maandag 15 oktober 2018

Inhoud artikel dWT over SVJ discussieavond zegt genoeg over kwaliteit Surinaamse journalistiek

Surinaams journaille bijeen om te discussiëren over 'journalistieke vrijheden en beperkingen’

Inhoudelijke kwaliteit 'journalistieke' berichten nog steeds onbesproken issue binnen SVJ-geledingen


'We moeten geen nieuws willen maken ten koste van alles. We moeten letten op onze integriteit en waardigheid.' Dat stelde oud-journalist Ricardo Carrot tijdens een discussieavond van journalisten, vrijdag in Tori Oso, rond het thema ‘journalistieke vrijheden en beperkingen’, georganiseerd door de Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ. Dat schrijft de Ware Tijd (dWT) zondag 14 oktober 2018. 

De aanleiding voor het samenzijn was de berichtgeving onlangs door Suriname Herald  over de (vermeende) opname van president Desi Bouterse in het Militair Hospitaal en dat hij met spoed was vertrokken naar Cuba voor medische behandeling. De nieuwswebsite bleef volhardend in haar berichtgeving, terwijl de president op dat moment gewoon in zijn paleis gasten ontving en de pers te woord stond. De nieuwswebsite heeft later, onder dreiging van een rechtszaak door de president, verontschuldigingen aangeboden, maar niet gerectificeerd.

Carrot heeft waargenomen als hoofdredacteur van de Ware Tijd en doceert tegenwoordig journalistiek aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs. Na zijn inleiding maakte hij deel uit van het panel, dat verder bestond uit juriste Jennifer van Dijk-Silos en ATV-journalist en SVJ-bestuurslid Harvey Panka.

Er kwam, aldus dWT. tijdens de bijeenkomst scherpe respons vanuit het publiek, dat bestond uit journalisten en niet-journalisten en een enkele Nederlandse journalist(e). Vooral de vraag 'mogen journalisten van alles publiceren?' ontlokte veel kritische reacties. Zo vroeg een aanwezige zich af in hoeverre een journalist rekening houdt met de gevoelens van een geïnterviewde. Hij deelde daarbij zijn eigen negatieve ervaring als betrokkene. Wat het antwoord was vermeldt dWT niet...

Tijdens de avond werd duidelijk, dat journalisten vrij zijn om informatie te verzamelen en publiceren, zolang zij de ethische codes, waarden en principes van het beroep in acht nemen. Uiteraard had iedereen dàt al vòòr de avond moeten weten.

Er werd ook gediscussieerd over de vragen: 'mag een journalist zich op één bron baseren?' en 'is er een wet nodig om klokkenluiders te beschermen?' De aanwezigen waren het unaniem eens met het laatste. Maar, hoe werd gereageerd op de eerste vraag, vermeldt dWT niet....

Van Dijk-Silos onderstreepte de belangrijke rol die de journalist vervult in de bewaking en bevordering van de democratie. Ook zij vindt, dat een journalist vrij is in het vergaren en publiceren van informatie. 'Zolang het gegrond is en op waarheid berust. Je vrijheid wordt begrensd door moraal en ethiek.' Nieuwsgaring mag niet tot doel hebben om een ander te pijnigen of te beledigen, stelde zij. Een open deur dus.

Panka wees op het belang van standaarden voor het beroepsgedrag zoals die zijn vastgelegd in de 'Code van Bordeaux', een internationale verklaring. dWT neemt niet de moeite om tekst en uitleg te verstrekken over die standaarden en die 'Code van Bordeaux'....

Volgens SVJ-voorzitster Carla Boëtius is de discussieavond een signaal, dat de organisatie weer wakker is en zal waken over de belangen van haar leden. Ze wees haar collega's op het belang van eerlijke en objectieve informatievoorziening. De SVJ wil meer van zulke activiteiten ontplooien.

Het is opmerkelijk, dat Surinaamse 'journalisten' nog moeten discussiëren over thema's die al gesneden koek voor ze hadden moeten zijn. De avond lijkt meer weg te hebben gehad van een eerste stap om het journaille de grondbeginselen van het vak bij te brengen. Het ware echter beter geweest wanneer de SVJ eens met haar werkveld de inhoudelijke kwaliteit van de berichtgeving onder een vergrootglas te leggen. Immers, negen van de tien geschreven artikelen bevatten journalistieke-, taal-, grammatica- en andere fouten, die afbreuk doen aan het vak dat Surinaamse 'journalisten' pretenderen uit te oefenen...

https://www.nvj.nl/ethiek/ethiek/code-bordeaux

Code van Bordeaux



Deze internationale verklaring is wereldkundig gemaakt als een standaard van beroepsgedrag door journalisten in hun werkzaamheid van bijeenbrengen, verzenden, verspreiden en commentariëren van nieuws en inlichtingen en in het beschrijven van gebeurtenissen.

  • Eerbied voor waarheid en voor het recht van het publiek op waarheid is de eerste plicht van de journalist
  • Bij het nakomen van deze plicht zal de journalist opkomen voor de volgende twee beginselen: vrijheid in verantwoord bijeenbrengen en publiceren van nieuws, en het recht van faire commentaar en kritiek.
  • De journalist doet zijn berichtgeving alleen berusten op feiten waarvan hij de bron kent. Hij zal wezenlijke informatie niet achterwege laten en geen documenten vervalsen.
  • Bij het verkrijgen van nieuws, foto’s en documenten zal hij op faire wijze te werk gaan.
  • Hij zal bereid zijn elke verstrekte informatie die schadelijk onnauwkeurig blijkt, op royale wijze recht te zetten.
  • Hij zal het beroepsgeheim in acht nemen ten aanzien van de bron van in vertrouwen verkregen informatie.
  • De journalist zal zich bewust zijn van het gevaar van door media verspreide discriminatie, en zal al het mogelijk doen om discriminatie te voorkomen, gebaseerd op, o.a., ras, sex, sexuele geaardheid, taal, godsdienst, politieke of andere meningen en nationale of sociale afkomst.
  • Hij zal als ernstige journalistieke vergrijpen beschouwen: plagiaat, laster, smaad, belediging en ongegronde beschuldigingen; het aanvaarden van steekpenningen, in welke vorm ook, tot het verrichten of het achterwege laten van enige publicatie.
  • Iedere journalist die deze aanduiding waardig is, beschouwt het als zijn plicht bovenstaande beginselen oprecht in acht te nemen. Met inachtneming van de algemene wetgeving van zijn land zal hij in beroepszaken slechts de rechtspleging van zijn vakgenoten erkennen; hij verwerpt elke tussenkomst van overheidspersonen of anderen.
Aangenomen door de IFJ tijdens congres in Bordeaux, april 1954, geamendeerd in 1986 met een negende, als zevende geplaatste artikel over racisme.

(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten