maandag 15 oktober 2018

Protest omwonenden Ornamibo bij smeulende vuilstort - Mogelijk komen giftige stoffen vrij door brand...

Buurtbewoners eisen dat de vuilnisbelt eindelijk wordt verplaatst...

Niemand rept over op Ornamibo begraven asbestdakplaten en mogelijke gezondheidsrisico's


Bij de ingang van de Ornamibo vuilstortplaats is gistermiddag geprotesteerd door omwonenden die de dikke giftige rookwolken, de constante en onhoudbare stank, meer dan zat zijn. Al ruim een week is de brandweer bezig een brand op de vuilnisbelt onder controle te krijgen. Het is ondertussen gelukt om het vuur in toom te houden, maar de enorme rook en de geur van onder meer verbrand plastic - waardoor giftig dioxine kan vrijkomen - zorgen voor enorme overlast. Kilometers ver hebben mensen er last van, aldus Starnieuws vandaag, maandag 15 oktober 2018.

De bewoners van Ornamibo hebben vaak geklaagd over de ongezonde situatie waarin zij al jaren verkeren. Zij eisen, dat de vuilnisbelt eindelijk wordt verplaatst. De trekker van de actie heeft niet meer kunnen meedoen. Hij heeft zijn zoon, van wie een long is ingeklapt, naar het ziekenhuis gebracht, zegt Kees Joerawan die het roer heeft overgenomen. 'Het gaat om het belang van het volk, dit is ernstig.' Of de ingeklapte long met de situatie op de vuilnisbelt te maken heeft, is onduidelijk.

Enkele protesterenden halen aan dat schoolkinderen ziek zijn geworden. Sommige buurtbewoners zijn in het ziekenhuis terechtgekomen, zo wordt gezegd.



De vuilstortplaats is in 1998 in gebruik genomen en zou van tijdelijke aard zijn. Er werd toen al geprotesteerd. Ondertussen is er een aantal beloftes gedaan van ordening, moderne afvalverwerking en energie opwekken uit verwerkt afval.

Een man merkt op dat er genoeg andere plekken zijn om vuil te storten. 'Neem nou de plekken waar Billiton en Suralco gewerkt hebben, die grote mijnen, de grote gaten. Het vuil kan daar ook naar toe maar ja... geld, geld speelt een rol.'

Terwijl de actie gaande was, arriveerde een delegatie van het districtscommissariaat en het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) op de vuilnisbelt om de situatie van dichtbij in ogenschouw te nemen.

Districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Noordwest heeft de buurtbewoners kort toegesproken. Ze verzekerde hen dat er werkelijk hard gewerkt wordt en vroeg begrip en riep de buurtbewoners op om samen een 'behoorlijke oplossing' uit te werken. 'Ik ga u niet zo laten, absoluut niet', verzekerde ze.

Assembleelid uit Wanica, Asiskumar Gajadien (VHP), is boos. 'De dc vraagt om rekening te houden. Maar hoelang moeten we dat nog doen? Hoelang nog? Er moet nu een oplossing komen. De oplossing is niet geduld. Geduld n’e furu bere. Geduld n’e tyar’ gezondheid!'

Gajadien stelt dat de regering het probleem niet serieus neemt. 'Anders was het vuur al geblust. Dan had de regering misschien landbouwvliegtuigen ingezet om water te storten.' De groep is van plan om morgen weer te komen protesteren als de regering vandaag niet met een antwoord komt.

Overigens, lijkt iedereen te vergeten of niet te weten dat op de vuilstort asbestdakplaten liggen begraven. Daarover verscheen al op 15 juni 2012 dit artikel. Hieronder een stukje tekst uit dat artikel:

'De Surinaamse regering blijkt nog steeds geen definitieve oplossing te hebben gevonden voor de opslag en eventuele verwerking van asbestafval. Op dit moment worden alleen asbesthoudende dakplaten gedumpt op de vuilstortplaats Ornamibo in het district Wanica. Het wordt daar een paar meter onder de grond begraven. Al het overige asbestafval belandt waarschijnlijk tussen het reguliere huis- en grofvuil.

Ornamibo enige locatie voor 'opslag' asbestafval 
Steven Codrington, waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking binnen het ministerie van Openbare Werken (OW), bevestigt dat asbestafval te Ornamibo wordt gedumpt. Codrington: ‘Er is op de stortplaats te Ornamibo inderdaad een locatie waar asbest wordt opgeslagen. Deze locatie is in de tijd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven.’ (...)'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten