds.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten