Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wil uit de wereld helpen, dat Suriname een uitverkoop houdt aan welk land dan ook. 'Het sprookje van dat wij Telesur hebben verkocht, is een totale onzin. Dat kan niet en mag niet. Daarvoor hebben wij wetten die heel sterk zijn', benadrukt de bewindsman.
In De Nationale Assemblee kwam deze kwestie afgelopen week ook aan de orde. Hoefdraad benadrukt in een vraaggesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII), aldus Starnieuws vandaag, maandag 29 oktober 2018, dat het niet mogelijk is om Telesur of andere bedrijven als onderpand te geven bij een lening.
China is op bilateraal niveau de belangrijkste partner van Suriname. Op basis van gelijke rechten wordt er samengewerkt. Hij vindt dat mensen met doelgerichte acties bezig zijn tegen de volksrepubliek China.
De minister merkt op dat bij onderhandelingen van leningen nooit een onderpand is gevraagd van een of ander bedrijf. Er zijn ongeveer tien leningen die Suriname heeft met China vanaf 2004. Tot en met 2007 zijn leningen verstrekt, waar geen rente voor hoeft te worden betaald. Er zijn ook aflossingsvrije perioden van 5 tot 12 jaar.
'Velen, die nu in de oppositie zitten, die hebben geprofiteerd van de goede leningsvoorwaarden.' Daarna zijn er ook leningen gesloten met een 3 tot 9 jaren aflossingsvrije periode. Ook de rente is gemiddeld tussen 2 en 3%. 'Deze regering leent niet zomaar', stelt Hoefdraad.
Er wordt geleend voor de sociale kant (onderwijs en volksgezondheid), de productie en infrastructuur. 'Dat zijn de poten waarop de ontwikkeling van onze natie verder zal moeten gaan.' Het gaat om doordachte en goed geplande leningen onder strikte voorwaarden, waarbij verschillende bedrijven die deskundig zijn, ingezet worden bij de onderhandelingen, aldus de bewindsman.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten